Thursday, January 25, 2018

Bokslutskommuniké Q4 2017/Årsrapport 2017 - Kone




Senast släpptes kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapporten för Kone.

Denna rapport
'Tråkig men stabil' kan sammanfatta den känslan man får av Kone's årsrapport 2017. Den globala marknaden uppvisar stabilitet med en liten tillväxt (ett fall sett till aktuella valutakurser). Kina fortsätter, precis som förra rapporten, att vara ett konkurrensintensivt område. Dock har priserna börjat stabiliseras i Kina. Precis som många andra företag beroende av råvarupriser och råvaror har även Kone's priser börjat gå upp vad gäller anskaffning av material och råvaror, vilket påverkar vinstmarginalerna för hela industrin - och inte bara för Kone.

Gällande olika affärsområden för Kone växte under Q4 framför allt Europa-regionen, lett av Tyskland, England och Frankrike. Även i modernisering växte denna region, där Kone renoverar och byter ut existerande system.

Bäst går Amerika-regionerna, där tillväxten var väldigt tydligt inom nybeställningar (10%). Även modernisering växte något under relevant period.

Sämst går fortfarande Asien, som på grund av växlingskurser och valutarelaterade förändringar sjönk något inom både nybeställningar och modernisering.

Inom EBIT såg man tyvärr en försämring om 1.1% ner till 13.6%. Kone hänvisar främst till den prispress och konkurrens man sett inom främst Kina, samt ökade råvarukostnader - ett argument man för närvarande hör från många företag. Utöver detta spenderar Kone nu mer pengar på utveckling och forskning, samt IT-lösningar. Man hänvisar även till icke-gynsamma växelkurser som beräknas ha kostat bolaget 37 mEUR.

Bolagets finansiella position var fortsatt starkt under perioden. Kassaflöde visar på en likvidetsgrad om 49%, jämfört med 46.8% under föregående period. Likviditetsgrad per aktie ökade med 0.2 EUR per aktie. Även CapEx utvecklades positivt under perioden, och sjönk med över 60 mEUR.

Bolaget redovisar flertalet risker, men även vad man gör för att motverka dessa risker. Mot det förändrade ekonomiska klimatet i Kina är det svårt att agera - går marknaden där ned så gör den detta, och inte ens ett geografiskt diversifierat företag som Kone är immunt mot detta.

Bolaget förväntar sig under 2018 en tillväxt i både Europa och Amerika-regionerna, samtidigt som man förväntar sig att Asien fortsätter sjunka något även under 2018 vad gäller nybeställningar (och utanför Kina förväntar man sig tillväxt). Man förväntar sig en sjunkande EBIT, som dock skall börja att stabiliseras under slutet av 2018 - och där har vi ett måll att stämma av de kommande kvartalen när Kone går in i och börjar rapportera för 2018.

Kort och gott - Kone förväntar sig ett 2018 ungefär som företagets 2017. Inga revolutionerande förändringar väntas, utan marknaden för produkterna som bolaget saluför förväntas gå  i samma riktning.

Bolaget transporterar människor med hissar och olika typer av rulltrappor. Detta kommer alltid att behövas, så länge vi inte uppfinner eller använder andra metoder för att transportera människor.

Bolaget höjer utdelningen med 6.5%, till 1.65 EUR per aktie - fullt godkänt från Vargfonden.

Tankar kring Kone och framtiden
Kone är definitionen av ett tråkigt och säkert bolag, i min bedömning. Bolaget tillverkar bland världens främsta hissar och rulltrappor och har gjort detta under lång tid. Bolagets produkter behövs över hela världen, och det är även i hela världen som Kone är aktiva.

Dock - även om Kone i dagens läge är ett "säkert kort" får man inte glömma att brist på innovation eller stagnering för eller senare leder till förluster. Det är därför viktigt att man håller koll på bolaget så att tillväxten faktiskt går åt det positiva hållet - annars kommer bolaget inte att kunna bibehålla den stolta utdelning som man har.

Säkert, grönt och med definitiv 'moat'. Så skulle jag beskriva Kone - och detta är en god anledning till en permanent position i portföljen (i alla fall så länge bolaget visar positiv utveckling och bibehåller denna takt).

Rekommendation kring Kone
För stabilitet, solida finanser, precisa prognoser och en proaktiva riskbedömningar tilldelas Kone av Aktievargen ett "A" i investeringsbetyg. Rekommenderad storlek på innehavet är 1-3%.

Vargfonden skulle i dagsläget acceptera att köpa Kone för upp till 42 EUR/Aktie.


Betyg