Friday, February 2, 2018

Kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapport 2017 - Tele2





Idag, 2 Februari 2018, släpptes kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapporten för Tele 2.

Denna rapport
Tele2 har haft ett väldigt intressant år och är för närvarande ett av Vargfondens innehav som stigit mest. Innan ytterrligare inköp var orginalinnehavet upp nästan 45%. Vargfonden har utökat sin position till  ungefär 3%, vilket också är målet när det gäller storleken av innehavet i slutportföljen. Tele2 överträffade förväntningarna gällande både EBITDA samt bolagets operationella kassaflöde. EBITDA växte nästan 7%, och det fria kassaflödet uppgick till 2.5 mdrSEK för helåret.

Detta ger full täckning för utdelningen om 4.00 som föreslogs. Vargfondens YoC för Tele2 ligger i dagsläget på 4.6%. Till dagens kurs ligger Tele2 på en DA på 4.0%, vilket är något lågt för en telekomoperatör. Dock finns det anledning att investera, sett till bolagets finansiella potential. Vargfonden bedömer att Tele2, efter uppköp och sammanslagning med Comhem, är positionerade för att vara en av tre främsta aktörer på hela skandinaviska marknaden. Det finns endast en väg för detta bolag om detta går bra - uppåt.

Tele2 har dessutom slagit sig samman med Deutsche Telekom i Nederländerna. Går detta igenom blir det ytterliga positiva nyheter för bolaget med synergieffekter och konkurrensfördelar.

Tele2 redovisar även att Challenger-programmet, som VD A. Kirkby sjösatte under 2014 har slagit målet om 1 mrdSEK under fjärde kvartalet 2017, och har förbättrat produktivitet och konkurrenskraftighet för bolaget. Investeringarna i programmet var lägre än väntat, med ungefär 728 mSEK under tre års tid.

För 2018 är Tele2's mål att öka omsättningen inom mobilmarknaden ensiffrigt, samt en EBITDA-ökning från 6.5 till 6.8 mdrSEK.

Fokus i rapporten ligger mycket på affären med ComHem, men Vargfonden vill betona att bolaget Tele2, utifall att sammanslagningen med ComHem inte går igenom, fortfarande går bra. Skulle sammanslagningen gå igenom, ser vi ett bolag som kan agera konkurrent gentemot Telia och Telenor på ett helt annat sätt än Tele2 kan idag, och även erbjuda aktieägare, som Vargfonden, en utökad avkastning och utdelning på investerat kapital.

Tankar kring Tele 2 och framtiden
Framtiden för Tele2 är väldigt spännande. Bolaget har vänt från en tvivelaktig telekomaktör till en marknadsaktör med otrolig potential. Vargfondens innehav om 3% bedöms som säkert - men kommer utifrån portföljmålen inte heller att utökas i dagsläget.

Någon betygsförändring är inte aktuell, trots positiva förändringar. Bolaget har inte visat långvarig tillväxt eller tillförlitlighet för att förtjäna en betygshöjning.

Vargfonden rekommenderar däremot starkt att bolaget, om fusionen med Comhem går igenom, att man till nästa verksamhetsår, höjer utdelningen.

Rekommendation kring Tele 2
För tillväxtmöjligheter och positiv finansiell utveckling i bolaget tilldelas Tele 2 av Aktievargen ett "B" i investeringsbetyg. Rekommenderad portföljstorlek på innehavet är 1-3%.

Vargfonden skulle i dagsläget acceptera att köpa Tele2 upp till 92 SEK/Aktie.


Betyg