Tuesday, February 6, 2018

Kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapport 2017 - Swedbank





Idag, 6 Februari 2018, släpptes kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapporten för Swedbank.

Denna rapport
Swedbank levererade en rapport över förväntan under 2017. Vinsten för kvartalet sjönk jämfört med Q4 2016, men detta var förväntat. Högre räntor och avgifter samt de inkomster som banken rapporterat med dessa har balanserats genom högre kostnader i samband med omstrukturering inom IT. Valutakurser resulterade också i en negativ utveckling i och med att den svenska kronan försvagades.

Vinst minskade till 19350 Msek jämfört med 19539 Msek under 2016. Dock ska noteras att vinsten under 2016 var "dopad" i och med försäljningen av Visa Europe om 2.115 Mdr SEK.

Swedbank, liksom andra banker, välkomnar att den svenska bostadsmarknaden har lugnat ned sig något. Man föreslår en utdelning om 13.00 SEK, vilket är en minskning om 20 öre från utdelningen 2016. Detta illustrerar dock något väldigt positivt som Vargfonden inte ser hos alla företag. Man skall inte öka utdelningen bara för att öka utdelningen. Detta skall även vara underbyggt av en högre vinst. Swedbank har i detta gjort rätt och delat ut, enligt bankens mål, 75% av vinsten. Detta bedömer Vargfonden som väldigt positivt, även om den totala utdelningen sänks.

Så är det dock med banker. Liksom med Nordea bedömer Aktievargen att Swedbank har en mycket gynnsam riskprofil jämfört med internationella banker, som vanligtvis är benägna att ta mer risker både gällande spekulation och andra saker. Så verkar dock inte vara fallet med svenska banker.

All in all så har 2017 varit ett väldigt bra år för Swedbank. Man har uppnått finansiella mål och alla viktiga delmål för året. Målet om RoE om 15% har uppnåtts, och sparprogrammet inom banken har fortsatt. Utdelningsmålet om 75% av vinsten har såledets upprepats för sjätte året i rad, vilket för en bank är en väldigt hälsosamt högt, men inte för hög nivå. Vargfonden gillar inte när utbetalningar överstiger 80-85% av vinsten i företaget, med reservation för undantag.

Tankar kring Swedbank och framtiden
Ingenting gällande tankar om Swedbank har förändrats för Vargfonden. Swedbank är och fortsätter att vara bland fondens främsta bankinnehav , en central bank för svenska konsumenter där stora delar av landet har sina konton och bolån. Banken är välskött, med en godkänd riskprofil och levererar ännu ett starkt kvartal och ett starkt verksamhetsår för 2017.

Vargfonden ser fram emot 2018.

Rekommendation kring Fortum
För stabilitet, solida finanser, precisa prognoser och en tillförlitlig utveckling i bolaget tilldelas Swedbank av Aktievargen ett "A" i investeringsbetyg. Rekommenderad portföljstorlek på innehavet är 5-8%.


Betyg