Saturday, October 28, 2017

Kvartalsrapport Q3 2017 - Linde



Senast släpptes kvartalsrapport Q3 2017 för Linde.

Förra kvartalsrapporten från företaget var glädjande läsning, då bolaget lyckades bibehålla tillväxten i sina marknadssegment. Omsättning ökade med nästan 5%. EBIT minskade något och man effektiviserade även antalet anställda i koncernen. Båda Gas och utvecklings/ingenjörssegmentet visade tillväxt, där man ökade omsättningen med nästan 12% jämfört med föregående år. Förväntningen är att världsekonomin växer snabbare under 2017 än 2016, och de publikationer som hittills gjorts bekräftar dessa hypoteser. Linde har slagit sig samman med Praxair, och så bildat en av världens största gastillverkare. Den negativa utvecklingen av EBIT var främst på grund av bokföringen av specialposter, som redovisats under Q2.

Denna kvartalsrapporten visar fortsatt tillväxt inom den internationella jätten Linde, som nu slår sig samman med Praxair. Omsättningen ökar med nästan 3% och vinsten ökar med nästan 4%. EPS för företaget ökar med starka 9.2%, vilket betyder att man kanske kan förvänta sig en ökning i utdelning för Linde. Man rapporterar tillväxt i både ingenjörssegmentet samt gaser. Geografiskt växer samtliga segment, men främst nordeuropa och mellanöstern samt Asien.

Beställningar har ökat med nästan 25% på grund av nya projekt som Linde har vunnit runtom i världen och som kommer försäkra bolagets styrka under framtida år. Skuldsättningen inom bolaget har minskat till 1.6x - en väldigt snabb minskning jämfört med 2.3x som var skuldsättningen under 2012. Bolaget har också betalat mindre bolagsskatt.

Inom den strategiska biten går arbetet med omstrukturering och LIFT-implementering vidare, vilket förväntar kapas utgifter med nästan en halv miljard EUR fram till 2019. Bara under 2017 har kostnader minskats med 120 MEUR. Under Q3 har man också bekräftat sina prognoser om en tillväxt på ungefär 3% inom gruppen - en precis och tillförlitlig prognos med andra ord.

Tankar kring Linde och framtiden
I Linde finns inga orosmoln på horisonten - företaget fortsätter att visa starka siffror och arbeta på att uppfylla sina prognoser, samtidigt som man implementerar kostnadsbesparande åtgärder. Utvecklingen kan ses som ensidigt positiv för närvarande. Detta reflekteras också i investeringsbetyget, som från ett starkt B som jag hade i åtanke, uppgraderas till ett "A". Detta, i min mening, reflekterar min bedömning av Lindes nuvarande stabilitet.

Rekommendation kring Linde
För stabilitet, solida finanser, precisa prognoser och en tillförlitlig utveckling i bolaget tilldelas Linde av Aktievargen ett "A" i investeringsbetyg. Rekommenderad storlek på innehavet är 1-3%.


Betyg

A

Kvartalsrapport Q3 2017 - Skanska



Senast släpptes kvartalsrapport Q3 2017 för Skanska.

Förra kvartalsrapporten
Q2:an från Skanska var en munter läsning! Omsättning ökade med 6%, och trots att inkomsterna sjönk något kan detta härledas till en svagare valutamarknad. EPS ökade med 7%. Resultat i lokala valutor ökade och man bibehöll den starka position som bolaget skaffatt sig. Trots gott resultat inom Residential och Commercial property så sänktes resultat av nedskrivningar i Construction-segmentet. VD Johan Karlström är, som det sig bör, inte nöjd med detta. Man skriver att man påbörjat arbete med att förbättra lönsamheten i USA, England och Polen som framför allt är de regioner som är i riskzonen. I polen rapporteras att dessa åtgärder redan har givit resultat.

Denna kvartalsrapporten
En liknande munter läsning som Q2:an presenterades under Q3. Omsättningen ökade med 6% och vinsten per aktie ökade med 14%. Inom den positiva sidan finns framför allt ökning i Project Development, och då en ökning om 23%. Väldigt bra siffror, kombinerat med en RoE som gått upp till 16.3. Bolaget beskriver sin starka finansiella position som något man lyckats hålla kvar. Tyvärr har lönsamheten i Skanska Construction inte varit tillfredsställande, och detta är något som måste förbättras.

Framför allt har det varit utveckling, nedskrivningar och organisationsproblematik i Europa och USA som påverkat Construction-segmentet. Detta är något som bolaget hanterar, men det är tydligen inte löst ännu.

Positivt i rapporten är Residential Development som går bättre än prognoser, trots att Q3 är ett historiskt lågt kvartal sett till omsättning och order. Till skillnad från andra bolag som Oscar Properties och mer skuldsatta fastighetsbolag har Skanska en väldigt låg grad av icke-sålda fastigheter och lägenheter, vilket naturligtvis ökar den positiva syn man kan ha på bolaget. Även inom utveckling av affärsfastigheter är tendensen positiv, då efterfrågan efter moderna kontor ökar. Skanska har ökat i detta segment och man har flertalet stora pågående projekt inom detta område.

Inom infrastruktur är Skanska selektiva vad gäller nya projekt, då man under föregående månader fått flertalet stora och omfattande projekt som kommer att generera avkastning under många år framåt.

Den sammantagna bilden av Skanska är positiv. Endast inom ett par segment- såsom Tjeckien och England, förväntar sig bolaget en svagare marknad än föregående kvartal.. Byggmarknaden är fortsatt stark. Mitt förtroende för Skanska är starkt, även om jag vill se vad företaget tänker göra åt problematiken inom lönsamheten i Skanska Construction. Min förhoppning är att det kommer till en förändring här som gör att bolaget förtjänar en uppgradering i Investeringsbetyget.

