Wednesday, February 7, 2018

Kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapport 2017 - Sampo





Idag, 7 Februari 2018, släpptes kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapporten för Sampo.

Denna rapport
En bekräftelse på att det är bättre att äga Sampo än Nordea - så skulle Aktievargen och Vargfonden beskriva den Q4-rapport som släpptes av Sampo idag. Sampo-gruppen hade ett starkt 2017 som karaktäriserades framför allt av en stark försäkringsmarknad som producerade resultat för Sampo. Vinsten för gruppen uppgick till 2482 mEUR, jämfört med 1871 för förgående år.  Denna vinst inkluderar även en icke-återkommande post  om 706 mEUR för förändringarna i TopDanmarks bokföring.

EPS ökade till 3.96 från 2.95 EUR, och RoE ökade om 2.1% till 17.1% för 2017.

De goda resultaten leder till att Sampo föreslår en utdelningshöjning om 13% för året. Detta är att jämföra med Nordeas utdelningshöjning som uppgick till 4.6%. En tydlig och talande skillnad.

Det är, som skrivet, framför allt försäkringsinnehaven som har levererat väldigt goda resultat. Nordea har å andra sidan minskat sin bidragande vinst till Sampo från 773 mEUR till 616 mEUR för verksamhetsåret. Vi har inte hört slutet på detta, eftersom ledningspersoner i Sampo även är ledningspersoner inom Nordea. Vargfonden bedömer det därför som väldigt tryggt att Nordeas eventuella vändning till nästa år även kommer att påverka Sampo positivt.

Mandatum och TopDanmark har utvecklats väldigt positivt, och inom båda verksamheterna ökar vinsterna, vilket även påverkar Sampo och leder till att de kan utbetala en högre utdelning.

Tankar kring Sampo och framtiden
Vargfonden bedömer Sampo vara ett finskt kärninnehav involverat i flertalet intressanta och vinstdrivande affärsområden. Smolken i mjölken i form av Nordea behöver justeras till nästa år och åter igen öka sin vinst, men Vargfonden bedömer att ledningen, med Wahlroos i spetsen, kommer att se till att detta blir av. Utöver det finns det också positiva sidor av Nordeas förändrade kreditrisker, vilket kommer ge långvarig säkerhet, även om det påverkar negativt under kortsiktiga perioder.

Sampo är ett innehav där Vargfonden är "fullinvestera". Ytterligare inköp av innehavet kommer ej att göras i dagsläget. Dock är Vargfonden väldigt nöjd med Sampos utveckling och ser med ro - och nöje fram emot ett kommande 2018.

Rekommendation kring Sampo
För stabilitet i styrelse och ledning, solida finanser, precisa prognoser och en tillförlitlig utveckling i bolagets olika innehav tilldelas Fortum av Aktievargen ett "A" i investeringsbetyg. Rekommenderad portföljstorlek på innehavet är 3-5%.


Betyg

Vargfonden skulle i dagsläget acceptera att köpa Sampo för upp till 46 EUR /Aktie.