Wednesday, February 14, 2018

Kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapport 2017 - Beijer Alma





Idag, 12 Februari 2018, släpptes kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapporten för Beijer Alma.

Denna rapport
Rapporten är för bolaget tydligt positivt. För helåret omsätter man 3971 MSEK jämfört med 3527 MSEK under 2016. Beijer Alma har under året förvärvat Svebab , ett företag som tillverkar brandslangar. Företaget tillverkar i princip alla brandslangar i Sverige, som enda producent av brandslangar i landet. Man omsätter 40 MSEK med god lönsamhet, och 20%-ig exportandel. Köpeskillingen för bolaget var 73.6 MSEK, med en goodwillpost om 42.8 MSEK.

Vargfonden bedömer inköpet som passande och positivt för Beijer Alma, och något som ökar tilltron i bolaget. Förutom Svebab har inga väsentliga förvärv eller händelser skett.

Företagets kortfristiga skulder har under perioden ökat avsevärt, medan långsiktig skuldsättning har minskat. Allt som allt har skulderna ökat med cirka 200 MSEK, en minskning jämfört med ökningen mellan 2016-2017.

För de individuella bolagen är utvecklingen även här positiv. Lesjöfors steg under kvartal 4 med 14%, med en organisk ökning om 11%. Tillväxten är jämnt fördelad över branscher samt olika marknader. Bolaget servar hela världen vad gäller chassi- och industrifjädrar, och affärsområdet går väldigt bra.

Habia Cable har under året 2017 upplevt prispress inom framför allt telekom, och en minskning i kärnkraftskabel. Trots detta har man under helåret uppmätt en ökad orderingng om 5% till 812 MSEK.

Beijer Tech har under längre tid arbetat med att anpassa bemanning samt att omstrukturera verksamheten för att bättre anpassa den till marknaden. Detta har gett resultat och kvartalets rörelseresultat ökade till 16 MSEK, jämfört med -5 under Q4 2016. Dessutom ökade fakturering till 811 MSEK, en ökning från 731 från föregående år.

Tankar kring Beijer Alma och framtiden
Beijer Alma är inte ett kärninnehav, men ett innehav som hängt med sedan dag 1 i Vargfonden. Vargfonden tycker om bolagen och ser till bolagets fundament som något väldigt stabilt och framtidssäkert. Samtliga bolaget inom Beijer Alma tillverkar nischprodukter som är väldigt viktiga inom flera olika branscher, och detta ger en stark "moat" mot andra tillverkare. Problem uppstår när en fundamentalbransch, som exempelvis kärnkraft, inte längre är lika gångbar som den en gång var. Detta tvingar Beijer Alma att anpassa sig, vilket också är bedömningen att de lyckats med.

Vargfonden har fortsatt förtroende för Beijer Alma, men ser gärna att bolaget ökar utdelningen under 2019, för att bryta den 3-åriga utdelningstrend som nu är. Detta året anses utdelningen vara acceptabel, utifrån att man går till att dela ut kring 80% av vinsten gentemot nästan 90% under föregående år.

Rekommendation kring Beijer Alma
För stabilitet, solida finanser, precisa prognoser och en tillförlitlig utveckling i bolaget tilldelas Beijer Alma av Aktievargen ett "B" i investeringsbetyg. Rekommenderad portföljstorlek på innehavet är 1-3%.

Vargfonden skulle i dagsläget betala 245 SEK/aktie för Beijer Alma.


Betyg