Friday, February 9, 2018

Börsen i veckan

En intressant börsvecka på många sätt. Börsens karaktär är just nu mer volatil än på mycket länge - som jag skrev tidigare i veckan. Ränte- och obligationsoron i bland annat USA påverkar hela världen och sätter de olika börserna i gungning. OMXS30 föll kraftigt under måndagen, återhämtade sig något, och föll sedan mot slutet av veckan igen. Dow Jones har svajat ännu mer.

Hur får detta oss att må?

Jag tror många av oss önskar att vi hade investerat medel senare - nu, exempelvis. Detta är ingenting man är immun mot, oavsett när man investerar. Det är många röda siffror i många investerares portföljer, och röda siffror är aldrig roliga - folk som säger att de njuter av detta försöker vanligtvis bedra sig själva.

Däremot kan man se möjligheter i börsutvecklingen. Möjligheter att snappa upp bolag till bra pris, och en möjlighet att testa sig själv. För vissa av oss är denna svajning och denna oro den första signalen på verklig instabilitet på många, många år. Detta utmanar oss, utmanar vårt psyke.

På Vargfonden har vi självklart inte planer på att utföra några försäljningar eller korrigeringar. Detta på grund av att de fundamentala signalerna för börsen och ekonomin fortfarande är positiva. Den instabilitet som uppfattas är mer på grund av oro kring räntor och obligationer, som för första gången på många år stiger mot 3%-nivån.

Önskemålet från vår sida är att ränteökningarna genomförs, och att 3%-nivån i statspapper uppnås. Detta för att få den korrigering som behövs genomförd - att riva av plåstret, så att säga. Hypotesen är att börsen, inklusive stockholm, då kommer att till slut falla ungefär 10-15% från högstanivån i Januari 2018.

För oss som investerar långvarigt spelar en sådan utveckling inte någon roll överhuvudtaget. Det hade varit roligt att ha kapital för investering i detta stadie, även om jag är osäker vad jag faktiskt skulle ha köpt/investerat i idag. Många av portföljmålen är uppfyllda, framför allt gällande svenska bolag. DAX och relaterade börser har ännu inte fallit lika hårt.

Standardmedier är naturligtvis i uppror och pratar om börskrascher, depressioner och att nu går börsen tillbaka. Dessa mediers kortsiktighet är alltid lika roligt att se - men ingenting som påverkar i längden.

Ingenting, varken uppgångar eller nedgångar, påverkar i längden då det är utdelning och utdelningsutveckling som är intresset.

Och denna siffra går stadigt uppåt.

No comments:

Post a Comment