Saturday, January 13, 2018

Portföljpresentation - Tomra


Tomra är världens största företag för utveckling och produktion av så kallade RVM's - Reverse Vending Machines. Produkterna syftar till att ta emot och förbereda återvinningsbart material för nästa steg i återvinningsprocessen. Tomra är också aktiva i utveckling och produktion av sorteringslösningar för olika typer av industrier och produkter.

Tomra har över 70 000 återvinningsmaskiner placerade runtom i världen och bolaget har upp emot 3000 anställda

Historik
Bolaget grundades på 70-talet av två bröder, Tore och Petter Planke, och var redan från början menat som ett företag som skulle arbeta med att producera återvinningsmaskiner. Då framför allt för ölburkar. Bolaget fick sitt genombrott genom att svenska Systembolaget beställde 100 av Tomras maskiner. Trots att bolaget varit noterat på Oslobörsen sedan 1985, har det tagit tid för Tomra att ta marknadsandelar utanför Skandinavien. Försök till marknadsingång i USA slutade initialt med ett misslyckande. Det skulle ta ända till 90-talet innan Tomra fick en framgång i USA, och tills den stora nordamerikanska marknaden stod för mer än hälften av bolagets omsättning. Det var även under denna period som bolaget blev stort i Tyskland och levererade mer än 8000 maskiner till landet under och fram till 2006.

Tomra har sedan grundandet vuxit till ett globalt företag med mer än 75% av den globala marknadsandelen i sin bransch.

Ägarstruktur
Bolaget saknar en ägare som har egen majoritet, men svenska investmentbolaget Latour (som vi också har i portföljen), äger 26.35% av Tomra, vilket i relation till andra aktieägare är en tydlig majoritet. Andra stora ägare är Folktrygefondet och Bank of Norway. Tillsammans äger dessa aktörer ungefär 45% av bolaget. Inte en majoritet, men det får anses vara ett starkt intresse. Eftersom bolaget per definition saknar en majoritetsägare får bolaget dock ej godkänt i detta kriterium. Jag väljer i Tomras fall att bortse från detta kriterium på grund av att bolaget är så pass starkt - och jag litar även på Latour, ett kärninnehav i min svenska portfölj.

Produktion
Tomras produktion kan delas upp i två primärsegment - Collection och Sorting.

Collection
Segmentet Collection består av återvinningslösningar för olika typer av produkter, såsom burkar och flaskor. Man har dels återvinningsmaskiner, och även maskiner för hantering av återvinningsmaterialet. Över 70 000 maskiner står i över 60 länder över hela världen. Det var i detta segment som man började arbeta i Tomra.

Sorting
Inom sorteringssegmentet producerar Tomra som hanterar mat, järnmalm och sten, sädesslag, godis och sötsaker, nötter, tobak, färsk frukt/grönsaker etc. Man har producerat dessa maskiner i över 40 år och har även här en global expertis, även om det är sorterings- och återvinningsmaskinerna som gjort Tomra kända globalt.

Positiva aspekter/Konkurrensfördelar
* Stark finansiell ställning
* Global marknadsdominans inom kärnverksamheten
* Teknisk expertis inom området.
* Aktiva inom förvärv vid behov.
* God utdelningshistorik
* Stark och erfaren styrelse

Risker
* Stora förändringar kommer i världens befolkning och även i hanteringen av resurserna - Tomra rätt företag att hantera dem?
*

Generella finanser
Tomra visar upp en positiv finansiell bild. Verksamhetens omsättning har under 2004-2016 vuxit med genomsnittliga 30% årligen - en fantastisk utveckling. Likaså EPS och EBITDA har vuxit med goda marginaler under samma period, illustrerat nedan i grafer hämtade från Börsdata.


Framför allt utdelningstillväxten har varit likt en klocka för varje år, vilket inger trygghet i längden, även om en liknande utveckling inom EPS hade varit att föredra framför den EPS-utveckling som redovisas nedan.


Tomra har även en mycket låg skuldsättningsgrad både i förhållande till andra bolag inom samma bransch och geografi, och i relation till marknaden i övrigt, vilket gör att de har utrymme både för eventuella förvärv och svårare perioder.

Det finns väldigt lite övrigt att säga om Tomra och dess finanser, annat än "bra".  På grund av flera faktorer har man ett otroligt försprång mot konkurrenter, och andra företag som sysslar med samma produkter har svårt att slå sig in på marknaden som Tomra för närvarande dominerar. Frågan är hur snabbt bolaget kan slå sig in på nya marknader för att fortsätta uppvisa så fantastisk tillväxt som man gjort hittills. Med en stark huvudägare som Latour, har man utöver de goda finanserna som bolaget uppvisar, en stark ägare i ryggen om det skulle ske svårigheter. Latour är ett annat av mina kärninnehav, och jag har stor tillit för deras ägandeskap av Tomra.

Sammanfattning av portföljinnehavet
Tomra är marknadsledande inom recycling och sortering och har en global dominans både vad gäller utveckling av nya produkter och antal produkter/kunder på marknaden. Företaget har starka finanser och uppvisar en god vinsttillväxt. Ett kvalitetsbolag, helt enkelt. Det finns ingenting att skönja som talar emot en investering, direkt eller indirekt då genom Latour, med en lång tidshorisont.