Wednesday, February 28, 2018

Månadsrapport Februari 2018 - "Minikrasch och återhämtning"




Februari 2018 började som en månad i börschock när ränterädslor och inflationer över atlanten ledde till ett litet fall om 5-8%. Vargfonden stod tappert emot detta fall och trots att den naturligtvis följde den generella börsen ned, bibehölls alltid en distans om positiva 1-3% mellan Vargfonden och OMXS30. Detta kan ses som en strategisk framgång i allokationsstrategin för portföljen - även om medvetetandet av portföljens brister också har ökat. Som jag belyste under Januari månad är Vargfonden för närvarande överviktad mot bank och bygg. Detta kommer tyvärr att fortsätta även under en tid framåt.

Den fortsatta portföljutvecklingen är, som kan skönjas av ovanstående diagram, tydligt positiv både i tendens generellt och i tendens. Jag är också väldigt nöjd med hur utvecklingen under februari har sett ut jämfört med börsutvecklingen under samma period.

Utsikten framåt för portföljen kan ses som positiv. Vargfonden tror på en kommande lågkonjunktur/krasch. När denna krasch kan tänkas komma är naturligtvis oklart, men ser man på tidigare tendenser vad gäller ränta, inflation och annat så pekar det försiktigt mot 1-2 år (dock är detta ingenting garanterat eller något man ens kan behöva förhålla sig till).

Något som dock resulterar av detta är att Vargfonden de närmaste månaderna inte kommer göra några fler inköp av aktier, om inte plötsliga fall eller svängningar leder till väldigt attraktiva köplägen. Istället är målet att bygga på det "torra krutet", eller kassan till mellan 5-10% av portföljvärdet för att ha detta i det fall att börsen gör en kraftig svängning nedåt. Således kan man förbereda på sig en tid av köp och säljmässig inaktivitet från Vargfondens sida.

Med detta är naturligtvis inte sagt att det kommer att bli ett tråkigt 2018.

Utdelningsförändringarna för 2018 är rekordhöga, med en utdelningstillväxt om 9.76% jämfört med föregående år. Nästan 3-4% av detta är tack vare handelsbankens bonusutdelning, men en 5%-ig höjning av utdelningen är mer än tillfredsställande för ett år. Under februari månad har, i jämförelse med föregående månad, endast en bråkdel av utdelninge kommit på kontot. Närmare bestämt handlar det om 1.6% av årsutdelningen som överförts av Siemens AG. 

Nästkommande månader (mars/april/maj) vet vi alla vad som händer i Europa. Merparten av årsutdelningen, för Vargfonden, nämligen 84.77% kommer att delas ut. Allt detta kommer att läggas mot målet av illikvida aktier, såvida inga fantastiska köptillfällen föreligger.

Sparkvoten för Aktievargen och månaden var katastrofalt blygsamma 56.74%. Jag har sällan haft en sparkvot så låg sedan jag började spara i aktier under slutet av 2015, men det förelåg också anledningar (renovering i bostadsrätt, bilreparation, CSN) för detta. Positivt nog kommer detta att se annorlunda ut de kommande månaderna.

Hur som helst har det varit ett väldigt intressant februari, med för Vargfonden den första "ordentliga" lilla mini-kraschen som testat både psyke och portfölj.

Jag är glad att kunna rapportera att både psykisk och annorlunda påverkan har varit nästintill obefintlig.

Monday, February 26, 2018

Kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapport 2017 - Henkel





Senast släpptes kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapporten för Henkel.

Denna rapport
Rapporten fortsätter Henkels utmärkta historik av tillväxt och positiv utveckling. Under året 2017 rapporterar bolaget en positiv tillväxt, organisk sådan, om 3.1%. Detta kan bedömas som mer än godkänt för ett företag i Henkels storlek. Utöver detta har vi även en EPS-tillväxt om 9.1% att jubla för. Bolaget har, för att tala klarspråk, levererat samtliga av sina löften uppsatta under 2016/2017.

Försäljning är vid en ny ATH (All-time-high) och alla segment inom Henkel fortsätter att rapportera positiva resultat. Både existerande, traditionella marknader såsom EMEA och Nordamerika bidrar till den positiva tillväxten, men även tillväxtgeografier. Företagets vinst är driven, förutom försäljning, av kostnadskontroll.

En stor bonus och en anledning till varför Henkel ska utökas i Vargfonden är också den kontinuerliga utdelningstillväxten. För året 2017/2018 höjer företaget utdelningen med 10.5% - en fantastisk höjning.

De utmaningar som företaget nämner är fortsatta geopolitiska spänningar, och makroekonomiska osäkerheter. Det finns även osäkra förutsättningar inom konsumentmarknaden i företagets produkter, men industriella segmentet väger upp för detta. Man har också ökade råmaterialskostnader som påverkar vinstmarginalerna, samt den organiska tillväxten inom Beauty Care är under företagets förväntningar.

Företagets industriella försäljning av klister och klisterlösningar (adhesive  technologies) står för nästan 50% (47%) av bolagets försäljning. Tvättmedel är näststörsta segmentet med 33% av försäljningen. Henkel får del av den positiva utvecklingen inom konsumentelektronik samt den positiva utvecklingen inom fordonsindustrin, som hjälper till att driva försäljningen. Inom Beauty Care utmärker sig framför allt Schwarzkopf som ett bra märke, där man har starka marknadspositioner inom samtliga marknader. Inom Laundry & Home Care har man en tvåsiffrig tillväxt inom Perwoll tack vare en internationell portfölj av intressanta innovationer. Östeuropa har under 2017 varit en bra region för företagets tillväxt.

Företagets tre mål för 2017 var en organisk tillväxt om 2-4% (resultat: 3.1%) och en vinstmarginal om högre än 17.0% (resultat 17.3%). Man förväntade sig en EPS-tillväxt om 7-9% (resultat 9.1%). Det är på så sätt som bolaget har uppfyllt samtliga mål.

Ambitionen för bolaget är att fortsätta med dessa mål i denna höjd fram till 2020.

Bolaget har en hälsosam utdelningsandel om 25-35% av vinsten (30.7% för 2017). Man har statistiskt sett fördubblat utdelningen sedan 2012. Detta kommer naturligtvis inte att hålla i sig, men nivån är mycket tillfredställande.

Tankar kring Henkel och framtiden
Henkel är en central del av vår utdelningsportfölj från den tyska sidan. Bolaget ska utgöra en central del även i framtiden, och Aktievargen och Vargfondens ambition är att öka i bolaget till målnivån om 1-3%. I dagsläget är innehavet för litet.

Rekommendation kring Henkel
För stabilitet, solida finanser, precisa prognoser och en tillförlitlig utveckling i bolagets utdelning tilldelas Henkel av Aktievargen ett "A" i investeringsbetyg. Rekommenderad portföljstorlek på innehavet är 1-3%.


Betyg



Utdelningsförändringar 2018

Tiden har kommit för att prata om utdelningsförändringarna under 2018 . Samtliga rapporter och utdelningsförändringsförslag har lämnats, och Vargfonden kommer att utgå ifrån att de förslag som accepterats också kommer att godkännas av respektive styrelser.

Vargfonden har ställt upp förändringarna i ett enkelt diagram, som visar utdelningshöjning procentuellt.

Stjänor för året är:

Bakkafrost: Ett av fondens största innehav, som också har en väldigt stor höjning. Förändrar slutresultatet avsvevärt. Bra höjning om över 20%!

Handelsbanken: Höjning om 10%, men även en bonus om 40%. Väldigt, väldigt bra, och står för nästan hälften av höjningen i rena riksdaler. 

Norsk Hydro: Högsta höjningen i procent exklusive bonusar, men tyvärr ett väldigt litet innehav för Vargfonden. Behöver utökas när tillfälle ges. 