Tankar kring Skanska och framtiden
Det var svårt att avgöra vilket Investeringsbetyg Skanska skulle tilldelas, men valet föll till slut på något logiskt. Jag har stark tilltro till bolaget och hoppas att det går fortsatt framåt, men så länge som Skanska Construction fortsätter påverka resultatet negativt, som detta kvarter, kan inte högsta betyget tilldelas Skanska. Om det vänds och det efter ett antal kvartal börjar gå nedåt igen betyder det inte att investeringsbetyget direkt sänks, men att nå upp till ett "A" i investeringsbetyg skall inte vara något som är enkelt.

Därav blir valet att hålla kvar Skanska där bolaget även tidigare har varit.

Rekommendation kring Skanska 
På grund av starka finanser, god tillväxt inom nästan samtliga segment, strategi för att handskas med de problem som uppstår, men tyvärr en fortsatt svacka inom segmentet Construction, tilldelas Skanska av Aktievargen ett starkt "B" i investeringsbetyg.


Betyg

B

Kvartalsrapport Q3 2017 - Beijer Alma



Senast släpptes kvartalsrapport Q3 2017 för Beijer Alma.

Förra kvartalsrapporten
Förra kvartalsrapporten visade en gynsamm utveckling för koncernen i helhet. De negativa tendenser som fanns i visst dotterbolag vid årsrapport 2016 fanns inte kvar under Q2. Samtliga dotterbolag redovisade positiva trender och ökade försäljningssiffror. Mest gjordes detta i Lesjöfors, vars fakturering ökade med 21%. Bolaget befann sig Q2 således i en tillväxtperiod inom samtliga fronter. Förvärv av Svebab, Svenska Brandslangsfabriken, rapporterades, som jag tror passar väl in i bolaget.

Denna kvartalsrapporten
Beijer Alma fortsätter trenden i positiv riktning. Nyckeltal stiger även under Q3 jämfört med Q3 2016. Faktureringen i bolaget uppgick till 880 MKR jämfört med 840 Mkr under 2016. Resultatet uppgick till 110 jämfört med 109 Mkr under kvartalet. Vinsten per aktie sjönk något med 0.02 SEK, och kassaflödet ökade markant.

I koncernen har Lesjöfors och Beijer Tech fortsatt den positiva utveckling man påbörjat, medan Habia utvecklats sämre. Det är framför allt prispressen inom telekomindustrin som verkar sätta press på Habia, samt minskad volym till kärnkraften. Utöver det har inte bolaget skött sin verksamhet till fullaste grad, och har haft driftstörningar vilket lett till leveranstidsökningar samt kostnadsökningar. Besparingar för Habia planeras. Trots detta ökade orderingången under perioden med 4 procent, men faktureringen minskade med 14 procent.

Lesjöfors och Beijer Tech har å andra sidan levererat starka resultat under perioden. Framför allt Chassifjädrar har ökat markant under kvartalet, med cirka 16 procent.

Tankar kring Beijer Alma och framtiden
Rapporten var positiv på de flesta håll, men blandad för Habia. Jag tror fortsatt på Habia - branschen behöver telekom och specialkablar på alla håll och kanter, men jag hoppas att bolaget kan vända den negativa trend som man gått in i. Kablar för kärnkraft lär inte bli mer eftertraktat i takt med att förnybara energikällor växer, och prispressen och konkurrensen för telekomkablar lär inte heller minska. Frånsett detta är jag inte orolig för utvecklingen i Beijer Alma. Bolaget är väldigt stabilt, och resterande bolag inom koncernen går positivt. Ledningen är fortsatt förtroendeingivande. Bolaget är dock i skrivande stund inte aktuellt för inköp då aktien är något övervärderad.

Jag ser dock fram emot en fortsatt period inom Beijer Alma och hoppas på gynnsam utveckling. Habias utveckling kommer att speglas i Aktievargens investeringsbetyg.

Rekommendation kring Beijer Alma
På grund av fortsatt stabila finanser och positiv utveckling i över hälften av bolagets affärsverksamheter, samtidigt som Habia måste utvecklas för att åter igen bli positivt, tilldelar Aktievargen Beijer Alma ett starkt "B" i investeringsbetyg.

Betyg
B

Friday, October 27, 2017

Kvartalsrapport Q3 2017 - Kone



Senast släpptes kvartalsrapport Q3 2017 för Kone.

Förra kvartalsrapporten visade en ganska neutral bild. Valutakursen ledde en jämförelvis minskad orderingång, och tillväxten i bolaget var 1.7% (dock endast med justerade valutakursnivåer). EBIT sjönk i jämförelse med Q2 2016 och kassaflödet minskade något. Företaget förväntar sig en tillväxt med 1-3% under 2017, men detta är också högst relaterat till valutakurserna, som vi nu vet har fluktuerat kraftigt. Ordrar ökade främst i Kina och Asien samt i Amerika.

Denna kvartalsrapporten
Kones Q3-rapport är en positiv läsning, trots vissa negativa parter. Valutakurser har en stark inverkan på faktorer som orderingång, som vid jämförbara växelkurser faktiskt ökade. Försäljningen ökade med ca 1%, men med 4% vid samma jämförbara växelkurser. KONE förväntar sig att växa med 1-3% jämfört med 2016, en utsikt som man vidhåller i denna rapport.

Beställningar i Kina har vänt och växer åter igen, medan tillväxten i ordrar för Amerika och Europa fortsätter öka. Högre kostnader för råmaterial och R&D samt It-kostnader har påverkat Q3-resultaten framför allt i Kina, och det är endast tack vare den positiva utvecklingen i Europa och Amerika som EBIT inte är ännu lägre. Bolaget är inte nöjda med den utvecklingen man för närvarande har inom just EBIT. Däremot ser man redan positiva effekter från de strategier som implementeras.

