Historik
Bolaget skapades genom en sammanslagning av Billerud AB samt Korsnäs AB under år 2012. Korsnäs ägdes av Kinnevik, och det dåvarande Billeruds-bolaget skapades genom delar av Stora Enso och bolaget AssiDomän, då specifikt pappersbruket Gruvön och AsssiDomäns bruk Skärblacka och Karlsborg. Billeruds historia går längre bak än så när det gäller Gruvön, då det tidigare tillhört en äldre variant av Billeruds-bolaget som fanns på börsen redan innan 1984.
I samband med sammanslagningen lämnade Stora Enso och AssiDomän Billerud som ägare. Även Kinnevik lämnade ägandeskapet av Korsnäs.
Ägarstruktur
Ungefär 15% av bolaget ägs av österrikiska Frapag Beteiligungsholding AG. Bolaget har kopplingar till Hirsch-familjen i österrike samt nordeuropeiska försäkringsbolaget Immofinanz Immobilien Anlagen AG. Lite otydlig storägare där, men nästan 10% av bolaget kontrolleras också av AMF-pensionsfonder. Efter detta hittar vi fondägare som Robur, Alecta, Norges Bank, etc.
En tydlig majoritetsägare i bolaget finns inte. Detta är till företagets nackdel, men något jag valt att förbise vad gäller BillerudKorsnäs på grund av bolagets konkurrensfördelar i relation till andra bolag på marknaden.
Produktion
Produktionen inom BillerudKorsnäs är uppdelad i tre delar.
Packaging & speciality paper: Gör kraft- och säckförpackningar för förvaring och transport av bland annat livsmedel, men även bärkassar, industriella områden och även tjänsteutbud inom förpackningoptimering och design.
Packaging Boards: Segmentet utvecklar och och säljer wellråvara till förpackningar inom konsumentsektorn. Man utvecklar transportförpackningar, vätskekartonger och kartonger till pappersmuggar samt förpackningsoptimering.
Market Pulp: Segmentet säljer långfibrig avsalumassa till tillverkare av tissue, tryck och skrivpapper. Även förpackningspapper inkluderas i segmentet.
Positiva aspekter/Konkurrensfördelar
* Innovativa förpackningsprodukter
* Endast förpackning och pappersprodukter - ej andra produkter såsom biodiesel i portföljen
* Låg skuldsättning
* Stark marknadsandel i Europa
* Produktion och investeringar i Sverige
* En framtida växande marknad
* Marknadsledande bland "sustainable"-utveckling med 97.5% biobränsleanvändning.
Risker
* Råvaru/massapriset påverkar starkt företaget
* Klarar man att hålla kostnaderna som är planerade för investeringarna fram till 2023?
Generella finanser
Bolaget har de senaste åren arbetat med att reducera skuldsättningen. Företaget har endast en femårig historik, men under dessa fem år har man dels visat en positiv utveckling om genomsnittliga 23% TSR (Total Shareholder Return) per år, och dessutom slagit de mål man satt upp både inom EBITDA, Utdelning, CapEx och andra nyckeltal. Bolaget har själva identifierat en framtida stigande råvarukostnad som kan härledas till en ökande global efterfrågan. Detta kommer göra att bolagets lösningar också blir något dyrare. Bolagets finansiella utveckling påverkas dock inte negativt av detta.
BillerudKorsnäs gör för tillfället en flytt av produktionsanläggningar från Finland till Sverige. Ovan ser vi en flytt av en s.k. Yankee-cylinder på 160 ton från Finland till Gruvön, i Sverige.
Bolaget befinner således sig för närvarande i en investeringsfas och dras därför med vissa kostnader. Detta påverkar även bolagets operativa kassaflöde, som under Q3 vissa negativa siffror. Min bedömning är dock att detta är inräknat, och denna åsikt verkar marknaden dela, då bolagets fall under december på börsen kan härledas till att projicerade investeringskostnader ökade. Trots detta är bolagets fortsatta EBITDA stark, och steg med 1% under Q3 2017 jämfört med Q3 2016. Försäljning är även denna upp med 3%, och företaget visar en fortsatt stark utveckling.