Axfood: Bra höjning som förväntat - ser fram emot framtida höjningar. Ska utökas ännu mer!

Gränges: Väldigt bra höjning också - önskar att innehavet var större än det är. 

10 företag har valt att inte höja utdelningen. I sig inte ett problem - i samtliga fall bedömer Vargfonden det som rättfärdigat att inte höja utdelningen just detta året. Naturligtvis behöver man se över bolagen i framtiden så att detta inte blir en trend. Flertalet företag har nu 2-4 år utan utdelningshöjning, som man kan komma att behöva se över. 

Helhetsintrycket för året 2017/2018 är väldigt bra. Vargfonden är mer en nöjd med utdelningshöjningen, vilket sett till portföljen når en höjning om 9.76% (inklusive bonusar).

Hur ser era höjningar för året ut?

Sunday, February 25, 2018

Frihet - att vara fri utan pension

Vi har en tid där vi nu nästan dagligen kan läsa på Aftonbladet, Sveriges Radio eller andra medier om individer som genom investering och sparande gjort sig finansiellt oberoende/självständiga vid en ålder innan 65 år. Det verkar vara lite av en våg som går genom Sverige där man skriver om dessa individer och verkar få det att låta som om man är lite fler än man faktiskt är.

Det verkar som om att media vill få det att framstå som att varannan av dina grannar håller på eller har uppnått målet med finansiell frihet, och att det åtråvärda här är att ta sig till någon solig strand och leva ut livet där.

Källa: Aftonbladet

Utöver det, som ni kan se ovan, används detta också som marknadsföringsmaterial, likt någon som enligt materialet ska visa dig hur man gör sak X eller Y för att ditt liv ska bli så mycket bättre. I bloggosfären har resultatet blivit att man diskuterar olika saker med varandra - hur mycket pengar som behövs, exempelvis. Eller så diskuteras vad frihet faktiskt är, eller vad man gör när man uppnått denna.

Bilden som målas upp i media är en pension vid 35 på en söderhavsö utan att behöva jobba en jota till resten av ditt vuxna liv.

Är detta en åtråvärd framtid?

Källa: AZQuotes

Låt mig tillfoga mitt bidrag i debatten. Detta är mina åsikter, inte någon helig bibel av tyckande.

Det bör aldrig vara ett mål för någon att vara inaktiv under resten av sitt vuxna, aktiva liv. Människan har ett inre behov av meningsfull aktivitet, ansvar och kreativitet (för att citera Maslow ovan), och om dessa behov inte uppfylls kan detta leda till depression, lathet och fysisk/psykisk sjukdom. 

Varför måste vi vara aktiva/arbeta?

1. Vi är sociala varelser
Människor är sociala djur. Oavsett om du är som jag, som verkligen värdesätter min egentid, är du också en social varelse som behöver umgänge med andra och stöd från andra. Troligtvis har du även ett behov av att ge stöd till andra, på grund av känslan av uppfyllnad som resulterar.

Detta mål kan uppfyllas utan "vanligt" förvärvsarbete genom umgänge med familj, bekanta och genom fritidsintressen.

2. Vi behöver mening/mål/ambitioner
Människor är djur som behöver mening i livet. Att bara "existera", i en mångfald av positiv stimuli dag in och dag ut "räcker" för oss inte för att göra oss välmående. Ett arbete eller en sysselsättning, en daglig sådan, fyller en viktig funktion för att ge oss mening och mål i livet. Detta mål kan vara att skriva färdigt en utredning till jobbet, men det kan också vara att bänkpressa 150 kilo - människan behöver helt enkelt mål.

Detta mål kan uppfyllas utan "vanligt" förvärvsarbete, men kräver aktivitet eller strukturerat fritidsintresse/agerande i någon form.

3. Vi är kreativa varelser
Människan är en kreativ varelse med behovet av att skapa saker. Se hur långt vi har kommit de senaste 100 åren, eller de senaste 200 åren, tack vare kreativa individer. Få saker gör oss så glada eller så uppfyllda som att få arbeta med händerna.

Detta mål kan uppfyllas utan "vanligt" förvärvsarbete, men kräver aktivitet eller strukturerat fritidsintressen/agerande i någon form.

4. Vår hjärna har ett biologiskt behov av struktur och ordning
Människan idag är på många sätt samma människa som kröp fram ur grottor för 50 000 år sedan. Vi har behov som är kopplade till denna existens - behov av meningsfulla aktiviteter, ordning och reda, struktur från en dag till en annan och behov av tydlikga sammanhang i livet. Människor som inte får bidrag till sig själva, till samhället eller till sociala sammanhang mår fysiskt och psykiskt dåligt. (Se bland annat arbetslösa/sjukskrivna). Huruvida detta mående är förvärrat av en social förväntan att man ska bidara är något att diskutera, men de biologiska förutsättningarna för oss som människor står ganska tydligt fast.

Det är av denna anledning som jag vänder mig starkt emot det sätt som media för närvarande får detta typ av liv att framstå - som någon typ av drömliv för gemene man som  resultera i att man aldrig längre behöver bekymra sig om arbete eller pengar. 

Ingen av de utdelningsinvesterare som nått målet med "frihet" som jag läser tillbringar sin tid med inaktivitet. 

* Mr Money Moustache är aktiv inom så många olika projekt och aktiviteter att han knappt hinner hålla igång sin blogg.
* FantastiskaFarbrorFri sysselsätter sig med familj, fritidsintressen, hus- och trädgårdsarbete.
* Miljonärinnan30 har precis börjat, men verkar köra en kombination av träning, studerande och skrivande (dock lite tidigt att börja analysera här).

Det finns flera amerikanska exempel också. Således tycker jag att medierna i vårt land just nu framställer hela denna "rörelse" helt felaktigt. Min bedömning är inte att vi vill pensionera oss för att inte jobba.

Vi vill pensionera oss för att kunna arbeta och sysselsätta oss med de aktiviteter som ger oss mening och hopp i livet.


Källa: Srune


Dessa aktiviteter kan vara olika, men kan vara:

* Träning
* Familj
* Snickeri
* Stickning
* Knyppling
* Teckning
* Målning
* Skulptur
* Elektronik
* Programmering
* Svetsning
* Lantbruk
* Meditation
* Filosofi

.....The list goes on. 

"Men, Aktievargen. Det är ju väldigt lätt för dig att säga just nu - du kommer säkert att må annorlunda när du faktiskt är fri. Då kommer du också bara vilja vila och kanske sitta på någon strand och njuta av livet."

Nja. I och med året 2018 nådde jag finansiell "frihet". Med detta menar jag att Portföljens avkastning under 1 år nu är större än mina sammanlagda utgifter under 1 år. Jag är fri. Om jag vill. 

Men detta har jag inte intresse av idag. Jag arbetar som konsult och tycker att detta jobb, just nu, är väldigt givande och roligt. Jag tänker fortsätta med detta. Jag har planer på att, inom ett år eller så, fortbilda mig och möjliggöra för mig själv att arbeta med andra saker (då i en tidsmån jag önskar). Jag har planer på att försöka göra mitt liv ännu bättre, ännu mer meningsfullt, och fyllt av saker jag tycker om at göra. Det lockar inte att slänga handsken och säga "Nu är jag klar!". Jag är i skrivande stund 32 år gammal. Aktivitet och "arbete" i olika former är en stor del av mitt liv. Det kommer det att fortsätta att vara - i det omfång och den mån jag vill. 

Detta är för mig den "frihet" som man pratar om. 


Frihet för mig är ett sinnestillstånd. Frihet är att kunna välja vad jag sysslar med, inte om jag sysselsätter mig med någonting. Om man frågar sig om man ska sysselsätta sig med något, är min bedömning att man troligtvis mår ganska dåligt. Frihet är att stiga upp på morgonen och känna en känsla av mening, inte en känsla av tomhet att man inte vet vad man ska göra. 

