Friday, January 12, 2018

Portföljpresentation - Gränges




Gränges är ett intressant bolag med fokus inom tillverkning och valsning av aluminium just för värmeväxlare. Bolaget har en anrik historia och grundades redan 1896. Dagens Gränges har dock inte så mycket att göra med det Grängesbergsbolaget som fanns för 100 år sedan.

Bolagets huvudkontor ligger i Stockholm.

Historik
I ursprungliga Gränges ingick bland annat järnvägsrörelsen TGOJ, dåvarande Trafik AB Grängesberg - Oxelösunds Järnväg, Oxelösunds järnverk, olika gruvor, Svenska metallverken samt omfattande rederirörelse. Fram till 1958 var Grängesbergsbolaget även en majoritetsägare i Svenska LKAB, men detta upplöstes i samband med att svenska staten, genom en från början inskriven avtalsrätt, löste ut företagets ägandeskap i LKAB under 1957/58. Efter detta strukturerades bolaget om och man satsade på elektrifiering av järnväg samt att utöka rederiverksamheten.

1971 ändrades bolagsnamnet från TGO till Gränges.

Som många andra bolag drabbades Gränges hårt av Stål och gruvkrisen under mitten av 70-talet, med resultatet av gruvor och järnverk avyttrades till statliga SSAB. Företaget Gränges förvärvades sedan av Electroluxkoncernen som fortsatte avyttringen i verksamheten. Under 1997 börsnoterades dåvarande versionen av Gränges och aktierna delades ut till Electrolux aktieägare. Gränges ändrade namn tll Sapa AB, som köptes ut av norska Orkla under 2005. En del av Sapa såldes till Norsk Hydro, och en annan del ändrade 2013 tillbaka namnet till Gränges, vilken verksamheten är idag.

Ägarstruktur
En tydlig majoritetsägare saknas. Gränges ägs till största del av 4:e Svenska AP-fonden, som äger ungefär 10% av bolaget. Efter detta kommer olika svenska och utländska fonder. Då bolaget saknar en tydlig majoritetsägare får bolaget ej godkänt här. Dock har jag valt att bortse från detta utifrån bolagets övriga karaktär, som jag bedömer som väldigt förtroendeingivande. Även ledningen har varit med under en längre tid, med flera namn som funnits i bolaget sedan det var en del av/hette Sapa.

Produktion

Värmeväxlare & Fordonsindustri
Gränges är marknadsledande inom produktion av värmeväxlare i aluminium. Produkterna används främst i fordon, men även i andra sektorer. Gränges är en aktör som är på den globala marknaden och som tillförser producenter med över 20% av den globala efterfrågan - unikt, sett till konkurrensen. Allt eftersom motorer och fordon blir mer avancerade behövs också fler och mer avancerade värmeväxlare, vilket otvivelaktigt kommer att fortsätta gynna Gränges även i framtiden.

Ventilation, Värme, A/C och kylning (HVAC)
Gränges är även marknadsledande inom valsad aluminium för värmeväxlare inom denna bransch, och man har där ungefär 10% av den globala marknaden. Segmentet innefattar värmesystem och kylsystem för bostäder, kommersiella lokaler och fastigheter för industriell tillverkning.

Sett till marknadsandel är fordonsindustrin störst kunder med över 48% av försäljningen, medan resten är uppdelad på värmeväxlare för ventilation och andra dylika marknader världen runtom.

Positiva aspekter/Konkurrensfördelar
* Starkt bolag, starka finanser
* Intressant produktion med tydlig, ledande ställning
* Låg skuldsättning
* God tillväxthistorik

Risker
* Beroende av råvarupriser och dess fluktueringar
* Produktion utspridd till områden som har, och kan påverkas av framtida klimatförändringar (södra USA)
* Underleverantör till kunder i cykliska branscher


Generella finanser
Gränges rapporterar en mycket god efterfrågan för företagets produkter under senaste perioden, vilket också påverkar de generella finanserna i bolaget. Företaget befinner sig i en tung investeringsfas där man investerar nästan 1 Mdr SEK i en ny produktionsanläggning i Tenessee, i USA för att öka produktionskapaciteten och möta efterfrågan som finns. Investeringen kommer att finansieras med föreliggande kapital och existerande kredit. Ny kredit eller kapital behöver ej inhämtas. En global tillväxt på 2% noterades under Q3 2017, med särskilt starka resultat i Europa och Asien.

Bolaget visar en explosionsartad utveckling försäljningen. Jämfört med 2016 har försäljningen av företagets produkter ökat med 48%. Vinster för perioden ökade med 158%! Bolaget lyckades även genom dessa siffror och trots investeringsplaner, sänka skuldsättningen från 2.5 Mdr SEK till 2.3 Mdr SEK under Q3.

Gränges starkaste sektor, vilket är tillverkningen av bilar och små fordon, prognosticeras att fortsätta växa under perioden, och under 2017 förväntas växa med 2 %. Man har förvärvat delar i flera bolag, bland annat GETEK GmbH och TRILLIUM för att förbättra produkter och produktion. Gränges har en positiv prognos för framtida tillväxt i samtida regioner.

En snabb titt på företagets kurs visar oss en positiv utveckling över tid - sedan man varit aktiv på börsen. Det är inte nödvändigtvis ett bra tillfälle att köpa Gränges i skrivande stund, samtidigt bedömer jag att man kan göra mycket värre val än Gränges. Med ett P/E-tal om 11.2 är bolaget i relation sett till andra bolag är bolaget fortfarande, i min bedömning, en attraktiv investering.


Utdelningshistoriken är för kort för att göra en meningsfull bedömning, men indikationen sedan bolag grundades om till Gränges, är positiv, då den gått stadigt uppåt. 


Även EPS är en fröjd för ögat att följa uppåt. Dock kan vi nog inte förvänta oss en höjning av utdelningen, då bolaget kan komma att använda likviderna för att amortera ner skulder ytterligare - vilket jag tycker är väldigt positiv. Jag är mer än beredd att vänta på framtida utdelningshöjningar i ett väskött bolag. Gränges har dessutom en väldigt positiv höjningshistorik och har höjt med sammanlagt 60% sedan börsintroduktionen.

Några tydliga varningsflaggor i bolagets generella finanser, utom att man öppnar produktion i USA istället för hemregionen Sverige (vilket jag skulle föredra) går inte att skönja.

Sammanfattning av portföljinnehavet
Jag har stor förhoppning för Gränges och dess utveckling under 2018. Efterfrågan på aluminium och relaterade produkter kommer att fortsätta vara hög, och så även förfrågan efter Gränges produkter. Gränges, tillsammans med Norsk Hydro, utgör här mina kärnförvärv i denna bransch, även om bolagen till karaktär är något olika (förutom att båda arbetar med aluminium). Man får inte sticka under stolen med att marknaden de senaste åren varit väldigt gynnsam för denna typ av tillverkare, men i min bedömning betyder det inte att den inte under en mindre konjunktur kommer att vara lika intressant. Bolaget bedömer jag som intressant oavsett konjunktur, då man är välpositionerad med lång erfarenhet och en välspecialiserad nisch.