Thursday, February 1, 2018

Kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapport 2017 - Skanska





Idag, 1 Februari 2018, släpptes kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapporten för Skanska.

Denna rapport
Efter vinstvarningen var förväntningarna kring Skanska stora. Det är därför med en viss lättnad man kunde konstatera att Skanska slagit analytikernas förväntningar inom flera områden, och detta med god marginal. Operativ inkomst låg på 5.5 mdr SEK, jämfört med 8.2 mdr SEK under föregående år. Det tillkommer engångskostnader om 1.1 mdr SEK i Q4, och inom affärsområde Construction är fokus på omstruktureringen.

Både affärsområde Nordic Construction som Project Development visar stark tillväxt och goda siffror. Den verkliga smolken i mjölken som fått Skanskas kurs på fall är dock EPS, som gått ned från 15.89 till 12.01, och resulterat i en utdelningsbibehållning. Många, inklusive Vargfonden, hade innan vinstvarningen förväntat oss en utdelningshöjning. Man kan argumentera att bolaget kanske borde ha gjort en symboilisk höjning från 8.25 till 8.30 - men i grund och botten är Vargfonden emot sådana symboliska förändringar. En bibehållen utdelning bedöms som acceptabel, även om inte anledningarna i sig är särskilt acceptabla

Omstruktureringen är det stora ämnet. Målsättningen är att icke vinstgivande verksamheter, framför allt lokaliserade i Polen, skall stängas. Man lämnar även den amerikanska elmarknaden och fokuserar på kärnverksamheter i England samtidigt som man försöker anpassa sig till en mer konkurrenskraftig tjeckisk marknad. Fokus är även på infrastruktur i USA, ett affärsområde som redan fungerar relativt bra, sett till siffror.

För att understödja detta har Skanska implementerat en ny översiktsstruktur som ska ta chefer och styrelse närmare affärsenheterna. Denna typ av närmare kontroll är mycket positiva nyheter - och en förutsättning.

Lite konkreta siffror från rapporten, då.

Inom Construction ökar omsättningen till 150 mdr SEK, medan beställningar/orders minskar till 151.8 mdr SEK. Vinst minskar till 1.2 mdr SEK, med en marginal på 0.8% jämfört med 2.6% för samma period. Nedskrivningar på 1.5 mdr SEK har genomförts, varav 400 MSEK finns i polen under Q4 (som nämnts i vinstvarningen). Fokus inom affärsområde construction är riskhantering och vinst.

Inom Residential Development är omsättningen kvar på ungefär samma nivå, om 13.2 mdr SEK. Antalet sålda hem har gått ned, likaså antalet hem som börjat byggas. Dock är inkomst och marginaler bättre än föregående år, med en attraktiv produktportfölj som motsvarar efterfrågan. Stockholm och Oslo betecknas som långsamma gällande försäljningen, medan resterande marknader bedöms som positiva.

Inom Commercial Property ser man en tydlig tillväxt om 400 MSEK, med en förbättring i ROCE om 0.7%. 46 projekt är pågående, med ett sammanslaget värde om 27.6 mdrSEK.

Infrastructure development är där Skanska tänker lägga krutet, och framför allt inom USA. Affärsområdet gjorde inga bra resultat under 2017, utan har halverats till 0.9 mdrSEK i inkomst. Majoriteten av projekten inom detta affärsområde är fortfarande under utveckling.

Skanska har en välfylld orderbok, vilket möjliggör konservativ anbudsgivning i nya projekt. Den är dags dato fylld till 101%, men det finns utrymme att fylla den ytterligare.

Kring Skanskas framtid är bolaget positivt. Inom Construction förutser bolaget en växande marknad inom Norge, Finland och Sverige. Inom övriga Europa ser man en fortsatt stabilitet inom Polen, med påverkan av Brexit gällande England, och en svag marknad i Tjeckien.

Inom infrastructure ser Skanska positivt till USA där PPP är starkt, men konkurrensen är stark. Det återstår därför att se om Skanska lyckas slå igenom i denna marknad mer än man gör idag.

Tankar kring Skanska och framtiden
Skanska är Vargfondens främsta byggbolag. Vinstvarningen samt utvecklingen efter vinstvarningen har inte på ett permanent eller allvarligt sätt skadat Vargfondens förtroende för bolaget, men Skanska behöver snabbt korrigera de fel som resulterat i förlusterna i specifika segment. De förluster som upptecknats hade kunnat undvikas tidigare än vad som framkommit, och den omstrukturering som görs bedöms som nödvändig -  det faktum att man behöver flytta styrelse och affärsledning närmare operativa enheter visar att detta saknades tidigare, vilket inte är positivt.

Skanska har i dagsläget ett "A" hos Aktievargen gällande investeringsbetyg. Jag funderade länge och väl om detta betyg skulle sänkas, och kom till slut fram till att nej - inte idag. Detta på grund av att man slagit analytikernas förväntningar gällande vissa nyckeltal, samt att man verkar tagit de negativa resultat som uppkommit på allvar. Skanskas fortsatta finansiella stabilitet är även bidragande till denna bedömning.

Huruvida Skanska behöver sänkas avgörs under Q1 - beroende på hur måluppfyllelsen och omstruktureringarna går under detta kvartal.

Rekommendation kring Skanska
För stabilitet och fortsatt solida finanser i bolaget tilldelas Skanska av Aktievargen ett "A" i investeringsbetyg. Rekommenderad portföljstorlek på innehavet är 2-5%.


Vargfonden skulle i dagsläget acceptera att köpa Skanska upp till 165 SEK/Aktie.


Betyg