Frihet är olika från person till person.

Frihet är du. Vad du gör av det - så gör det till något bra, meningsfullt och något som gör dig glad.

Wednesday, February 21, 2018

Kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapport 2017 - Tomra





Idag, 21 Februari 2018, släpptes kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapporten för Tomra.

Denna rapport
Tomra har visat positiva resultat under 2017. Utvecklingen mot ett mer återvinningsfokuserat samhälle fortsätter och Tomra är i främre position för att försäkra denna utveckling. Omsättningen under 2017 Q4 ökade med 16% gentemot föregående år, då till 2041 MNOK (1765.9 MNOK). Rörelseresultatet för verksamheten minskade till 258.9 MNOK (287.1 MNOK), med 57 MNOK reserverat för uppstartskostnader i Australien.

Resultatet efter skatt minskade med 15% till 161 MNOK (189.4 MNOK). Resultatminskningens speglas också i ett EPS för Q4. Resultatet hamnade här på 1.06 NOK/aktie (1.26 NOK/aktie).

Tomra har under 2017 förhindrat utsläpp om 25 miljoner ton av koldioxid, 35 miljarder burkar har nått återvinning, och Tomras nya ångskalare skalar nu 15 miljoner ton potatis per år. Över 715 000 ton metall har återvunnits under 2017.

Tomra föreslår i kommunikationen en utdelningshöjning om 12% till 2.35 NOK/aktie. Detta är för Vargfonden en tillfredsställandde utveckling för Tomra. Vargfonden planerar att utöka innehavet i Tomra under 2018 när tilfälle och likvider föreligger.


Tankar kring Tomra och framtiden

Tomra fortsätter att gå positivt, även om det under året naggat lite i kanten på grund av bland annat investeringskostnader i företaget. I det stora hela går Tomra dock fortsatt väldigt bra, och man arbetar i en bransch som i framtiden kommer att växa exponentiellt. Potentialen för branschen har inte ens börjat uppnås, med hundratals miljarder mer som kan effektiviseras och tjänas om rätt åtgärder görs och om Tomra växer.


Vargfonden ser fram emot ett roligt 2018 med Tomra som ett innehav i portföljen.

Rekommendation kring Tomra 
För tillförlitlig utveckling i bolaget tilldelas Tomra av Aktievargen ett "A" i investeringsbetyg. Rekommenderad portföljstorlek på innehavet är 5-8%.


Betyg



Tuesday, February 20, 2018

Kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapport 2017 - Bakkafrost





Idag, 20 Februari 2018, släpptes kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapporten för Bakkafrost.

Denna rapport
Rapporten från Bakkafrost under 2017 är i stora drag positiv. Bolaget har ett antal stora affärssegment som samtliga rapporterat positiva resultat och tillväxt jämfört med 2016. VAP (Value-added products) förbättrade sitt EBIT från negativa -200.7MDKK till -75.4 MDKK. FOF (Fishmeal, oil and feed) rapporterade ett EBITDA om 266.1 MDKK (247.9 MDKK). Företagets fabrik Havsbrún utvann under 2017 fantastiska 342 456 ton råmaterial (201 222 ton). Företagets farming-segment som står för hel lax har under 2017 rapporterat en ökning om 5% i omsättningen. VAP ökar omsättningen med 13% och även FOF ökar omsättningen under perioden med 13%.

Utifrån resultatet föreslår Bakkafrost en utdelning om 10.5 DKK/aktie för år 2017. Detta är en ökning med 20.68% från föreågende år, och en utveckling som Vargfonden är väldigt nöjd med.

Marknadspriserna för lax har fallit märkbart under andra halvan av 2017, från rekordhöga nivåer under 2016 och första halvan av 2017. Detta prisfall har man förväntat sig. Relevanta nyheter från de individuella segmenten under perioden har varit att man redan skrivit kontrakt för 14% av produktvolymen för 2018. Företagets målsättning är att sälja mellan 40-50% av fisken i kontrakt. Fiskmat, fiskolja och relaterade produkter har sett en god produktion i Bakkafrost under året. Den nya fabriken förväntas tas i bruk under Q2 2018, med en fullgod produktionskapacitet under andra halvan av 2018.

Bakkafrost har under perioden visat en bra tillväxt och utveckling inom samtliga segment. Företaget är, i Vargfondens bedömning, välpositionerat för att i framtiden ta en än mer ledande position inom laxodling och laxförsäljning. Vid inköpstillfället valde vargfonden mellan ett antal olika företag, men valde till slut ett företag med en ganska låg DA - Bakkafrost. Detta är inget val som vi ångrar. I takt med årets utdelningshöjning ökade Vargfondens YoC till 4.2%, och detta kommer med vår förväntan att öka i framtiden.

Tankar kring Bakkafrost och framtiden
Bakkafrost är ett mycket intressant innehav som tyvärr är ganska lågt på många investerares radar. Populära är istället innehav som Marine Harvest eller andra laxföretag - Vargfonden föredrar på grund av stabilitet, historik och vettiga förutsättningar Bakkafrost. Bakkafrost utgör kärnan i fondens laxverksamhet/fiskodling, och inga planer på att ta in andra företag eller aktörer finns.

Vargfonden är nöjd med bolagets utveckling och ser fram emot ett intressant och produktivt 2018.

Rekommendation kring Bakkafrost
För stabilitet, solida finanser, precisa prognoser och en tillförlitlig utveckling samt bra utdelningsutveckling i bolaget tilldelas Bakkafrost av Aktievargen ett "A" i investeringsbetyg. Rekommenderad portföljstorlek på innehavet är 2-4%.


Betyg



Sunday, February 18, 2018

Att bygga ett hus

Nej, jag menar inte att bygga ett vanligt hus med timmer och sten. Det finns många liknelser hur man kan tänka kring portföljer och portföljinnehav ute i världen. Vissa gillar att jämföra med fotbollslag, korgar med ägg eller ishockeykedjor. En liknelse som slog mig igår på en promenad var, tycker jag, ganska tydlig och passande för någon som sysslar med utdelningsinvestering.

Ett hus.


Huset vi bygger skall bestå i många år. Huset vi bygger skall bestå även om det regnar (börsoro), stormar (börskorrektion/dip) och ska även klara av en global katastrof i form av en synaflod (börskrasch/depression). När vattnet går undan så skall huset fortfarande stå, och vara beboligt.Varje företag är en sten i huset, en del av det fundament som gör att huset står och klarar sig. Om något företag är för "stor" sten så innebär detta att om företaget går under/stenen mals till damm, så kan huset rasa. Detta vill vi naturligtvis inte, varför en viktig del av arbetet är att se till att stenarna är välplacerade och i rätt storlek.

Om någon sten skulle gå sönder, vill vi ha stenar/murbruk som vi kan ersätta denna sten med. Detta är ideer på nya företag - eller så kanske man lagar huset genom att göra andra stenar större.

Tryggheten är A och O i huset. Vi är inte intresserade om någon kommer och presenterar oss med en sten som ska hålla "dubbelt så bra" på grund av någon ny formulering. Varför skulle vi behöva denna typ av nyskapande sten (exempelvis kryptovalutor eller företag utan fundamentalt substansvärde/förhoppningsbolag) när vi kan köpa oss en sten av gammal hederlig granit, som vi vet har hållt i 100 år? Kanske kan man låta något nyskapande bolag utgöra någon liten del av murbruket, för att se hur det gör att huset håller. Visar det sig vara revolutionerande kan man sedan använda murbruket i andra delar av huset, eller när man bygger ut. Men trygghet är för Vargfonden av hög vikt - vi kan inte riskera vårt hus stabilitet.

