Saturday, February 17, 2018

Visuell portföljuppdatering och tankar kring illikvida aktier

Det är alltid kul att visuellt skaffa sig en bild av hur portföljen är fördelad för närvarande. Följande är hur Vargfonden för närvarande ser ut.


Som kan skönjas är banksektorn fortfarande överviktad. Detta har, åter igen, att göra med att portföljmålet i sektorn är uppnått, vilket kan ge en skev bild av hur det kan komma att se ut i framtiden. Innehavsandelen har också ökat eftersom banksektorn de senaste veckorna gått uppåt igen.

Andra "problemet" i sektorn är andelen av bygginnehav, Skanska och NCC, som fortfarande är högt. Vargfonden har fört diskussioner kring en avyttring av 1-2% av dessa innehav, då främst inom NCC för att på sikt minska exponeringen mot denna sektor. Detta är dock ingenting som är mer än på idestadiet just nu, och även irrelevant då inte aktierna för närvarande är säljbara (de är i minus).

I övrigt är allokeringen något som Vargfondens delägare/innehavare är tillfreds med. Utdelningstillväxten i portföljen ligger dags dato kring imponerande 9% för 2018 jämfört med 2017. Slår detta in blir det en väldigt bra siffra, till stor del då på grund av Handelsbanken, fondens största innehav.

Emera Incorporated är borttaget, och därmed också hela andelen av utomeuropeiska aktieinnehav. Detta steg har varit en "long time coming", och det känns skönt att det är genomfört. Innehavet såldes med 0.2% vinst.

Vägen framåt är väldigt tydlig. Under 2018 är önskemålet att öka på vargfondens illikvida aktier och bygga en större buffert för eventuella nedgångar så att det finns pengar för dessa tillfällen. Korrektionen vi under de senaste tre veckorna genomgått, tillsammans med de senaste dagarnas raketartade uppgång, visar vad man skulle kunna göra i sådana tillfällen (eller bättre tillfällen) om en högre andel av illikvida aktier fanns att tillgå.

Önskemålet för framtiden är följande:
* 5-10% av portföljvärdet ska finnas i illikvida aktier.
* Inköp görs i storleksordningen minimicourtage (1000-15000 SEK/köp), med en målstorlek på 1000 SEK per köp.
* Maximalt 1% av portföljvärdet får investeras på en kalendervecka.
* Maximalt 3% av portföljvärdet får investeras på en kalendermånad.
* Undantag från detta skall starkt rättfärdigas.

Vi får se hur dessa riktlinjer kan appliceras, men bedömningen är att dessa ideer kan reducera impulsivitet och göra att köp blir mer utjämnade över tid och börsutveckling. Målet är självklart långsiktigt, med anledning av att det kommer att ta merparten av 2018 (antagligen) för att uppnå målandelen i illikvida aktier.



No comments:

Post a Comment