KONE säger sig vara i en position att kunna ta marknadsandelar och utnyttja de situationer som uppstår på marknaden, men säger samtidigt att den närmaste tiden och fram till mitten av 2018 kommer att vara utmanande i framför allt Kina. Detta på grund av ökade krav och restriktioner från staten som påverkar företagets vinstmöjligheter. Ingen positiv läsning, och detta inverkar naturligtvis på betyget. Nyckeltal inom KONE om man inte ser till jämförbara valutakurser utvecklas i negativ riktning. Detta är inte positivt, framför allt med en försäljning som nu domineras av den Asiatiska marknaden om nästan 44%.

EPS i Kone minskade med 0.04 EUR jämfört med samma period 2016.

Tankar kring Kone och framtiden
En blandad läsning, kan man säga om Q3-rapporten för KONE. Detta betyder inte att rapporten var en besvikelse, men det betyder att man behöver se över KONE mer noggrannt under framtida rapporter. Företaget genomgår utmaningar inom olika sektorer - inte i en riskposition för en utdelningssänkning eller reducering i portföljen, men kanske inte heller för mer inköp för närvarande, om inte bra priser ges. Företagets något framhävda osäkerhet speglas även i Aktievargens investeringsbetyg.

Rekommendation kring Kone
På grund av relativt stabila finanser, ett företag som bestått i cirka 100 år, ett av Finlands starkaste varumärken på den internationelle marknaden, men dålig utveckling och ett mer utsatt konkurrensklimat utan nuvarande tecken på tydlig vändning tilldelas KONE av Aktievargen ett starkt "C" i investeringsbetyg.


Betyg

C

Kvartalsrapport Q3 2017 - Fortum



Senast släpptes kvartalsrapport Q3 2017 för Fortum.

Förra kvartalsrapporten
Kvartalsrapport Q2 från eljätten Fortum föll i god ton, med stigande elpriser och fortsatt starka resultat i ryska investeringar. EPS inverkades tyvärr av Svensk inkomstskatt och andra faktorer. Till detta noteras också att vattenkraftens produktion sjönk på grund av volymer i i kraftverken. Hafslund i Norge kommer att omstruktureras, och detta torde vara klart under Q3 2017. Företagets besparingsplan som omfattar 100 MEUR har gått bra. Utöver detta har företagets finanser lidit av höga R&D-kostnader, men vi kommer att kunna se resultat från dessa under 2018.

Hafslund kommer att fördubbla antalet nordiska kunder till 2.4 miljoner kunder.

Reaktor 1 i Oskarshamn stängdes av 17 Juni 2017.

Svensk domstol dömde till Fortums fördel - bolaget behöver inte betala 530 miljoner kronor i skatt för vattenkraftsinnehav. Skatteverket kan fortfarande överklaga.

Denna kvartalsrapporten
Hafslund-transaktionen har slutförts, och Fortum har i Q3 kommit överens om en 46.65% andel i Juniper. Fortum har även utökat vindkraften i ryssland och byggt ut ytterligare projekt i Indien.

Under kvartalet rapporterar Fortum att elpriserna fortfarande ligger till en låg nivå, men börjar visa tecken på att gå upp. EBITDA ökade med imponerande 39% jämfört med förra kvartalet. Vinsten har nästan fördubblats, från 58 till 94 MEUR - främst på grund av Ryssland. EPS ökade till 0.4 EUR, från -0.03, även detta en mer än imponerande utveckling under kvartalet.

Vattenkraftsgenerationen har ökat, och så även priserna under Q3. Dock har kärnkraften minskat, främst på grund av avbrott i industrin. Det kallare vädret har positivt påverkat värmeförsäljningen, och den starka EBITDA-utvecklingen har dels att göra med Ekokem.

Fortums resultat i Ryssland har förbättrats avsevärt, och man förväntar sig att efterfrågan på el ökar ungefär med 0.5% per år. Rapporten kan sammanfattas med att elmarknaden återhämtar sig och att vinstutsikterna för Q4 och 2018 har förbättrats. Omsättningen ökade med nästan 26%, och de positiva trenderna för bolaget fortsätter att befästas.

Fortum är således i en säker position, och Aktievargens andel i Fortum är inte på något sätt i fara eller under bedömning för reducering. Snarare är det dags att till bra pris öka innehavet om möjligt.

Tankar kring Fortum och framtiden
Fortum är en av Nordens största el- och värmeproducenter, och man är unikt positionerad för att även serva Norge, Finland och Ryssland. Detta ger Fortum en bra position för att utnyttja marknaden, samtidigt som bolaget, frånsett Uniper, försöker hålla en relativt grön profil. Kombinerat med ett starkt, stabilt ägande gör det Fortum till en "självklarhet" i Aktievargens portfölj.

Rekommendation kring Fortum
På grund av stabila finanser, progressiv utdelningspolicy, goda resultat över tid och en framtidsstrategi som verkar säker, socialt hållbar och miljövänlig frånsett vissa faktorer tilldelas Fortum ett starkt "B" i investeringsbetyg av Aktievargen. Förhoppningen är att kunna förbättra bolagets betyg till ett A genom fortsatt positiv utveckling.


Betyg

B

Kvartalsrapport Q3 2017 - Infineon



Senast släpptes kvartalsrapport Q3 2017 för Infineon.

Infineon rapporterade ett riktigt bra kvartal. Men vad kan förväntas med ett bolag som har över 50 av världens mest renomerade bolag i kundportföljen? EPS växte med nästan 26% under Q3 jämfört med förra kvartalet och samma period! Förra utdelningsökningen representerade över 10% i ökning. Bolaget förväntade sig en ökning om 8-11% av omsättning under året 2017. Än så länge, och under Q3, verkar det snarare bli en ökning om cirka 17% - dvs nästan dubbelt så mycket.