Huset skall bestå i 100 år. Huset skall vara något vi kan lämna över till våra barn, som de själva kan "bo i", då ett uttryck för den årliga avkastningen.

Detta gör också att vi behöver se över våra stenar och delar av huset. Finns det stenar vi vet skulle ha problem att klara av väta/en översvämning? Finns det stenar vi vill byta ut innan något sådant händer? Detta är viktiga frågor att ställa sig. Det är ju helt acceptabelt att stenar blir lite blöta vid en översvämning, så länge de inte går sönder.

Utifrån detta tankesätt tycker jag att man kan titta på sina innehav på ett ganska intressant sätt, och även börja fundera på hur de skulle klara av nästa krasch när denna kommer (när, inte om - det är klart att vi kommer ha många fler krascher).

Vilka stenar utgör ert hus?

Saturday, February 17, 2018

Visuell portföljuppdatering och tankar kring illikvida aktier

Det är alltid kul att visuellt skaffa sig en bild av hur portföljen är fördelad för närvarande. Följande är hur Vargfonden för närvarande ser ut.


Som kan skönjas är banksektorn fortfarande överviktad. Detta har, åter igen, att göra med att portföljmålet i sektorn är uppnått, vilket kan ge en skev bild av hur det kan komma att se ut i framtiden. Innehavsandelen har också ökat eftersom banksektorn de senaste veckorna gått uppåt igen.

Andra "problemet" i sektorn är andelen av bygginnehav, Skanska och NCC, som fortfarande är högt. Vargfonden har fört diskussioner kring en avyttring av 1-2% av dessa innehav, då främst inom NCC för att på sikt minska exponeringen mot denna sektor. Detta är dock ingenting som är mer än på idestadiet just nu, och även irrelevant då inte aktierna för närvarande är säljbara (de är i minus).

I övrigt är allokeringen något som Vargfondens delägare/innehavare är tillfreds med. Utdelningstillväxten i portföljen ligger dags dato kring imponerande 9% för 2018 jämfört med 2017. Slår detta in blir det en väldigt bra siffra, till stor del då på grund av Handelsbanken, fondens största innehav.

Emera Incorporated är borttaget, och därmed också hela andelen av utomeuropeiska aktieinnehav. Detta steg har varit en "long time coming", och det känns skönt att det är genomfört. Innehavet såldes med 0.2% vinst.

Vägen framåt är väldigt tydlig. Under 2018 är önskemålet att öka på vargfondens illikvida aktier och bygga en större buffert för eventuella nedgångar så att det finns pengar för dessa tillfällen. Korrektionen vi under de senaste tre veckorna genomgått, tillsammans med de senaste dagarnas raketartade uppgång, visar vad man skulle kunna göra i sådana tillfällen (eller bättre tillfällen) om en högre andel av illikvida aktier fanns att tillgå.

Önskemålet för framtiden är följande:
* 5-10% av portföljvärdet ska finnas i illikvida aktier.
* Inköp görs i storleksordningen minimicourtage (1000-15000 SEK/köp), med en målstorlek på 1000 SEK per köp.
* Maximalt 1% av portföljvärdet får investeras på en kalendervecka.
* Maximalt 3% av portföljvärdet får investeras på en kalendermånad.
* Undantag från detta skall starkt rättfärdigas.

Vi får se hur dessa riktlinjer kan appliceras, men bedömningen är att dessa ideer kan reducera impulsivitet och göra att köp blir mer utjämnade över tid och börsutveckling. Målet är självklart långsiktigt, med anledning av att det kommer att ta merparten av 2018 (antagligen) för att uppnå målandelen i illikvida aktier.



Friday, February 16, 2018

Kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapport 2017 - Norsk Hydro





Idag släpptes kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapporten för Norsk Hydro.

Denna rapport
Rapporten är genomgående positiv. Priserna för bolagets produkter, aluminium och bauxit, har stigit avsevärt under 2017 jämfört med 2016. Bolaget förväntar sig också att efterfrågan och priser för 2018 stabiliseras, vilket kommer att gynna bolaget. Trots ekonomiska bakslag under 2017 bedömer Norsk Hydro att målet för 2018 vad gäller omsättningsförbättringar inom samtliga tre områden. Norsk Hydro har också uppmätt rekorderliga produktionsnivåer för aluminium och bauxit i företagets tillverkningsanläggningar under verksamhetsåret 2017.

På grund av ökade priser ökar naturligtvis också marginaler, då Norsk hydro både bryter och tillverkar från egna råvaror. Det är bland annat detta som rättfärdigar och möjliggör en rekorderlig utdelningshöjning om 40% jämfört med 2016.

Vargfonden vill också passa på att i redovinsingen skriva lite grand om Karmøy - världens mest effektiva aluminium-tillverkning. Under flera år har Norsk Hydro här bedrivit forskning så hemlig att processen fortfarande endast känns till av ett fåtal individer. Resultatet är nu att Norsk Hydro för tillfället har ensamrätt på världens mest klimateffektiva och energisnålaste produktion av aluminium.  Karmøy kommer att öka sin produktion under 2018 och leda till ytterligare synergieffekter för bolaget, vilket i sin tur kommer leda till högre vinster - väldigt positiva saker för bolaget och oss som aktieägare, helt enkelt.

Bolagets siffror för året är helt enkelt otroligt imponerande. En EBIT som nästan fördubblats jämfört med 2016, vilket i sin tur naturligtvis även leder till en väldigt tydlig ökning i EPS, vilket bolaget använder för att rättfärdiga en hög utdelningshöjning. Samtliga segment i bolaget går helt enkelt väldigt bra. Kostnader för aluminiumproduktion ökar självfallet, men Norsk Hydro lyckas med hjälp av vinstökningar tydligt vara steget före dessa ökningar.

Ett mycket imponerande år.

Detta, samt att Vargfonden bedömer att bolaget har ett mycket starkt grepp om marknaden innebär att bolaget kan höjas från ett starkt "B" till ett svagt "A", Vargfondens högsta investeringsbetyg!

Tankar kring Norsk Hydro och framtiden
Norsk Hydro är inget stort innehav för Vargfonden i dagsläget, men inköpstillfällen kommer förhoppningsvis att i framtiden uppdagas. Vid sådana tillfällen kommer inköp att göras, då önskemålet är en stabil del av Vargfonden i Norsk Hydro.

Rekommendation kring Norsk Hydro.
För stabilitet, solida finanser, precisa prognoser och en stark utveckling i bolaget tilldelas Norsk Hydro av Aktievargen ett "A" i investeringsbetyg. Rekommenderad portföljstorlek på innehavet är 1-3%.

Vargfonden skulle i dagsläget betala 55 SEK/aktie för Norsk Hydro.


Betyg




Kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapport 2017 - Hemfosa Fastigheter





Idag släpptes kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapporten för Hemfosa Fastigheter.

Denna rapport
Rapporten var i det stora hela positiv. Hyresintäkterna för bolaget ökade kraftigt från 2642 MSEK till 3134 MSEK. Förvaltningsresultat ökade även detta, med lite reservation för ett försämrat resultat på grund av en värdeförändring i delägda fastigheter jämfört medföregående år. Helårets förvaltningsresultat uppgick till 13.16 SEK/stamaktie, en ökning jämfört med föregående års 11.49/stamaktie. Resultatet för helåret före skatt är ner från 23.25/stamaktie till 19.22/stamaktie. Vargfonden bedömer denna negativa förändring som irrelevant, i relation till bolagets övriga utveckling och något som bolaget kommer att ta tag i under kommande 2018.

Bolaget har under året fortsatt att utvärdera möjligheterna att dela upp Hemfosa i två bolag, varav ett kommer att ha hand om samhällsnyttiga/orienterade fastigheter, som dags datto uppgår till ungefär 64% av beståndet, och resterande i ett bolag som administrerar och utvecklar lokaler och kommersiella fastigheter i tillväxtregioner.

