Wednesday, February 7, 2018

Kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapport 2017 - Atea





Idag, 7 Februari 2018, släpptes kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapporten för Atea.

Denna rapport
Som väntat bjöd rapporten på en glädjande läsning. Atea rapporterar en omsättningstillväxt som ökat med 4.4% under 2017, samt en EBIT som även denna är upp med 17.9%.

Bolaget föreslår bibehållen utdelning om 6.5 NOK för året.

Hårdvaru och mjukvarusektorer ökade på grund av en ökad efterfrågan från offentlig sektor inom olika produktkategorier. Dessa tillväxter var både inom långtidskontrakt och kortvariga kontrakt. Även projektbaserad konsulting ökade under perioden. EBIT under Q4 ökade med 9.6% till knappt 400 mNOK.

Inom norge var tillväxten hög och man lyckades uppnå både en tillväxt inom omsättning relaterad främst till ökad hårvaruförsäljning samt även reducerade personalkostnader. EBIT ökade med 28.6% i Norge under året jämfört med 2016.  Framför allt offentlig sektor har för Atea norge bidragit till ett starkt år. Personalkostnader minskade med 2.1%, trots att antalet anställda inte förändrades. OpEx ökade i Norge under perioden med 1.5%.

Atea Sverige har under perioden sett en snabb tillväxt i omsättningen som kan härledas tilll samtliga segment samt en minskad tillväxt i OpEx. EBIT ökade med 16.8% jämfört med föregående år. Segment Sverige går således väldigt bra för Atea för närvarande.

Resterande segment har gått negativt, vissa positivt, men det är framför allt Norge och Sverige som står för den imponerande tillväxt som kunnat observeras under verksamhetsår 2017.

Atea bedömer att bolaget är välpositionerat för att bibehålla en stark tillväxttakt, en tillväxttakt som är snabbare än marknaden generellt. 2018 blir ett år där Atea förväntar sig att fortsätta förbättra vinster genom en kombination av omsättningstillväxt, expansion inom vissa produktområden, förbättring av interna ineffektivitieter och en väldigt tydligt och tajt kontroll inom OpEx.

Intressanta utvecklingar under 2018 är den fortsatta utveckling av AppXite, en teknik inom cloud commerce. Atea förväntar sig att bolaget går med förlust under 2018 - ungefär 3 mEUR - men att detta i framtiden kommer att vändas.

Atea har ett problem,  vilket är att bolaget delar ut över 100% av vinsten med sin utdelning om 6.5 NOK. Vinsten för Atea ligger på 5.10 NOK. Detta bedömer Vargfonden i det långa perspektivet som problematiskt. Utöver detta hittar vi också väldigt omfattande goodwill-poster, vilka skulla kunna utgöra en risk vid en nedåtgående marknad eller vid behov av nedskrivningar. Goodwill är alltid lite svårt - och just med IT-bolag kan det vara extra svårt att värdera vid förvärv. Goodwill för Atea uppgår under 2017 till 3.8 mrd NOK. Detta tåls att hålla ett öga på vid framtida utvecklingar om detta behöver nedskrivas.

Tankar kring Atea och framtiden
Ovanstående tankar bör inte tas som att Vargfonden ifrågasätter eller funderar på att sänka Ateas investeringsbetyg. Vargfonden bibehåller positiv outlook för Atea, och bolaget är tillsammans med Tieto och Data respons kärnan i portföljens IT-innehav.

Rekommendation kring Atea
För solida finanser och en tillförlitlig utveckling i bolaget tilldelas Atea av Aktievargen ett "A" i investeringsbetyg. Rekommenderad portföljstorlek på innehavet är 1-4%.


Betyg

Vargfonden skulle i dagsläget acceptera att köpa Atea upp till 115 SEK/Aktie.