Sunday, February 18, 2018

Att bygga ett hus

Nej, jag menar inte att bygga ett vanligt hus med timmer och sten. Det finns många liknelser hur man kan tänka kring portföljer och portföljinnehav ute i världen. Vissa gillar att jämföra med fotbollslag, korgar med ägg eller ishockeykedjor. En liknelse som slog mig igår på en promenad var, tycker jag, ganska tydlig och passande för någon som sysslar med utdelningsinvestering.

Ett hus.


Huset vi bygger skall bestå i många år. Huset vi bygger skall bestå även om det regnar (börsoro), stormar (börskorrektion/dip) och ska även klara av en global katastrof i form av en synaflod (börskrasch/depression). När vattnet går undan så skall huset fortfarande stå, och vara beboligt.Varje företag är en sten i huset, en del av det fundament som gör att huset står och klarar sig. Om något företag är för "stor" sten så innebär detta att om företaget går under/stenen mals till damm, så kan huset rasa. Detta vill vi naturligtvis inte, varför en viktig del av arbetet är att se till att stenarna är välplacerade och i rätt storlek.

Om någon sten skulle gå sönder, vill vi ha stenar/murbruk som vi kan ersätta denna sten med. Detta är ideer på nya företag - eller så kanske man lagar huset genom att göra andra stenar större.

Tryggheten är A och O i huset. Vi är inte intresserade om någon kommer och presenterar oss med en sten som ska hålla "dubbelt så bra" på grund av någon ny formulering. Varför skulle vi behöva denna typ av nyskapande sten (exempelvis kryptovalutor eller företag utan fundamentalt substansvärde/förhoppningsbolag) när vi kan köpa oss en sten av gammal hederlig granit, som vi vet har hållt i 100 år? Kanske kan man låta något nyskapande bolag utgöra någon liten del av murbruket, för att se hur det gör att huset håller. Visar det sig vara revolutionerande kan man sedan använda murbruket i andra delar av huset, eller när man bygger ut. Men trygghet är för Vargfonden av hög vikt - vi kan inte riskera vårt hus stabilitet.

Huset skall bestå i 100 år. Huset skall vara något vi kan lämna över till våra barn, som de själva kan "bo i", då ett uttryck för den årliga avkastningen.

Detta gör också att vi behöver se över våra stenar och delar av huset. Finns det stenar vi vet skulle ha problem att klara av väta/en översvämning? Finns det stenar vi vill byta ut innan något sådant händer? Detta är viktiga frågor att ställa sig. Det är ju helt acceptabelt att stenar blir lite blöta vid en översvämning, så länge de inte går sönder.

Utifrån detta tankesätt tycker jag att man kan titta på sina innehav på ett ganska intressant sätt, och även börja fundera på hur de skulle klara av nästa krasch när denna kommer (när, inte om - det är klart att vi kommer ha många fler krascher).

Vilka stenar utgör ert hus?

No comments:

Post a Comment