Uppdelningen bedöms av Vargfonden som en logisk plan, och något som skapar två mer homogena bolag, varav Vargfonden i alla fall har ett intresse att äga ett - samhällsbeståndet. Huruvida intresset även blir att äga det andra bolaget återstår att se - mer information behöver lämnas, men i grund och botten är intresset av att endast äga kommersiella fastigheter i tillväxtregioner väldigt litet, då detta uppvisar en annan riskprofil än vad Vargfonden vill vara i. Kanske är det dock så att Hemfosas metodik skapar ett bolag där, trots fastighetsprofilen, man kan ha ett stort förtroende baserat på expertis, låg skuldsättning och bra utveckling över tid. Detta återstår att se.

Troligt är dock ett scenario där det nya dotterbolaget, vid uppdelningstillfället, inte kommer gå hem hos sparare då många har Hemfosa främst på grund av samhällsfastigheterna. Det är därför troligt att aktien för dotterbolaget upplever ett initialt fall. Bedömningen är att behålla aktien under en period av minst ett kalenderår för att se hur utvecklingen blir. Någon omedelbar försäljning kommer Vargfonden inte att genomföra.

Tankar kring Hemfosa Fastigheter och framtiden
Hemfosa är ett av två innehav i Vargfonden med inriktning mot fastigheter. Båda företagen har en profil om samhällsfastigheter, vilket bedöms som acceptabel risknivå jämfört med andra typer av kunder. Hemfosa är mer diversifierat och har därmed en något högre risk än exempelvis Castellum, men bedöms fortfarande som att det uppfyller Vargfondens krav vad gäller bolagsprofil.

Verksamhetsåret 2017 har gått bra för Hemfosa, varför Vargfonden låter betyget B stå kvar. Betyget har också att göra med osäkerheten kring vad styckningen av bolaget kommer att medföra för Hemfosa. Tills detta har tydliggjorts har inte bolaget möjlighet att erhålla ett "A" i investeringsbetyg.

Vargfondens förtroende för bolaget är dock högt, och innehavet i portföljen bedöms som säkert.

Rekommendation kring Hemfosa Fastigheter
För stabilitet, solida finanser, precisa prognoser och en tillförlitlig utveckling i bolaget  samt kontinuerlig utdelningstillväxt tilldelas Hemfosa Fastigheter  av Aktievargen ett "B" i investeringsbetyg. Rekommenderad portföljstorlek på innehavet är 1-3%.

Vargfonden skulle i dagsläget betala 99 SEK/aktie för Hemfosa Fastigheter


Betyg

 

Thursday, February 15, 2018

Kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapport 2017 - Investment AB Latour





Idag, släpptes kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapporten för Latour.

Denna rapport
Rapporten är, som man väntar sig av Latour, positiv. Av innehaven i bolagets portfölj som inte är kärninnehav presterar över 50% över SIRX - endast Nobia visar under helåret 2017 en negativ utveckling. Företaget HMS visar, för att se till den motsatta änden, ett positivt resultat på över 65%.

Även inom Latours helägda kärnverksamheter har utvecklingen varit god. Hultafors Group visar en väldigt stark organisk tillväxt samt en tydlig ökning i försäljningen. Inom Latour industries har försäljningen formligen exploderat med 706 MSEK jämfört med 477 MSEK under föregående år.  Även Nord-lock visar en respektabel tillväxt om 286 MSEK jämört med 240 MSEK under föregående år. Swegons resultat förbättrades något även detta, vilket är en del i den positiva pågående utvecklingen för Latours kärninnehav.

Utdelningen för Latour fortsätter att stadigt öka, och går under verksamhetsåret från 2.00 till 2.25 SEK, en ökning på 12.5%. Helt godkänt för Latour, där Vargfonden väntar sig tydliga och bra ökningar i utdelningen under var kalenderår som utvecklingen tillåter detta.

Tankar kring Latour och framtiden
Latour är ett kärninnehav för Vargfonden, och ett innehav där målandelen ligger på över 3%. Detta med anledningen att bolaget har en väldigt positiv utveckling över lång tid och uppvisar en stabilitet och förtroendeingivande agerande som är att avundas. Utifrån detta har Vargfonden inga som helst tvivel eller negativa tankar kring Latour långsiktigt utan agerar här utifrån en enda tanke - öka.

Rekommendation kring Latour
För otrolig stabilitet, solida finanser, precisa prognoser och en tillförlitlig utveckling och utdelning i bolaget tilldelas Latour av Aktievargen ett "A" i investeringsbetyg. Rekommenderad portföljstorlek på innehavet är 3-6%.


Vargfonden skulle i dagsläget betala 99 SEK/aktie för Latour.

Betyg



Wednesday, February 14, 2018

Kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapport 2017 - Beijer Alma





Idag, 12 Februari 2018, släpptes kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapporten för Beijer Alma.

Denna rapport
Rapporten är för bolaget tydligt positivt. För helåret omsätter man 3971 MSEK jämfört med 3527 MSEK under 2016. Beijer Alma har under året förvärvat Svebab , ett företag som tillverkar brandslangar. Företaget tillverkar i princip alla brandslangar i Sverige, som enda producent av brandslangar i landet. Man omsätter 40 MSEK med god lönsamhet, och 20%-ig exportandel. Köpeskillingen för bolaget var 73.6 MSEK, med en goodwillpost om 42.8 MSEK.

Vargfonden bedömer inköpet som passande och positivt för Beijer Alma, och något som ökar tilltron i bolaget. Förutom Svebab har inga väsentliga förvärv eller händelser skett.

Företagets kortfristiga skulder har under perioden ökat avsevärt, medan långsiktig skuldsättning har minskat. Allt som allt har skulderna ökat med cirka 200 MSEK, en minskning jämfört med ökningen mellan 2016-2017.

För de individuella bolagen är utvecklingen även här positiv. Lesjöfors steg under kvartal 4 med 14%, med en organisk ökning om 11%. Tillväxten är jämnt fördelad över branscher samt olika marknader. Bolaget servar hela världen vad gäller chassi- och industrifjädrar, och affärsområdet går väldigt bra.

Habia Cable har under året 2017 upplevt prispress inom framför allt telekom, och en minskning i kärnkraftskabel. Trots detta har man under helåret uppmätt en ökad orderingng om 5% till 812 MSEK.

Beijer Tech har under längre tid arbetat med att anpassa bemanning samt att omstrukturera verksamheten för att bättre anpassa den till marknaden. Detta har gett resultat och kvartalets rörelseresultat ökade till 16 MSEK, jämfört med -5 under Q4 2016. Dessutom ökade fakturering till 811 MSEK, en ökning från 731 från föregående år.

Tankar kring Beijer Alma och framtiden
Beijer Alma är inte ett kärninnehav, men ett innehav som hängt med sedan dag 1 i Vargfonden. Vargfonden tycker om bolagen och ser till bolagets fundament som något väldigt stabilt och framtidssäkert. Samtliga bolaget inom Beijer Alma tillverkar nischprodukter som är väldigt viktiga inom flera olika branscher, och detta ger en stark "moat" mot andra tillverkare. Problem uppstår när en fundamentalbransch, som exempelvis kärnkraft, inte längre är lika gångbar som den en gång var. Detta tvingar Beijer Alma att anpassa sig, vilket också är bedömningen att de lyckats med.

Vargfonden har fortsatt förtroende för Beijer Alma, men ser gärna att bolaget ökar utdelningen under 2019, för att bryta den 3-åriga utdelningstrend som nu är. Detta året anses utdelningen vara acceptabel, utifrån att man går till att dela ut kring 80% av vinsten gentemot nästan 90% under föregående år.

