Thursday, January 25, 2018

Bokslutskommuniké Q4 2017/Årsrapport 2017 - NCC




Senast släpptes Bokslutskommuniké Q4 2017/Årsrapporten för NCC.

Denna rapport
Jag är inte den ende som ser denna rapport som väldigt viktig i en rad olika rapporter från NCC. Anledningen till detta är enkel. Jag vill se att bolaget inte fortsatt missköter olika områden på de sätt som ledde till förra årets vinstvarning. Skutan måste ändra kurs, och det måste bli positivt igen!

Så vad gör NCC?

Fokus är på lönsamhet, säkerhet och kostnadskontroll, samt ökad kontroll på delar i bolaget som inte presterar. Man gör ett kostnadsminskningprogram som skall spara 200 MSEK i overheadkostnader per år. Bra. Man ska flytta supportfunktioner närmare affärsverksamheten, och allt detta ska ge full effekt under 2018. Bra. Då vill som investerare se resultat från detta redan Q1!

Ny koncernchef och affärsområdeschef för NCC Infrastructure har tillkommit. För tidigt för att uttala sig om dessa, oavsett hur bra referenser de har med sig i bagaget.

Siffrorna är inga muntra tecken, men detta visste vi redan innan rapporten släpptes. Orderingång ökar till 57.0 MSEK - positivt. Nettoomsättningen ökar till 54.6 - positivt. Orderstocken går upp, och resultat efter finansnetto är en morakniv i ögat med 1150 MSEK jämfört med 1341 MSEK föregående period.

Men detta visste vi.

Utdelning om 8 SEK bibehålls. Jag har inga tankar om detta - jag kanske till och med hade accepterat en minskning utifrån bolagsresultatet. 86% av resultat efter skatt i utdelning är tämligen högt. För högt. Det är inget NCC bör bibehålla under en längre tid. Antingen får de vända trenden och öka EPS, eller sänka utdelningen.

Omsättningstillväxt om 5% per år är målet - detta mål är för närvarande inte prioriterat. Den genomsnittliga tillväxten för bolaget är 1.4% per år. Inte bra att man sätter mål som man inte kan uppnå, men åter igen, detta visste vi.

Bolaget har obefintlig belåning och en godtagbar kassa. Finanserna ser för situationen godkända ut. Även marknaden är fortsatt positiv och väntas växa 3% under kommande år, både vad gäller nybyggnationer och anläggning/renovering. Stenmaterial och asfalt visar särskilt stark tillväxt med 5-6%. Det är också en stabil marknad för kommersiella fastigheter, vilket gynnar bolaget samt avstickaren Bonava.

Stora projekt för NCC är bland annat sjukhuset i Uleåborg, samt västlänken, med gemensamt ordervärde på nästan 4 mdr SEK.

Tankar kring NCC och framtiden
NCC building och NCC infrastructure är de svarta fåren i flocken här i bolaget. Båda dessa delar presterar dåligt. För NCC industry har jag ingen oro, då det är fungerar väldigt bra. NCC har nu påbörjat ett kostnadsbesparingsprogram samt bytt ut koncernchef och vissa ledningspositioner.

De problem som uppdagades under hösten behöver nu lösas - det är vad hela verksamhetsåret 2018 kommer att handla om. Kommer NCC att lyckas bemästra dessa utmaningar, eller fortsätter den negativa utvecklingen inom dessa affärsområden? NCC degraderades till C-betyg av Vargfonden i samband med vinstvarningen. Bara att göra detta var ett stort steg - om den negativa trenden fortsätter i 2-4 kvartal till kan NCC att behöva degraderas ytterligare, men än så länge bedöms de nuvarande åtgärderna som tillräckliga.

Rekommendation kring NCC
För solida finanser,  och en under förutsättningarna acceptabel utveckling i bolaget tilldelas NCC av Aktievargen ett "C" i investeringsbetyg. Rekommenderad storlek på innehavet är 1-3%.

Vargfonden skulle i dagsläget acceptera att köpa NCC för upp till 160 SEK/Aktie.


Betyg