Tuesday, January 30, 2018

En potentiell fara för bostadsmarknaden - Avtal ogiltiga

Idag skrivs det i Svenska Dagbladet om ett ämne jag tyckte var intressant och oroväckande. Intressant för att Vargfonden inte har särskild exponering mot privat fastighetsmarknad annat än banker. Oroväckande för att konsekvenserna naturligtvis kan dra med sig mycket ner i avgrunden.

Svenska bostadsproducenter, bland annat Oscar Properties, som omnämns som exempel, har satt i system att vara väldigt otydliga gentemot köpare när nyproducerade bostadsrätter skall vara inflyttningsklara. Detta naturligtvis av förklarliga skäl. Bolagen vet oftast inte när, på grund av förseningar och andra faktorer, som produktioner kan stå färdiga.

I vår kära bostadsrättslag återfinns följande paragraf

"3 § Ett förhandsavtal skall upprättas skriftligen. I avtalet skall följande anges: parternas namn, den lägenhet som avses bli upplåten med bostadsrätt, beräknad tidpunkt för upplåtelsen, de beräknade avgifterna för bostadsrätten och, i förekommande fall, belopp som lämnas i förskott."

Tidpunkt. TidPUNKT. I dagens avtal som skrivs i tusental, omnämns ofta ett intervall - ett tidsspann. Nu varnar många jurister med expertis för att dessa avtal kan vara olagliga med hänvisning till denna paragraf.

Resultatet, om så skulle vara fallet, skulle naturligtvis vara att köpare, vars investeringar har fallit i värde tack vare bostadsmarknadens fluktueringar de senaste månaderna, har möjlighet att backa ur sina avtal utan någon form av monetärt straff.

Resultatet av detta skulle vara dels att bolag som Oscar Properties skulle få väldigt svårt att få nya köpare till de priser man önskar. Utöver detta skulle effekterna även vara en förtroendekris gentemot dessa bolag från bankernas håll. Fastigheter för hundratals miljoner skulle stå tomma, och eventuellt behöva realiseras ut.

Klart står att marknaden även agerat väldigt smutsigt och otydligt i många fall - såsom att sälja lägenheter och ta emot förskottsbetalningar/startat försäljning innan ens detaljplanen eller bygglovet är klart! Helt otroligt.

Skulle denna storm ta sig från ett vattenglas vidare till faktisk relevant nivå, och köpare börjar processa om detta med domstol, riskerar vi att se en situation där företag av typen Oscar Properties riskerar att stå med byxorna nere.

Läsningen gör mig glad att ingen investering gjorts direkt i ett företag som tillhandahåller denna typ av tjänster eller fastigheter (Castellum och Hemfosa är mer allmännyttiga/kommersiella fastigheter), men eventuella problem skulle dra med sig mer än bara företag som Oscar properties, Victoria Park, etc.

No comments:

Post a Comment