Rekommendation kring Beijer Alma
För stabilitet, solida finanser, precisa prognoser och en tillförlitlig utveckling i bolaget tilldelas Beijer Alma av Aktievargen ett "B" i investeringsbetyg. Rekommenderad portföljstorlek på innehavet är 1-3%.

Vargfonden skulle i dagsläget betala 245 SEK/aktie för Beijer Alma.


Betyg

 

Kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapport 2017 - Huhtamaki





Idag, 14 Februari 2018, släpptes kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapporten för Huhtamaki.

Denna rapport
Rapporten var av positiv karaktär med ökande försäljning om cirka 4%, ökad EBITDA om 2% samt ökad EPS om 4%. Bolaget beslutade att utdelningen skulle höjas med 9.5% till 0.8 EUR/aktie. I det stora hela en väldigt imponerande rapport som blir en del av att förhoppningsvis höja detta underbara bolag till ett A-betyg så småningom.

Bolaget beskriver utmanande marknader i Indien, men att Huhtamäki trots detta kunnat uppvisa en tillväxt även tillväxtmarknader, som dessutom kraftigt tilltog under Q4. Huhtamäki har under 2017 också implementerat ett investeringsprogram. Del av detta var konstruktionen av en fabrik i världsklass i Arizona i USA, Indien, Egypten, Thailand och Vietnam.

VD beskriver att man fortsatt är intresserad av intressanta och lönsamma förvärv och man är ständigt på utsikt efter framtida kandidater. Bland annat köpte man under 2017 International Foodservice, och då specifikt förpackningsenheterna i Kina. Dessa förvärv leder till starka förutsättningar i en viktig marknad.

Marknaden under 2017 var väldigt positiv och man har en optimistisk syn på 2018. Globala trender understödjer mer To-go-lösningar inom förpackningsindustrin, och Huhtamäkis filosofi är fortsatt att förbättra både interna och externa lösningar.

Framför allt Huhtamäkis foodservice-avdelning verkar gå väldigt bra i just Europa/Asien/Oceanien, med en årlig tillväxt om nästan 10% för 2017. Huhtamäki är ett globalt, diversifierat företag som tillverkar sina produkter över hela världen. Under 2017 har man med förvärv och konstruktioner av fabriker fortsatt denna trend, något som kan ses som väldigt positivt.

På negativa sidan finns ökade distributionskostnader i Nordamerika, men det negativa effekten på EBIT här är också relaterad till investerngskostnader gällande fabriken i Arizona. Bolagets utdelningsgrad relaterad till EPS är under 50%, vilket Vargfonden bedömer som väldigt positivt då det finns goda förutsättningar både för höjningar men även att för företaget investera i nya förvärv och andra intressanta investeringar.

Tankar kring Huhtamaki och framtiden
Huhtamäki är tillsammans med BillerudKorsnäs Vargfondens centrala innehav relaterade till förädling och produktion av produkter i pappersmassa och pappersfiber. Huhtamäki är för närvarande underepresenterad, men skall arbetas upp under de nästkommande åren. Denna årsrapport bidrar till att denna målsättning skall fortsätta uppfyllas och Vargfonden har stark fortsatt tilltro till bolaget.

Rekommendation kring Huhtamaki
För stabilitet, solida finanser, precisa prognoser och en tillförlitlig utveckling med ökande utdelning i bolaget tilldelas Huhtamaki av Aktievargen ett "B" i investeringsbetyg. Rekommenderad portföljstorlek på innehavet är 1-3%.

Vargfonden skulle i dagsläget betala 35 EUR/aktie för Huhatmäki.


Betyg

 

Friday, February 9, 2018

Börsen i veckan

En intressant börsvecka på många sätt. Börsens karaktär är just nu mer volatil än på mycket länge - som jag skrev tidigare i veckan. Ränte- och obligationsoron i bland annat USA påverkar hela världen och sätter de olika börserna i gungning. OMXS30 föll kraftigt under måndagen, återhämtade sig något, och föll sedan mot slutet av veckan igen. Dow Jones har svajat ännu mer.

Hur får detta oss att må?

Jag tror många av oss önskar att vi hade investerat medel senare - nu, exempelvis. Detta är ingenting man är immun mot, oavsett när man investerar. Det är många röda siffror i många investerares portföljer, och röda siffror är aldrig roliga - folk som säger att de njuter av detta försöker vanligtvis bedra sig själva.

Däremot kan man se möjligheter i börsutvecklingen. Möjligheter att snappa upp bolag till bra pris, och en möjlighet att testa sig själv. För vissa av oss är denna svajning och denna oro den första signalen på verklig instabilitet på många, många år. Detta utmanar oss, utmanar vårt psyke.

På Vargfonden har vi självklart inte planer på att utföra några försäljningar eller korrigeringar. Detta på grund av att de fundamentala signalerna för börsen och ekonomin fortfarande är positiva. Den instabilitet som uppfattas är mer på grund av oro kring räntor och obligationer, som för första gången på många år stiger mot 3%-nivån.

Önskemålet från vår sida är att ränteökningarna genomförs, och att 3%-nivån i statspapper uppnås. Detta för att få den korrigering som behövs genomförd - att riva av plåstret, så att säga. Hypotesen är att börsen, inklusive stockholm, då kommer att till slut falla ungefär 10-15% från högstanivån i Januari 2018.

För oss som investerar långvarigt spelar en sådan utveckling inte någon roll överhuvudtaget. Det hade varit roligt att ha kapital för investering i detta stadie, även om jag är osäker vad jag faktiskt skulle ha köpt/investerat i idag. Många av portföljmålen är uppfyllda, framför allt gällande svenska bolag. DAX och relaterade börser har ännu inte fallit lika hårt.

Standardmedier är naturligtvis i uppror och pratar om börskrascher, depressioner och att nu går börsen tillbaka. Dessa mediers kortsiktighet är alltid lika roligt att se - men ingenting som påverkar i längden.

Ingenting, varken uppgångar eller nedgångar, påverkar i längden då det är utdelning och utdelningsutveckling som är intresset.

Och denna siffra går stadigt uppåt.

Thursday, February 8, 2018

Kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapport 2017 - Ica-gruppen




Idag, 8 Februari 2018, släpptes kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapporten för Ica-gruppen.

Denna rapport
ICA-gruppen visar en stark rapport för verksamhetsåret 2017. Försäljningen ökar, och bolaget har en stark och ökande EBIT med ett, i Vargfondens bedömning, bra kassaflöde. Sverige karaktäriserades av en ökad inflation i matpriser, samt hög aktivitet i försäljning och sektorn. Konkurrensen inom framför allt icke-matrelaterade varor ökar betydligt. Inom baltikum har volymförsäljningen varit svag, då konkurrensen från Lidl har ökat och betytt svårigheter för Rimi, som Ica äger i segmentet.

ICA, liksom Willys, har fokuserat mer och mer energi och kapital på att se till att onine-utbudet förbättras. för ICA Sweden kan man se en stark tillväxt inom online på 53%. Även Apoteket hjärtat, med +67% och Hemtex med +54%, uppvisar positiva tendenser. Man bör dock nämna att dessa affärer kan karaktäriseras som att vara i startgropen, och ovanstående siffror är just bara en början för företagens onlinehandel.

ICA ämnar också att öppna en "Dark Store", en beställningsbtuik med 12 000 produkter inom matsegmentet i ständigt lager. Planen är att denna butik ska öppnas senast Q3 2018. Försäljningen i onlinebutikerna har varit hög, 1.2 mdrSEK under 2017, vilket är en ökning på 50% jämfört med 2016. Man har en hemleveransgrad på 50%. Leveranser för produkterna skall ske 7 dagar i veckan med 2-timmarspass mellan 07-22.

ICA bestämmer sig också för att höja utdelningen till 11.00 SEK, upp från 10.50 SEK/aktie. En helt acceptabel utveckling, enligt Vargfonden.