Samtliga segment inom Infineon ökade i omsättning jämfört med Q3 2016. I 3 av 4 segment är bolaget marknadsledande. Störst procentuell ökning fanns inom segmentet Industrial Power control, där man tillverkar produkter åt bland annat ABB, Bombardier, Alstom, CSR, Enercon, Emerson, Tesla, Toshiba, Vestas och andra storbolag. Området ökade med över 15%.

Imponerande fakta såsom att 8 av 10 toppsäljande bilar inom hybrid och elsegmentet drivs av Infineons kretsar och produkter är något som får en investerare att ge Infineon tillit - det, och faktumet att bolaget är en split från tidigare koncernchefen Siemens.

Infineon befinner sig i en väldigt stark position för att utnyttja marknaden kring hybrid och elbilar som redan finns, och som endast börjat att växa fram på allvar. Bolaget är världsetta vad gäller utveckling av MOSFETs och andra typer av moduler. Man bygger nya fabriker i Dresden, där tillverkningen av halvledare ska öka, och satsar kapital på R&D och avancerad utveckling.

Infineon graderas med BBB från S&P, och finansiella nyckeltal för Q3 är fortsatt mycket positiva. En sammanfattande bild är att företaget är "bättre än on track", vilket också är den sammanlagda bedömningen jag gör.

Tankar kring Infineon och framtiden
Jag bedömer, och hoppas, att Infineon kommer fortsätta den resa som man gjort under 2016-2017 och leverera starka resultat inom halvledarbranschen. Förhoppningen är att bolaget ska bli ännu mer av en marknadsledare än vad man redan är, varför Aktievargen kommer att fortsätta köpa aktier i bolaget.

Rekommendation kring Infineon
För stora marknadsandelar, solida finanser, en pålitlig ledning och ett renomerat förflutet i Siemens samt marknadsledande utveckling tilldelas Infineon AG ett starkt "A" i investeringsbetyg från Aktievargen. 

Betyg

A

Kvartalsrapport Q3 2017 - Swedbank



Senast släpptes kvartalsrapport Q3 2017 för Swedbank.

Förra kvartalsrapporten var en glädjande läsning. Bolaget visade ett starkt resultat som drevs av ökning i intäkter. Volymen bolån ökade, och nettoresultatet visade det mest positiva på mycket länge. Banken har en fortsatt stark kapitalisering. Under H1 2016 såldes bland annat Hemnet, vilket gav en intäkt om 680 MKR. Utöver detta har Swedbank förvärvat PayEx, en svensk leverantör av betalningslösningar. Robut har fått högsta betyg när det gäller en undersökning av Climetrics för fonders klimatpåverkan. Företaget ser fortsatt positivt på den makroekonomiska utvecklingen.

Denna kvartalsrapporten
En blandad rapport är det som kommer från Swedbank under Q3 2017. Intäkter ökade, men Q3 är vanligtvis ett något svagare kvartal sett till omsättningen. Räntenettot ökade och även övriga intäkter i olika former ökade. Dessvärre sjönk andra intäkter i Swedbank något under Q3.

Detta smolk i mjölkglaset är dock minimalt sett till bankens helhetsbild.förhållandevis minimalt. Swedbank är fortfarande ett av landets största banker med mycket goda finanser. Under kvartalet har man genomfört flera viktiga förändringar, bland annat förvärvet av PayEx som godkänts och konsoliderats. Swedbanks digitala erbjudanden utökas markant, och man utvärderar nu den konsumentkreditprocess som man påbörjat.

Kundnöjdheten i bolaget har höjts, vilket naturligtvis är en avgörande faktor för Svenska storbanker. Det finns i Sverige mycket kapital, mycket bolån och mycket företag. Vilken bank dessa kunder väljer har en avgörande inverkan på vilken bank som är "mest" lönsam.

Swedbank levererar ett förhållandevis gott kvartalsresultat, där efterfrågan på bolån är fortsatt stark. Trots tecken på inbromsning är detta positiva signaler - hushållens skuldsättning minskar, vilket bidrar till en mer hållbar ekonomisk utveckling snarare än en explosiv sådan. Även inom företagssektorn ökar låneefterfrågan. Förutom i Sverige ökade även utlåningen i Baltikum - i samtliga länder, och både på privata och på företagssidan. I Estland möjliggjorde vinsterna en ökning av utdelningen, vilket naturligtvis är positivt även om skattekostnaden ökade.

Kreditkvalitén är fortsatt god inom Swedbank, inom samtliga länder där Swedbank är aktiva.

Tankar kring Swedbank och framtiden
Mitt förtroende för Swedbank är slaget endast av förtroendet för Handelsbanken. Swedbank är den något mer riskbenägna banken, som dessutom behövde "bailas out" under finanskrisen. Detta gör att Swedbank kategoriskt inte kan rankas lika högt som Handelsbanken i mina ögon, trots att banken är en fin affärsverksamhet. Mitt lägre förtroende för Swedbank kommer att hålla i sig i några år till medan banken bevisar en fortsatt god riskbedömningsgrad och överlevnadskapacitet. jag bedömer att den svenska kommer att mattas av något, och att banker som Swedbank då får hantera detta.

Rekommendation kring Swedbank
För solida finanser, god utveckling och en förtroendeingivande marknadsstrategi, blandat med en något smolkig historik, tilldelar Aktievargen Swedbank ett starkt "B" i Investeringsbetyg under Q3 2017. Det är förhoppningen att detta under nästa kvartal eller under 2018 kan öka till ett "A".


