Sunday, January 7, 2018

Portföljpresentation - Huhtamaki



Huhtamaki är ett finskt företag som tillverkar förpackningsprodukter i plast och pappersmassa och har ledande positioner inom samtliga sektorer, sett på en global skala. Mitt andra portföljinnehav inom pappersmassa och pappersprodukter är ledande inom specifika produkter/produktgrupper, medan Huhtamaki alltså leder hela segmentet. Företaget har som mål att nå en årlig tillväxt om 5% eller mer. Företaget har en god historik av tillväxt, och en förbättring av företagets EBIT-siffror samt förvärvsinvesteringar. All in all, företaget ser hälsosamt och vinstdrivande ut.

Historik
Bolaget grundades som en producent av godis under 1920-talet i Filnand och växte över tid. Man har varit aktiv inom produktkategorier som kvinnokläder, läkemedel och elektroniska komponenter. En förpackningsavdelning etablerades under 1965, och hette då Polarpak. Det var först 1988 som man bestämde sig för att koncentrera på ett enda affärsområde där man kunde etablera sig som världsledande. Under kommande tioårsperioden avyttrades företagets andra innehav, bland annat läkemedelsdivisionen och den ursprungliga godisdelen i företaget. Under samma period köpte man en stor mängd av mindre förpackningsföretag.

Huhtamaki har idag 16 000 anställda över 30 länder och omsätter ungefär 30 Mrd SEK årligen.

Ägarstruktur
En tydlig majoritetsägare saknas. Företaget får ej godkänt inom denna del, men jag har valt att förbise detta för denna investering då jag bedömer att företaget fortfarande håller måttet. Inom ägarstrukturen finner vi dock något ganska ovanligt.

Den största innehavaren av aktier i bolaget är Finnish cultural foundation. Från dess hemsida finner vi att

"The Finnish Cultural Foundation is a private foundation dedicated to promoting art, science, and other fields of intellectual and cultural endeavor in Finland. The Foundation provides grants from a central fund and 17 regional funds."

Denna foundation äger alltså knappt 12% av rösterna och aktierna i Huhtamaki. Resterande ägare är finska och till del svenska pensionsfonder och institutionella investerare. En ovanlig ägarstruktur som jag dock ser som "good enough" i kontexten i bolaget.

Produktion
Företagets produktion är uppdelad i följande delar.

Foodservice Europe-Asia-Oceania
Segmentet är aktivt inom pappers- och plastprodukter såsom koppar, tallrikar, förpackningar som levereras till restauranger och kedjor. Exempel är Burger King, Starbucks, McDonalds, etc. Särskilt Europa, Mellanöstern, Asien och Oceanien är här starka segment.

North America
Segmentet är samma som ovan, men servar istället Nordamerika med företagets produkter i former av förpackningar och koppar/tallrikar. Man har storkunder i form av tillverkare och snabbmatsrestauranger.

Flexible Packaging
Segmentet producerar och tillhandahåller förpackningar till matprodukter, hygienprodukter, Medicin och läkarvård, flaskor och andra sektorer. Då Huhtamaki var en av de första som experimenterade mest olika nya typer av plastfiberprodukter inkluderar företaget inte endast rena pappersprodukter utan även olika typer av plastpolymerprodukter.

Fiber Packaging
Fiberförpackningar är förpackningar eller hållare av pappersmassa för stresståliga applikationer. Exempel är förpackningar för ägg, kopphållare, s.k. "Wet dividers" för flaskor samt förpackningar för frukt.

Positiva aspekter/Konkurrensfördelar
* Bolaget är världsledande inom samtliga segment
* Bolaget har en hög expertis och erfarenhet, och en uppsjö av globala, stora kunder
* Patent skyddar bolagets teknologier
* Bolaget har en god historik av tillväxt och optimering över en 15-årsperiod.
* Bolaget har en historik av positiva förvärv av bra bolag
* Bolaget har redan en global närvaro som exempel BillerudKorsnäs önskar

Risker
* Bolaget tillverkar även produkter av plast - grönt är det alltså inte till 100%
* Bolaget har produktionen utspridd även i Östeuropa och riskzoner - där finns politisk risk att ta hänsyn till
* Exponerad mot klimatrelaterad risk på grund av produktion utspridd globalt.

Generella finanser
Låt oss börja med att se på bolagets utdelningshistorik samt utdelningsprocent historiskt sett.



Som kan skönjas har utdelningarna progressivt stigit över tid. Sista höjningen var om 10.6%, vilket är mer än godkänt. Problemet som kan skönjas är att aktiekursen har stigit så högt och så fort att direktavkastningen inte riktigt har hängt med, utan ligger på ungefär hälften av vad den gjorde under 2008. Detta kan betyda att bolaget inte är värt att investera i idag. Ser man dock till branschgenomsnittet och bolaget i sig som investering får man ändå bedöma att det är okej i utbyte vad mot man får. 

med dagens aktiekurs är Huhtamaki ungefär hälften från sin 52-week-high. Varken dåligt eller bra. Hur företaget kan tänka sig utvecklas i relation till direktavkastning och utdelning kan vi se från hur EPS (Vinst/aktie) samt andra nyckeltal utvecklats. 



Från att ha gått väldigt svajigt initialt under 2008 och framåt verkar bolaget nu gå stadigt uppåt. Man delar ut mindre än 50% av EPS, vilket lämnar utrymme för framtida höjningar av utdelningen. Ett P/E om 18.88 är inte klassledande eller optimalt, men det är heller inte groteskt dåligt om man ser till börsens nuvarande värdering.

Företagets tillväxt har gått till ungefär 4% sett itll senaste kvartalets rapport, medan man i tillväxtregioner växer så mycket som 5% i jämförelse med föregående period. Indien har länge varit ett problemområde för Huhtamaki, men under Q3 2017 började man även vända på utvecklingen här. Den negativa utvecklingen i segmentet var på grund av en skatteintroduktion vad gällde företagets, och andra företags, produkter. Lönsamheten i bolaget ligger stadigt men påverkades nyligen av ökade kostnader i framför allt nordamerica. Klimatförändringarna i form av stormar och översvämningar påverkade också bolaget och dess produktion/försäljning.

Klimatet och dess påverkan på Huhtamaki är något som alltså måste tittas på - men detta är inte unikt. Många bolag behöver tittas på från denna aspekt inom den kommande tiden. Jag kan ärligt säga att jag skulle vara tveksam att köpa ett bolag vars produktion uteslutligen låg i södra USA eller i, låt oss säga, Nederländerna. Att ignorera de klimatförändringar vi tydligt står inför ser jag som dumdristigt, från investeringssynpunkt, och bolag som inte klimatanpassar är för mig inte intressanta investeringar.

Sammanfattningsvis är dock bolaget Huhtamaki i en god finansiell position och har klarat av de utmaningar som man står inför. Trots beskattning, valutautmaningar, klimatförändringar och andra faktorer bibehåller bolaget en god lönsamhet och är bra positionerat inför framtiden.

Jag bedömer att vi för finansiellt år 2017 kan förvänta oss en höjning av utdelningen om mellan 5-9%.

Sammanfattning av portföljinnehavet
Huhtamaki är och blir min andra aktör inom segmentet produktion av pappersmassa och produkter relaterade till pappersmassa och plast. Tillsammans med BillerudKorsnäs ska de två bolagen utgöra kärnan inom portföljens råvarusegment, även om man arbetar med konsumentrelaterade produkter. Jag har haft bolaget i skottgluggen under längre tid, och har nu gått in med en liten position.

Jag ser fram emot att se vad Huhtamaki kan åstadkomma under de kommande åren.