Bolaget har satt upp tydliga mål för samtliga segment under kommande år, många av dem relaterade till utvecklingen av digitala tjänster för ICA: Smolket är tyvärr Rimi, som verkar ha det svårt att slåss mot konkurrenter som lidl på den baltiska marknaden. Man försöker lösa detta genom nya strategier, fler butiker och ett förvärv av IKI.

Tankar kring Ica-gruppen och framtiden
ICA är fortsatt en av Sveriges starkaste aktörer inom dagligvaruhandeln. Oro kring ICA finns inte, men ICA visar inte innovation på samma sätt som Axfood gör, varför Axfood i relation till ICA är Vargfondens "favorit" av duon, och således även den med högre betyg. Därmed är inte sagt att ICA på något sätt är dåligt, och Aktievargen ser spänt fram emot kvartal under 2018 för att se om bolaget lyckats utveckla de online-baserade erbjudanden man säger sig vara intresserad av att rulla ut.

Rekommendation kring Ica-gruppen
För stabilitet, solida finanser, precisa prognoser, utdelningstillväxt och en tillförlitlig utveckling i bolaget tilldelas Ica-gruppen av Aktievargen ett "B" i investeringsbetyg. Rekommenderad portföljstorlek på innehavet är 3-5%.

Vargfonden skulle i dagsläget betala 290 SEK för en aktie av ICA-gruppen.


Betyg

 

Kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapport 2017 - Nordic Waterproofing





Idag, 8 Februari 2018, släpptes kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapporten för Nordic Waterproofing.

Denna rapport
Rapporten är i väldigt stora drag av positiv karaktär. Bolaget rapporterar en organisk tillväxt om 5% under verksamhetsåret, samt en förvärvstillväxt om 15%. Försäljningen ökade till 2187 mSEK, och EBITDA låg kvar på samma nivå som föregående år. EPS minskade under perioden till 5.71 från en nivå på 6.49. Vinsten täcker fortfarande, utan problem

Bolaget har också introducerat vinsteffektiviserande åtgärder i Finland, vilket bör ta tag i de utmaningar som bolaget har i detta segment.

Nordic Waterproofing, i takt med bolagets strategi, genomfört fem förvärv under verksamhetsåret 2017. Nordic Waterproofing har köpt upp EPDM Systems BV, SPT Painting Oy, LA Kattohuolto OY, Taasinge Elementer A/S samt Ugilt. Samtliga av dessa förvärv har genomfört bättre verksamhetsår än vad som kunde förväntas vid förvärvstillfället. Företaget har en fortsatt målsättning som består i att förvärva bolag.

Nordic Waterproofings största segment är Products and Solutions, som för verksamhetsåret 2017 stod för 69%. Renoveringar står i sin tur för 60% av försäljningskategori.

Danmark, Finland och Sverige har samtliga segment visat en tillväxt. Även valutaeffekter har för bolaget varit väldigt positiva. I Norge har däremot konkurrensen blivit hårdare, vilket medfört svårare marknadsförutsättningar.

Företagets förvärv går som speciferat bättre än man förväntat sig - Taasinge Elementer A/S visar en organiskt tillväxt om 30% under Q4 2017, vilket är väldigt imponerande. Problemet i Finland är inte tillväxten, som fortsatt går enligt plan, istället är det vinsten som är problemet. Detta kommer företaget att under 2018 ta tag i.

Företagets ekonomi kan karaktäriseras som mycket god, med en låg belåning som tillåter ytterligare framtida förvärv. Detta är för oss aktieägare naturligtvis goda nyheter.

Företagets finansiella mål om försäljningstillväxt, vinstintresse, kapitalstruktur och utdelningspolicy har under verksamhetsåret 2017 uppfyllts med goda marginaler. Utdelningen för 2017 uppfyller utdelningspolicyn om att minst 50% av vinsten skall delas ut - kanske har man till och med delat ut aningen för mycket. Vargfonden ser hellre att kapital används till att långsiktigt växa bolaget än att kortsiktigt och utan legitimt skäl öka utdelningen.

För året 2018 förväntar sig Nordic Waterproofing liknande förutsättningar som 2017. Bolaget förväntar sig att de finansiella målen kommer att uppnås, och att tillväxttakten kommer att vara högre än den tillväxttakt inom liknande företag i samma bransch. Företaget vill också fortsätta med att genomföra fler förvärv av nya bolag.

EBIT förväntas stiga något jämfört med 2018.

Tankar kring Nordic Waterproofing och framtiden
Nordic Waterproofing visar styrka och stabilitet under verksamhetsåret, vilket också reflekteras i dagens hopp i aktiekursen. Man gör inga ologiska höjningar av utdelningen, och företagets strategi för framtiden verkar fungera mycket väl. Vargfonden ser inte långt - kanske en 2-3 kvartal - av liknande utveckling innan det kan vara dags att höja bolagets betyg till ett svagt "A."

Rekommendation kring Nordic Waterproofing
För stabilitet, solida finanser, precisa prognoser och en tillförlitlig utveckling i bolaget tilldelas Nordic Waterproofing av Aktievargen ett "B" i investeringsbetyg. Rekommenderad portföljstorlek på innehavet är 1-3%.

Vargfonden skulle i dagsläget betala upp till 78 SEK/Aktie för Nordic Waterproofing.


Betyg

 

Wednesday, February 7, 2018

Kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapport 2017 - Handelsbanken





Idag, 2 Februari 2018, släpptes kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapporten för Handelsbanken.

Denna rapport
Rapporten är tyvärr en blandad kompott. Låt oss gå direkt till elefanten i rummet.

Handelsbankens vinster för Q4 var under förväntan, och bakslag från kreditförluster påverkar resultaten för 2017. Framför allt är det engelska Carillions konkurs som påverkat banken. Detta är för Vargfonden ganska oacceptabelt. Trots att Handelsbanken tydligt har försökt komma ur dessa krediter - det var ju inte så att ingen visste att Carillion skulle få problem - har man alltså inte i över 1 års tid lyckats lämna detta, och slås nu av en ganska grov förlust.

För att blidka analytikerna - bland annat, jag hoppas att det inte bara är därför - försöker nu Handelsbanken slå tillbaka genom att öka utdelningen med 10% samt föreslå en extrautdelning om 2 SEK - en total utdelningsökning om fantastiska 50% för verksamhetsåret. 

Räcker detta för att blidka Vargfonden? Nej.

Även om rapporten i sin helhet var helt acceptabel och erbjöd tillväxt i Sverige samt andra regioner, var det kreditförluster i höjder om 550 mSEK som stod för det faktum att Handelsbanken inte uppnådde de målen som man satt. Handelsbanken uttrycker att man innan kollapsen hade lyckats att tydligt sänka exponeringen mot Carillion, och att den nuvarande exponeringen var låg i jämförelse.

I övrigt gick engelska affärer bra, och utlåning ökade med 11% samt en ökning i insättning om 27%. Handelsbanken ser heller inte svårigheter i detta på grund av brexit.

Handelsbanken rapporterade en vinst om 21.025 mdrSEK, upp från 20.633 mdrSEK, vilket är en ökning om 3%. Marknaden förväntade sig mer.

EPS sjönk till 8.28 från 8.43. Vargfonden bedömer detta som ej acceptabelt.

RoE sjönk till 12.3% från 13.1% under föregående år. Detta är inte heller accepetabelt.

 På den positiva sidan rapporteras ökningar i samtliga marknader.  I england ökade Handelsbanken med 22%, och i Nederländerna med fantastiska 104%. Sammanlagt ökade Handelsbanken 8% sammanlagt inom utlåning och inlåning inom samtliga regioner, inkluderandes Sverige, England, Danmark, Finland, Norge och Nederländerna.

