Thursday, February 8, 2018

Kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapport 2017 - Nordic Waterproofing





Idag, 8 Februari 2018, släpptes kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapporten för Nordic Waterproofing.

Denna rapport
Rapporten är i väldigt stora drag av positiv karaktär. Bolaget rapporterar en organisk tillväxt om 5% under verksamhetsåret, samt en förvärvstillväxt om 15%. Försäljningen ökade till 2187 mSEK, och EBITDA låg kvar på samma nivå som föregående år. EPS minskade under perioden till 5.71 från en nivå på 6.49. Vinsten täcker fortfarande, utan problem

Bolaget har också introducerat vinsteffektiviserande åtgärder i Finland, vilket bör ta tag i de utmaningar som bolaget har i detta segment.

Nordic Waterproofing, i takt med bolagets strategi, genomfört fem förvärv under verksamhetsåret 2017. Nordic Waterproofing har köpt upp EPDM Systems BV, SPT Painting Oy, LA Kattohuolto OY, Taasinge Elementer A/S samt Ugilt. Samtliga av dessa förvärv har genomfört bättre verksamhetsår än vad som kunde förväntas vid förvärvstillfället. Företaget har en fortsatt målsättning som består i att förvärva bolag.

Nordic Waterproofings största segment är Products and Solutions, som för verksamhetsåret 2017 stod för 69%. Renoveringar står i sin tur för 60% av försäljningskategori.

Danmark, Finland och Sverige har samtliga segment visat en tillväxt. Även valutaeffekter har för bolaget varit väldigt positiva. I Norge har däremot konkurrensen blivit hårdare, vilket medfört svårare marknadsförutsättningar.

Företagets förvärv går som speciferat bättre än man förväntat sig - Taasinge Elementer A/S visar en organiskt tillväxt om 30% under Q4 2017, vilket är väldigt imponerande. Problemet i Finland är inte tillväxten, som fortsatt går enligt plan, istället är det vinsten som är problemet. Detta kommer företaget att under 2018 ta tag i.

Företagets ekonomi kan karaktäriseras som mycket god, med en låg belåning som tillåter ytterligare framtida förvärv. Detta är för oss aktieägare naturligtvis goda nyheter.

Företagets finansiella mål om försäljningstillväxt, vinstintresse, kapitalstruktur och utdelningspolicy har under verksamhetsåret 2017 uppfyllts med goda marginaler. Utdelningen för 2017 uppfyller utdelningspolicyn om att minst 50% av vinsten skall delas ut - kanske har man till och med delat ut aningen för mycket. Vargfonden ser hellre att kapital används till att långsiktigt växa bolaget än att kortsiktigt och utan legitimt skäl öka utdelningen.

För året 2018 förväntar sig Nordic Waterproofing liknande förutsättningar som 2017. Bolaget förväntar sig att de finansiella målen kommer att uppnås, och att tillväxttakten kommer att vara högre än den tillväxttakt inom liknande företag i samma bransch. Företaget vill också fortsätta med att genomföra fler förvärv av nya bolag.

EBIT förväntas stiga något jämfört med 2018.

Tankar kring Nordic Waterproofing och framtiden
Nordic Waterproofing visar styrka och stabilitet under verksamhetsåret, vilket också reflekteras i dagens hopp i aktiekursen. Man gör inga ologiska höjningar av utdelningen, och företagets strategi för framtiden verkar fungera mycket väl. Vargfonden ser inte långt - kanske en 2-3 kvartal - av liknande utveckling innan det kan vara dags att höja bolagets betyg till ett svagt "A."

Rekommendation kring Nordic Waterproofing
För stabilitet, solida finanser, precisa prognoser och en tillförlitlig utveckling i bolaget tilldelas Nordic Waterproofing av Aktievargen ett "B" i investeringsbetyg. Rekommenderad portföljstorlek på innehavet är 1-3%.

Vargfonden skulle i dagsläget betala upp till 78 SEK/Aktie för Nordic Waterproofing.


Betyg