Betyg

B

Kvartalsrapport Q3 2017 - Handelsbanken



Senast släpptes kvartalsrapport Q3 2017 för Handelsbanken.

Förra kvartalsrapporten bjöd på stigande vinst för handelsbanken, medan EPS och ROE sjönk något. Man rapporterade den högsta inkomsten någonsin för banken, medan samtliga marknader ökade inom samtliga områden (Lån, sparande, etc). I det stora hela var det alltså en väldigt positiv rapport som ställdes, och som visar tydligt varför Handelsbanken utgör ett av kärninnehaven i portföljen. Denna typ av rapporter från just banker är oftast ganska torra, och det finns sällan skäl eller planer för framtiden inkluderade, om det inte krisar eller går åt negativt håll. Hos Handelsbanken är detta inte fallet.

Bolaget visar en ständigt växande tendens, som fortsatt under flera år och som visar väldigt tydligt varför företaget är en del av portföljen.

Denna kvartalsrapport är även den i positiva tonlag och beskriver en bank som fortsätter en redan positiv trend. Vinsten ökade med 1% (dock mycket mer, nästan 10%, om man räknar bort vissa tillfälliga poster) och ränteinkomsterna ökade med 7%.  Marknaden fokuserade för mycket, i min bedömning, på ökande kostnader för handelsbanken, och för lite på de faktiskt positiva delarna som företaget levererade i rapporten.

 Då Handelsbanken genererar största delen av sin inkomst genom räntor och ränteinkomster och dessa steg med cirka 8% respektive 4% för avgifter, är bilden av bankens inkomstrelaterade framtid inte negativ - utan snarare av väldigt positiv karaktär. Anledningen till att det ser ut som banken har ökade kostnader är vinstdelningen med Oktogonen, vilket man ser om man ser till bolaget från ett mer historisk perspektiv.

I rapporten hittas också tydliga tecken för att man som aktieägare av Handelsbanken kan förvänta sig en utdelningshöjning eller en bonusutdelning för år 2017. Alltid positiva nyheter, särskild med en nuvarande DA om 4.2% - detta kommer eventuellt öka till 0.5% under 2018 om utdelningen ökar så som man kan förvänta sig!

Tankar kring Handelsbanken och framtiden
Handelsbanken är en av Sveriges största banker. Man har bland landets största kundbas för bolån, lån och andra bankrelaterade tjänster. På grund av en fortsatt gynnsam marknad och starka finanser kommer Handelsbanken att utgöra ett av mina kärninnehav - inte bara i år, utan förhoppningsvis under flera decennier. Mitt förtroende för Handelsbanken är stort, och jag tror att banken kommer att leverera ett imponerande 2018.

Rekommendation kring Handelsbanken
För starka finanser, goda framtidsutsikter och en stor marknadsandel tilldelar Aktievargen Handelsbanken det högsta investeringsbetyget - ett starkt "A". Det finns i dagsläget i min bedömning inga starkare banker i Sverige.

Betyg
A

Thursday, October 26, 2017

Kvartalsrapport Q3 2017 - Telenor



Senast släpptes kvartalsrapport Q3 2017 för Telenor.

Förra kvartalsrapporten
Telenors rapportering av Q2-resultaten var positivt. EBITDA fortsatte att hålla sig på de högsta nivåerna någonsin med mycket goda resultat i samtliga segment. Man påbörjade en förenklingsagenda som syftar till att i framtiden  spara kostnader ytterligare, och kommer samtidigt att påbörja en återköpningsprocess av 2% av bolagets aktier. Omsättningen under perioden gick upp 2% med jämförd period under föregående år, och man lyckade reducera Operative kostnader med nästan 600 Miljoner norska kronor.

Lite höjdpunkter var att:
* Snabbaste nätverket i Norge med genomsnittlig hastighet om 54mbit/s
* 7000 nya bredbandsanslutningar i Norge.
* 82% 4g-täckning i Thailand.

Denna kvartalsrapporten
Telenor visar i denna kvartalsrapport att bolaget är på rätt kurs för att fortsätta den ekonomiskt framgångsrika bana som bolaget påbörjade för flera kvartal sedan. Tillväxten i omsättning har ökat med 3% i jämförelse med samma kvartal förra året. Koncernen har också lyckats spara pengar i den utsträckning som sparmålen förutsåg - runt 1 mrd NOK har sparats under perioden, och genom att sälja VEON har man fortsatt att simplifiera och effektivisera verksamheten.

Andra nyckeltal är en reducering i operativa kostnader om 4%, och en utmärkt ökning om 9% i EBITDA.  Bolaget fortsätter att bygga ut fiberanslutningar i norge. Över 8 000 kunder har anslutits, vilket betyder att 625 000 kunder i Norge nu njuter av en fiberanslutning. Till skillnad från andra mobiloperatörer har Telenor också lyckats nå framgång på den danska marknaden.  Även Sverige fortsätter att växa.

Growth. Efficiency. Simplification.

Detta arbetar Telenor efter och det verkar som att strategin skördar framgångar efter framgångar. Ser man till siffrorna är det bara Thailand som visar en mindre svacka, men även här går det framåt. Bolaget har visat ett väldigt starkt Q3. Flera av nyckeltalen är rekordhöga och koncernen fortsätter att optimera redan effektiviserade flöden av kapital och tjänster.

Telenor går helt enkelt bra, och fortsätter att visa att man går bättre och bättre.

Tankar kring Telenor och framtiden
Jag bedömer Telenor att vara mitt starkaste Telekom-innehav, starkare än både Tele2 och Telia. Dels har man en större marknadsandel, man har lyckats i områden där de andra två telekom-jättarna har misslyckats, och man har lyckats bli marknadsledande inom flera sektorer. Telenor är starkt nog att jag kommer vilja utöka mitt innehav successivt upp till ett eventuellt kärninnehav.