Tankar kring Handelsbanken och framtiden
Handelsbanken fick sig en ordentlig näsbränna i och med denna rapport, i form av vinster och resultat som inte nådde upp till det förväntade. I övrigt var det en stabil och bra rapport med många ljuspunkter - men faktum var att Vargfonden inte förväntade sig denna typ av kredit-tabbe från en av Sveriges och världens mest stabila och riskmedvetna banker.

Någon betygssänkning blir det inte - i alla fall inte idag. Skulle det däremot visa sig att ytterligare lik i garderoben finns i form av andra kreditförluster under Q1 eller Q2 får vi kanske dra ner betyget på Vargfondens "favoritbank". Tillsammans med Swedbank är de två bankerna de enda två som ägs "direkt" av Vargfonden - Nordea via Sampo - men det kan varken finnas pardon eller favorisering mot något innehav.

Rekommendation kring Handelsbanken
För goda resultat och en tillförlitlig utdelningspolicy tilldelas Handelsbanken av Aktievargen ett fortsatt "A" i investeringsbetyg. Rekommenderad portföljstorlek på innehavet är 5-8%.


Betyg

Vargfonden skulle i dagsläget acceptera att köpa Handelsbanken för upp till 115 SEK/Aktie.


Kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapport 2017 - Atea





Idag, 7 Februari 2018, släpptes kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapporten för Atea.

Denna rapport
Som väntat bjöd rapporten på en glädjande läsning. Atea rapporterar en omsättningstillväxt som ökat med 4.4% under 2017, samt en EBIT som även denna är upp med 17.9%.

Bolaget föreslår bibehållen utdelning om 6.5 NOK för året.

Hårdvaru och mjukvarusektorer ökade på grund av en ökad efterfrågan från offentlig sektor inom olika produktkategorier. Dessa tillväxter var både inom långtidskontrakt och kortvariga kontrakt. Även projektbaserad konsulting ökade under perioden. EBIT under Q4 ökade med 9.6% till knappt 400 mNOK.

Inom norge var tillväxten hög och man lyckades uppnå både en tillväxt inom omsättning relaterad främst till ökad hårvaruförsäljning samt även reducerade personalkostnader. EBIT ökade med 28.6% i Norge under året jämfört med 2016.  Framför allt offentlig sektor har för Atea norge bidragit till ett starkt år. Personalkostnader minskade med 2.1%, trots att antalet anställda inte förändrades. OpEx ökade i Norge under perioden med 1.5%.

Atea Sverige har under perioden sett en snabb tillväxt i omsättningen som kan härledas tilll samtliga segment samt en minskad tillväxt i OpEx. EBIT ökade med 16.8% jämfört med föregående år. Segment Sverige går således väldigt bra för Atea för närvarande.

Resterande segment har gått negativt, vissa positivt, men det är framför allt Norge och Sverige som står för den imponerande tillväxt som kunnat observeras under verksamhetsår 2017.

Atea bedömer att bolaget är välpositionerat för att bibehålla en stark tillväxttakt, en tillväxttakt som är snabbare än marknaden generellt. 2018 blir ett år där Atea förväntar sig att fortsätta förbättra vinster genom en kombination av omsättningstillväxt, expansion inom vissa produktområden, förbättring av interna ineffektivitieter och en väldigt tydligt och tajt kontroll inom OpEx.

Intressanta utvecklingar under 2018 är den fortsatta utveckling av AppXite, en teknik inom cloud commerce. Atea förväntar sig att bolaget går med förlust under 2018 - ungefär 3 mEUR - men att detta i framtiden kommer att vändas.

Atea har ett problem,  vilket är att bolaget delar ut över 100% av vinsten med sin utdelning om 6.5 NOK. Vinsten för Atea ligger på 5.10 NOK. Detta bedömer Vargfonden i det långa perspektivet som problematiskt. Utöver detta hittar vi också väldigt omfattande goodwill-poster, vilka skulla kunna utgöra en risk vid en nedåtgående marknad eller vid behov av nedskrivningar. Goodwill är alltid lite svårt - och just med IT-bolag kan det vara extra svårt att värdera vid förvärv. Goodwill för Atea uppgår under 2017 till 3.8 mrd NOK. Detta tåls att hålla ett öga på vid framtida utvecklingar om detta behöver nedskrivas.

Tankar kring Atea och framtiden
Ovanstående tankar bör inte tas som att Vargfonden ifrågasätter eller funderar på att sänka Ateas investeringsbetyg. Vargfonden bibehåller positiv outlook för Atea, och bolaget är tillsammans med Tieto och Data respons kärnan i portföljens IT-innehav.

Rekommendation kring Atea
För solida finanser och en tillförlitlig utveckling i bolaget tilldelas Atea av Aktievargen ett "A" i investeringsbetyg. Rekommenderad portföljstorlek på innehavet är 1-4%.


Betyg

Vargfonden skulle i dagsläget acceptera att köpa Atea upp till 115 SEK/Aktie.


Kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapport 2017 - Sampo





Idag, 7 Februari 2018, släpptes kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapporten för Sampo.

Denna rapport
En bekräftelse på att det är bättre att äga Sampo än Nordea - så skulle Aktievargen och Vargfonden beskriva den Q4-rapport som släpptes av Sampo idag. Sampo-gruppen hade ett starkt 2017 som karaktäriserades framför allt av en stark försäkringsmarknad som producerade resultat för Sampo. Vinsten för gruppen uppgick till 2482 mEUR, jämfört med 1871 för förgående år.  Denna vinst inkluderar även en icke-återkommande post  om 706 mEUR för förändringarna i TopDanmarks bokföring.

EPS ökade till 3.96 från 2.95 EUR, och RoE ökade om 2.1% till 17.1% för 2017.

De goda resultaten leder till att Sampo föreslår en utdelningshöjning om 13% för året. Detta är att jämföra med Nordeas utdelningshöjning som uppgick till 4.6%. En tydlig och talande skillnad.

Det är, som skrivet, framför allt försäkringsinnehaven som har levererat väldigt goda resultat. Nordea har å andra sidan minskat sin bidragande vinst till Sampo från 773 mEUR till 616 mEUR för verksamhetsåret. Vi har inte hört slutet på detta, eftersom ledningspersoner i Sampo även är ledningspersoner inom Nordea. Vargfonden bedömer det därför som väldigt tryggt att Nordeas eventuella vändning till nästa år även kommer att påverka Sampo positivt.

Mandatum och TopDanmark har utvecklats väldigt positivt, och inom båda verksamheterna ökar vinsterna, vilket även påverkar Sampo och leder till att de kan utbetala en högre utdelning.

Tankar kring Sampo och framtiden
Vargfonden bedömer Sampo vara ett finskt kärninnehav involverat i flertalet intressanta och vinstdrivande affärsområden. Smolken i mjölken i form av Nordea behöver justeras till nästa år och åter igen öka sin vinst, men Vargfonden bedömer att ledningen, med Wahlroos i spetsen, kommer att se till att detta blir av. Utöver det finns det också positiva sidor av Nordeas förändrade kreditrisker, vilket kommer ge långvarig säkerhet, även om det påverkar negativt under kortsiktiga perioder.

Sampo är ett innehav där Vargfonden är "fullinvestera". Ytterligare inköp av innehavet kommer ej att göras i dagsläget. Dock är Vargfonden väldigt nöjd med Sampos utveckling och ser med ro - och nöje fram emot ett kommande 2018.

Rekommendation kring Sampo
För stabilitet i styrelse och ledning, solida finanser, precisa prognoser och en tillförlitlig utveckling i bolagets olika innehav tilldelas Fortum av Aktievargen ett "A" i investeringsbetyg. Rekommenderad portföljstorlek på innehavet är 3-5%.


Betyg

Vargfonden skulle i dagsläget acceptera att köpa Sampo för upp till 46 EUR /Aktie.