Thursday, February 1, 2018

Kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapport 2017 - Kesko

Idag, 1 Februari 2018, släpptes kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapporten för Kesko.

Denna rapport
Rapporten är en positiv fortsättning på en positiv trend för Kesko. Under verksamhetsår 2017 har implementering av gruppstrategin för en K-grupp fortsatt. Försäljning ökade med 1.8% jämfört med 2016 och operativ vinst ökade till nästan 300 mEUR. Samtliga segment - grocery, building/technical och Car trade rapporterar under perioden in positiva resultat.

Kesko har under perioden 2015-2017 gjort sig av med, och utfört flera förvärv. Denna solidifiering och fokusering av bolaget har bland annat sänkt nettoförsäljning, men ökat vinster. Det kommer att dröja innan man ser fulla effekterna av förvärven av Onninen, AutoCarrera samt Suomen Lähikauppa, men effekterna spås bli positiva.

Försäljningen under 2017 uppgick till 10.6 mdrEUR, varav ungefär hälften kom från dagligvaruhandeln och 36% kom från byggnads- och teknisk industri. Inom dagligvaruhandeln har vikten av kvalitetsprodukter ökat. I Finland har den allmänna situationen förbättrats, vilken även påverkat dagligvaruhandeln och understött den tillväxt som skett. Prissättningen för konsumenter har kunnat ökas. Kesko har redan kunnat se synergier efter förvärvet av Suomen Lähikauppa. Man arbetar även på att designa om butikerna och varumärkena i butikerna.

Inom Byggnads- och teknikhandeln ser Kesko en liten tillväxt, trots en något långsammare tillväxttakt. Fokus ligger på kärnverksamheterna, försäljningen av K-maatalous, möbelförsäljning och träningsmaskiner. Inom segmentet har man integrerat Onninen, vilket man bedömer har gjorts väl.

Inom bilhandeln har bilförsäljningen av nybilar sjunkit med 0.4% på grund av en bilskattsdebatt i finland, men detta förväntas att vändas under 2018. Inom försäljningen av bruksbilar, såsom skåpbilar, är försäljningen dock tydligt upp med 25% under året. Även försäljningen av Porsche-bilar går väldigt bra.

För kommande år förväntar sig Kesko en tillväxt i försäljningen i jämförliga siffror, men på grund av försäljningar av olika verksamheter förväntar man sig också ett fall i försäljning generellt sett.

Keskos styrelse föreslår en utdelning om 2.2 för året, vilket är en ökning om 10% jämfört med 2016/2017.

Kesko är även världens mest hållbara bolag inom "trading"-sektorn. Under Januari 2018 rankades bolag som världsledande på Global 100-listan. Detta gör Kesko till Vargfondens mest, alternativt ett av vargfondens mest etiska bolag.

Tankar kring Kesko och framtiden
Kesko är ett av Vargfondens mest intressanta innehav utifrån bland annat hållbarhet. På många sätt är Kesko motsvarighet till Axfood men i Finland (frånsett bil- och bygghandel). Kesko har en liknande typ av marknadsdominans som Axfood åtnjuter i Sverige. Utifrån detta, samt den omstrukturering som kesko för närvarande genomför är bolaget nu och framtida intressant för Vargfonden.

Vargfonden är tillfreds med bolagets utveckling under 2017 och ser fram emot ett intressant 2018 när bolaget uppvisar ytterligare synergi med nya innehav och försäljning av verksamheter som inte längre passar till Keskos kärnverksamhet.


Rekommendation kring Kesko
För stabilitet, bra utdelningstillväxt, dominant marknadsposition och en till synes tillförlitlig utveckling i bolaget tilldelas Kesko av Aktievargen ett "B" i investeringsbetyg. Rekommenderad portföljstorlek på innehavet är 2-4%.

Vargfonden skulle i dagsläget acceptera att köpa Kesko upp till 46 EUR/Aktie.

Betyg