Rekommendation kring Telenor
På grund av imponerande utveckling, rekordhöga finanser, höga marknadsandelar och fortsatt proaktiv expansionsstrategi reviderar Aktievargen sin tidigare bedömning om Telenor och tilldelar Telenor ett "A" i investeringsbetyg.




Betyg

A

Kvartalsrapport Q3 2017 - NCC



Senast släpptes kvartalsrapport Q3 2017 för NCC.

Förra kvartalsrapporten
Förra delårsrapporten var en ganska positiv läsning. Orderingång sjönk till kvartal, men ökade i halvårsperspektiv. Nettoomsättningen sjönk, men ökade i halvårsperspektiv. EBIT sjönk i kvartal, men ökade i halvårsperspektiv - get the picture?

Orderstocken i allmänhet ökade med nästan 10% jämfört med Q2 2016. Av NCC's verksamhetsområden var det NCC Industry som levererade bäst resultat, medan NCC building påverkades av ett svagt Finland och Danmark (men starkt Sverige.) Orderingången låg på 3 MdrSEK. Tack vare effektivisering ökade rörelsemarginal trots en lägre omsättning.

Fokus i Q2 låg på att följa upp de utmaningar som bolaget har - att förbättra både omsättningstillväxt och marginaler. Man visade genom Q2-resultaten att man sänkt omkosntnader samtidigt som resultat i NCC Industry och NCC property ökade, men den sammanlagda bilden är att lönsamheten måste fortsatt öka i samtliga sektorer. ¨

Norge nämndes som stor tillväxtmarknad, medan Finland nämndes i princip som nollmarknad och Danmark förutspåddes ha negativ utveckling.


Denna kvartalsrapporten
I den här kvartalsrapporten rapporteras en blandad utveckling inom koncernen. Vissa områden går back på grund av olika anledningar, medan områden som Industry går framåt. Just NCC building har haft en lägre nettoomsättning under perioden, och i NCC infrastructure har projektnedskrivningar gjort att resultaten tyvärr under Q3 har gått ned.

Tillväxten för byggproduktion i Norden är fortsatt hög, med framför allt nybygg som segment som ökar väldigt mycket under 2016-2017. Segment inom anläggning och renovering är fortsatt stabila.Tillväxten på stenmaterial för NCC har gått ned, samtidigt som tillväxt för asfalt har gått upp.

Sverige står fortsatt för merparten av koncernens höga omsättning, med nästan 70% av orderingången och över 50% av hela omsättningen. Finland är här på andra plats, med Norge som avlägsen fjärdeplats. Vad gäller segment inom byggandet är det bostadsbyggandet som fortsätter omsätta högst inom koncernen, med renoveringar och ombyggnationer på andraplats.

Inom specifika projekt har bolaget erhållit kontrakt och utveckling för några väldigt intressanta byggnationer. Bland annat skall man bygga polistationen i Rinkeby och Falkoner Center i Köpenhamn. Inom infrastructure står markarbeten och väg för merparten av omsättningen , med industri och drift/underhåll av existerande projekt på tredje och fjärdeplats. Segmentet har också växt med en högre orderingång.

Inom NCC Industry, det segment som gått bäst inom koncernen, har framför allt asfalt och beläggning stått för största delen av produktmixen.

Inom positiva nyheter har rörelsemarginalen ökat till 3.5%. och omsättningstillväxten har ökat med 3.2%.  Även avkastning på eget kapital har ökattill cirka 28%.

Tankar kring NCC och framtiden
NCC har levererat ett något svagt Q3 för 2017. Resultaten för merparten av de olika segmenten går helt klart åt fel håll, och detta behöver korrigeras. Bolaget säger att man är på rätt väg med nya projektstarter, en hög orderstock och gynnsamma marknadsutstikter. Än så länge ser jag inga skäl för oro - NCC går trots viss tapp under Q3 fortfarande bra, med väldigt intressanta projekt och goda underliggande finanser. Dock skulle det vara välkomnat att under Q4 även se korresponderande tillväxt inom de andra segmenten.

Rekommendation kring NCC
På grund av svag utveckling trots en stark marknad, fundamentalt stabila finanser och en ökning inom såväl omsättning som Industry samt en gynnsam framtidsutsikt för företaget tilldelas NCC av Aktievargen ett "B" i investeringsbetyg. Rekommenderad portföljstorlek är 1-4%.


Betyg

B

Wednesday, October 25, 2017

Kvartalsrapport Q3 2017 - Kesko



Senast släpptes kvartalsrapport Q3 2017 för Kesko.

Förra kvartalsrapporten under Q2 var en glädjande läsning. De positiva utvecklingarna i dagligvaruhandeln fortsätter, och bolagets försäljning av mat och liknande produkter går upp med nästan 8% jämfört med Q2 2016. Även bilförsäljning, trots kallare väder, gick positivt.  Kassaflödet från existerande affärsområden karaktäriserdes som bra. Vinsten per aktie ökade med 0.06€ under både Q2- och halvårsperiod. Bolagets räntebärande skuldsättning sjönk med nästan hälften, och relationen mellan skuld och EBITDA förbättrades. CapEx sjönk till -92 från -513.

Förväntan från Kesko är enkel - att kommande 12 månader, och andra halvan av 2017, skall öka i relation till 2016.