Låt oss ta en titt på börsdata.
Tendensen är positiv, om något volatil. Denna volatilitet kan dock härledas till svängningar utifrån den investeringsplan som företaget har, råvarupriser (i företag som i sin karaktär är mer känsliga för dessa skiften), samt att företagets beräkningar vad gäller investeringarna i nya produktionsanläggningar inte visat sig vara 100% precisa - vilket jag bedömer att sådana beräkningar aldrig är. Kursen visar en positiv bild som också bekräftar företagets egna redovisade data.
Utdelning är stigande, och har sedan 2012 när bolaget grundades stigit, förutom föregående år. Då gjordes ingen utdelningshöjning. Utifrån vinster och ökningar i omsättning, försäljning och EBITDA bedömer jag att vi kan vänta oss en liten höjning under 2017/2018, men detta är ingen garanti, då bolaget dras med kostnader för ett investeringsprogram. I min mening ska bolag heller inte höja utdelning bara för sakens skull, utan endast om det finns medel till detta som inte behövs till annat. Utdelningar är därför i min bedömning OK.
Direktavkastningen ligger på 3% till dagens aktiepris. Detta är i linje med vad andra bolag inom branschen avkastar - UPM är något högre med 3.6%. Detta bedömer jag som helt OK.
Vinst/Aktie hår gått ned de senaste 2 åren, men detta kan åter igen härledas till investeringskostnader. För 2016/2017 var detta tal 6.8, vilket med utdelningen om 4.3 SEK innebar att företaget delade ut 63% av vinsten. Detta känns för mig något högt. Bolaget har ett uttalat mål om en investering om 50-60% av vinst/aktie. Förhoppningen är att vinst/aktie kommer att öka när investeringsprogrammet är färdigt, och att detta tal således kan minska något. Ett bolag som BillerudKorsnäs ser jag gärna att delar av kapitalet går till investeringar. 50-60% i utdelning är helt okej - men inte mer. Inte helt OK idag.
Bolaget handlas till P/E-tal om cirka 21, vilket branschmässigt är något högt (endast UPM ligger högre). Vi vet dock att börsen i skrivande stund är väldigt dyr, och i fallet BillerudKorsnäs bedömer jag att jag köper en potential om framtida tillväxt och utveckling där bolaget har visat tidigare stark utveckling och tillväxt. Detta rättfärdigar möjligtvis inte priset på 140, men jag bedömer det fortfarande som ett attraktivt pris för att initiera en liten position i bolaget. Således, helt OK.
Riktpriser för bolaget är mellan 145-165 SEK, vilket i min mening gör ett köp attraktivt (endast sett till riktpriser).
Marknaden för pappersmassa och produkter av den typ som BillerudKorsnäs tillverkar kommer att, i min tro, växa exponentiellt i takt med att plastförpackningar minskar på grund av mer miljömedvetenhet (vilket verkar vara den riktning som samhället tar). Utöver detta är bolaget ledande inom framför allt innovation av existerande produkter. Inga andra företag på marknaden jag tittat på siktar så mycket på produktutveckling, och har faktiskt utvecklat hållbara och imponerade lösningar som BillerudKorsnäs. Marknadens och kundernas förtroende för bolaget och dess produkter visas genom försäljnings- och omsättningsökningar globalt - och bolaget har ett fokus på att förbättra det globala utbudet och även etablera sig på utvecklingsmarknader såsom Thailand, Singapore, Turkiet, Indien och Sydafrika.
Detta visas också av den ledande globala ställning som företaget har inom många produktsegment. Även produktsegment där bolaget INTE är marknadsledande återfinner bolaget på en andra- eller tredjeplats, vilket även det är mycket positivt.
BillerudKorsnäs är för mig ett mycket intressant bolag, som jag tillsammans med finska Huhtamäki vill ha som grundstenar i mitt råvaru-segment av portföljen.