Tuesday, January 9, 2018

Portföljpresentation - Data Respons




Data Respons är ett IT- och mjukvaruföretag som etablerades 1986. Affärsidén var en början att bygga avancerade och skräddarsydda specialistsystem som baserades på öppna standarder. Systemen används inom marinen, oljeindustrin, transportindustrin, förnybar energi, telekomindustrin, medicin, försvar, samt automatisering. Bolagets kunder inkluderar företag som Rolls Royce, Siemens, Atlas Copco, Kongsberg Maritime, Statoil, Volvo, Bombardier, DSB, Scania, Vestas, Tomra, Cisco, Spectra, Sony, Saab, ABB och Hexagon.

Historik
Företaget etablerades 1986 och började redan tidigt att utveckla specialiserade programvaror särskilt framtagna för krävande miljöer. Fokus för företaget blev att bygga helhetslösningar enligt industriella standarder. Företaget började med detta väldigt tidigt (sedan grundandet) och har fortsatt med detta fram tills idag. Den tekniska termen för detta är "Embedded solutions", och detta är ett centralt koncept för många kundföretag.

Ägarstruktur
Dessvärre saknar Data Respons en tydlig majoritetsägare. Företagets aktier ägs av en uppsjö av institutionella investerare, såsom fonder, Danske Bank, Nordea,  och diverse banker. Detta är företagets största och definitivt tydligaste nackdel. Det man kan säga är att ledningen har en respektabel mängd av aktier i bolaget, men detta är tyvärr inte lika stor indikation som det hade kunnat vara om bolaget hade haft en tydlig majoritetsägare.

Produktion
Data Respons har produktion uppdelad i två segment - Solutions och R&D.

Båda divisionerna arbetar med att se till att kunders behov, oavsett krav, uppfylls. Data Respons arbetar med hela system, handhållna enheter, displays/paneldatorer, industriell kommunikation och lagring/minne för att se till att kundens behov täcks över hela spektrumet. Expertisen ligger i extrema miljöer och förutsättningar - där bolaget arbetar med parametrar som temperatur, vibration, fuktighet eller annat.

Bolagets marknader är många, och kunderna är företag i storlek med Volvo, Siemens, Scania etc. Det nyskapande inom bolagets arbete och som jag tycker om är att varje bolag kommer med unika utmaningar eller problem, som tvingar Data Respons att hela tiden komma med nytänkande eller i alla fall ideer anpassade för den tid som bolaget arbetar i. Då bolagets lösningar även måste vara anpassade för nya handhelds och enheter tvingar det bolaget till en större expertis än vad som krävs av IT-konsulter för att installera ett lokalt windows-system.

Positiva aspekter/Konkurrensfördelar
* Starka finanser
* Lång expertis
* Väldigt stora kundföretag
* Välinriktad nisch
* Väldiversifierade kundgrupper
* God utdelningshistorik
* Tydliga konkurrensfördelar och varför kunder ska välja Data Respons

Risker
* Oljeindustrin på nedgång
* Otydlig och fragmenterad ägarstruktur

Generella finanser
Bolaget rapporterar rekordstarka finanser under Q3 2017, vilket är den senaste finansiella data som finns att tillgå. Såväl EBITDA, Omsättning, Orderflöde och backlog stiger väldigt tydligt sedan 2015.


Tillväxten är tydlig i båda affärssegmenten. Den kortvariga tillväxten är positiv i Tyskland (bolagets största marknad sett till ökning), Danmark och Sverige med en liten minskning i Norge. Bolagets största kunder kommer från transportindustrin samt automatisering/industri, men stora kunder jobbar även telekom, försvar och medicin. Samtliga av dessa segment ökar, förutom oljeindustrin (vilket jag ser som en fördel för bolaget). 


Följande glädjande siffror återfinns i bolagets kvartalsrapport. Sett till dessa siffror kan vi för verksamhetsåret, utifrån EPS förvänta oss en utdelningshöjning under 2017/2018. Om inte detta år, så nästa år. Bolaget sysselsätter ungefär 600 ingenjörer, och har cirka 1000 R&D projekt runtom i Europa, med personal även aktiv i Taiwan.  Sedan 2001 har bolaget vuxit med genomsnittliga 15.5% årligen. Detta är en attraktiv siffra, som även talar för bolaget och dess generella finanser. 

Det finns väldigt lite negativt att säga om Data Respons och dess nuvarande utveckling. Bolaget bär på en otroligt intressant produktportfölj med stora kunder och väldiversifierade affärsområden som inte är beroende av ett eller annat eller en specifik utveckling. Finanserna är mycket goda - nästan drömlika, just i skrivande stund 2017 - och utvecklingsmöjligheterna verkar otroligt bra. 

Företaget har en hel del goodwill i balansräkningen, och efter inköp av ett tyskt bolag ligger deras soliditet på en ganska låg nivå, kontextuellt sett. En stor mängd goodwill, är inget problem i sig så lämnge marknaden håller i sig. I en marknad som börjar dala, vilket den i vissa sektorer har börjat göra, får man kanske omvärdera goodwill-posten, men detta är idag inte nödvändigt. Jag ser det förvärv som bolaget gjort under 2017 som positivt för Data Respons framtid då det kommer att ge möjlighet att växa på en instrumental marknad där bolagets kunder, såsom Siemens, idag redan finns. Detta ger, som VD'n påpekar, en hel del synergieffekter.

Sammanfattning av portföljinnehavet
Data Respons är ett företag i väldigt positiv utveckling. Bolagets siffror talar för sig själva sett till utvecklingen sedan 2008. I jämförelse med andra bolag i portföljen är Data Respons sett till storlek ett ganska litet innehav, men en viktig del av IT-innehaven i portföljen. Jag tittade länge på Data Respons för att avgöra om det var lämpligt att föra till portföljen, men kom till slutsatsen att så var fallet. Bolaget har en god historik, bra produkter, och en stadig och stor kundgrupp.

Det är min förhoppning att bolaget kan bli en stadig del av mina IT-innehav i portföljen.