Denna kvartalsrapporten var en positiv läsning där företaget implementerar de strategier som man satt. Försäljning i Kesko ökade med 8.7%, en underbar ökning för oss ägare som kommer att ge effekt på utdelningen under 2017 (tror jag!). Företaget förväntar sig att framtida 12 månaders försäljning överstiger förra årets försäljning - en blygsam förväntan som jag bedömer man kommer att uppnå, i min bedömning. Kesko har även öppnat för ett samarbete med AliBaba, vilket likt Axfood och deras onlinelösningar, kommer att täcka e-handeln. Med Alibaba kan det ju dessutom bli väldigt spännande, låter det som!

Kesko bedömer att strategin för matvaruhandeln samt implementeringen av den nya strategin går bra, och att det är detta som lett till ökad försäljning för bolaget.  Man genomför förändringar i K-Citymarkets som ska stärka marknadspositionen som butikerna har. Uppköpet av Suomen Lähikauppa har även detta gått bra, och resulterat i positiva syngergieffekter som dessutom har kommit tidigare än företaget väntade sig, och resulterat i ökade vinster. Alltid positiv utveckling!

Inom byggnadsvaruhandeln samt tekniska produkter sågs även tillväxt, framför allt i Onninen som fortsätter att förbättra sin operativa vinst. Onninen finns även i utlandet, främst Polen där bolaget arbetar starkt för att förbättra lönsamheten (som dock är positiv.) I Sverige har Onninen sjunkit, men arbetet pågår med att göra divisionen mer lönsam.

Inom bilhandeln förbättras försäljningar och och även marknadsandelar för Keskos bilhandlare ökar. Förvärvet av AutoCarrera och goda försäljningar av Porsche som kunde börja säljas av Kesko har förbättrat resultaten. Bilförsäljningen har ökat med hela 10% under kvartalet.

Kesko har också åter igen blivit nominerat till Dow Jones Sustainability Index för världens mest socialt hållbara och ansvarstagande företag, en ärofylld nominering.

Tankar kring Kesko och framtiden
Kesko är ett starkt bolag och stark koncern som arbetar i en konkurrensutsatt och något ekonomiskt utsatt marknad. Ekonomin går inte särskilt bra i Finland just nu, och förhoppningen är att i takt med att köpkraften ökar, så gör även Keskos tillväxt. Trots detta gör Kesko bra ifrån sig, och bolaget skall fortsätta vara ett kärninnehav i den utländska aktieportföljen. Matvaruhandeln med tanke på Keskos andelar av den finska marknaden är väldigt defensivt, och defensiva innehav är bra att ha :).

Rekommendation kring Kesko
På grund av utmanande ekonomi, resultat som först nu under 16/17 verkar bli någorlunda stabila, men goda framtidsutsikter och hög tilltro på bolagets strategi, tilldelas Kesko av Aktievargen ett "B" i investeringsbetyg. Rekommenderat innehav är 1-4% av portföljvärdet.



Betyg
B

Kvartalsrapport Q3 2017 - Tieto



Senast släpptes kvartalsrapport Q3 2017 för Tieto.

Förra kvartalsrapporten innehöll en positiv bild av verksamhetens utveckling under Q2. Under Q4 2016 sade man att en ökad fokus på att utveckla Sverige som marknad för bolaget skulle genomföras. Denna utveckling har givit resultat. Samtliga segment fick under Q2 ökat orderflöde, då särskilt Sverige. Förändringen jämfört med samma period under 2016 var 1.2%. Även om negative valutaförändringar påverkar företaget så karaktäriserades Q2 av viktiga nya kunder över samtliga segment.

Beskrivningen kring de olika segmenten följer den trend som ses i andra företag av samma karaktär. Företag investerar ökade mängder pengar i avancerade IT-lösningar för att förenkla det arbete som utgörs. Ingen sektor är undantagen från detta, utan Tieto ser dessa förändringar i Telekom, Media, Energy, konsument, industri/tillverkning, vård, offentlig sektor samt finans. Bolaget har kunder i samtliga segment och utvecklar projekt och lösningar inom olika storlekar och budgetar.

Kvartalet karaktäriserades något av de omstruktureringskostnader i bolaget relaterade till effektivisering som påbörjades under Januari 2017.

Denna kvartalsrapporten var av positiv art. Man har haft en god utveckling med en tillväxt om över 4% - fortsatt stark efterfrågan efter Tieto's tjänster och produkter. Marginalerna i verksamheten är nära 12%, med förbättringar i alla affärsområden. Industriella lösningar ökar marginalerna under Q3 till 14%. Utöver det har Tieto under kvartalet gjort ett anbud om att förvärva Avega, vilket skulle accelerera tillväxten i Sverige. Avega är ett företag som skapar tjänster, produkter och affärsmodeller genom att erbjuda specialistkonsulter inom IT. Man säljer för ungefär en halv miljard kronor, och har en balancerad och väldiversifierad portfölj med olika kunder - H&M, ICAbanken, Volvo, SKF, Sandvik, Nasdaq och IKEA bland annat. Tanken är att Tieto och Avega tillsammans skall bli marknadsledande i Sverige och Skandinavien.

I Sverige är det fortsatt positiva utsikter med en hög tillväxt, och en bättre utsikt för Finland. Tieto förväntar sig fortsatt en 2-3%-ig tillväxt under 2017. Den svenska marknaden är starkast, och marknaden är driven av investeringar i digitaliseringar och effektiviseringar. Lagstiftning kräver mer och mer av digitala lösningar, och i takt med detta krävs också mer av de IT-lösningar som brukas av företagen.

EBIT för Tieto ökade med 1.3%, med en justerad EBIT om 41.2 MEUR jämfört med 35.4 under föregående period samma år. Vinst per aktie ökade till 0.46 från 0.37, en imponerande ökning. De sektorer jag har mest erfarenhet utav, nämligen offentliga organisationer och välfärd, ökade med 6%. Jag tycker om Tietos produkter och förstår också varför tillväxten är så pass bra.

Förväntningen är att man skall växa 4%, dvs 1-2% snabbare än marknaden - och denna förväntan verkar av bolaget än så länge hållas för Q3

Tankar kring Tieto och framtiden
Tieto är ett spännande företag, och ett av två IT-företag med fokus på mjukvara som jag har valt att ha i portföljen. Tieto utmärker sig med starka finanser, god EBIT och en hälsosam EPS och utdelningstillväxt. Företaget gör ett bra jobb för att erbjuda investerare en god avkastning till god säkerhet - främst genom andelar av produkter inom välfärd och offentliga organisationer, men också genom en diversifierad produktportfölj och stark marknadsställning.

Jag tror på Tieto och kommer ha kvar, samt utöka mitt innehav i företaget.

Rekommendation kring Tieto
På grund av en utmanande marknadsmiljö men en stark marknadsställning samt en god historik av framgångsrikt företagande med vinst och goda framtidsutsikter tilldelas Daimler, trots en utmanande marknad, av Aktievargen ett "B" i investeringsbetyg. Rekommenderat innehav är mellan 1-3% av portföljvärde.

Betyg
B

Sunday, October 22, 2017

Portföljpresentation - KONE


KONE är en av världens största tillverkare vad gäller hissar, rulltrappor, skjutdörrar/automatiska dörrar och persontransportation. Företaget finns representerat runtom i världen, men kommer ursprungligen från Finland. Företaget har över 50 000 anställda, över 400 000 kunder och KONE's utrustning finns på väldigt många olika platser. Företaget är aktivt i över 60 länder och det finns försäljare och auktoriserade distributörer i över 100 länder.

Varför gillar jag KONE?
Kone är bland de största aktörerna i sin marknad, har funnits i över 100 år och har mycket solida finanser. Tilltron till företaget är högt. Jag tycker också om att KONE har på ett bra sätt börjat komma in i den asiatiska marknaden, något andra företag fortfarande arbetar hårt med. Utöver detta har även KONE en god utdelningshistorik med en bra utdelningspolicy. Bolaget är välpositionerat och ligger tekniskt sett i framkant vad gäller sina produktsegment.

Historik
KONE började under 1910 som en importör av hissar från resten av världen. Det tog dock bara 7 år innan KONE helt slutade importera hissar och istället började producera dem på egen hand, med endast 50 anställda. Bolagets första utomlandsföretag/dotterbolag grundades på 50-talet, när KONE fick en svensk motsvarighet i AB Kone hissar of Sweden. Företaget fick även kontraktet att efter andra världskriget installera och hjälpa till med varuleveranser för sovjetunionen i form av skadeståndsbetalning för deltagande i andra världskriget. Detta ledde till att bolaget blev tvungna att utveckla nya processer för att bemöta de krävande tillverkningschema som landet ställde.

KONE har en jämförelsevis blygsam historia av andra företagsförvärv, och verkar bara göra detta när det verkligen finns skäl. Endast 5 förvärv sedan 2000-talet har noterats, och detta oftast för att komma åt olika marknader eller öka expertisen. KONEs innovation har länge varit beundransvärt, och detta har även märkts i de priser och omnämnanden som bolaget får. Forbes har rankat KONE i deras lista om världens mest innovativa företag i flera år i rad, och företaget har även fått flera "Good Design"-priser genom åren.

Historiskt och teknisk har KONE också kommit med revolutionära lösningar, bland annat Ultrarope som tillåter hissar på upp till 1 kolometer i höjd, samtidigt som produkten förbrukar mycket mindre el än tidigare hissar. Man har också utvecklat hissar utan behov av maskinrum, och utvecklat flera olika typer av innovativa och ljudlösa hissar.

KONE har registrerat flertalet patent, och även konceptet "People Flow", vilket är registrerat för just KONE.

Ägarstruktur
KONE har en utmärkt ägarstruktur i form av Antti Herlin, världens 483:e rikaste individ och den rikaste personen i Finland. Han är son till Pekka Herlin, som också var VD för KONE. Antti Herlin äger över 50% av rösterna i KONE, vilket gör ägarstrukturen till en "Non-issue". Ägarbilden är således väldigt god.

Produktion
Bolaget producerar produkter och tjänster i tre segment.

New Equipment består av Hissar, rulltrappor, autowalks, automatiska dörrar och integrerade kontrollsystem för tillgång. Här görs stor del av företagets affärer och innovation, där modern utrustning installeras i företags lokaler. Konkurrensen finns i form av ett par globala företag, ganska fragmenterat i Asien medan Europa och Nordamerika är något mer homogent.

Maintenance är KONEs underhålllsprogram, där man underhåller och servicear existerande utrustning runtom i världen. Ökande krav på personlig säkerhet runtom i världen ökar också kraven på service och underhåll vad gäller utrustningen - det betyder att detta affärsområde inom KONE kommer att utöka under framtiden.

Modernization är renovering och utbyte av existerande system. På grund av samma krav som nämnts inom Maintenance är också detta ett ökande krav på existerande utrustning.


Positiva aspekter/Konkurrensfördelar
* Marknadsledande, både i faktiskt försäljning och innovation/R&D
* Stark finansiell ställning och gott kassaflöde
* En utmärkt ägarbild
* Välbehövliga och tidlösa produkter där man kan förutspå med stor säkerhet att dessa kommer behövas om 50-100 år.
* Progressiv utdelningpolicy med god tillväxthistorik

Risker
* Valutarisker relaterade till Euro
* Ägarbilden är statisk - viktigt att arvet förs vidare, och finns rykten om en arvsstrid
* KONE är ett starkt och renomerat varumärke - skandaler får svåra effekter
* Hög konkurrens i Asien som troligtvis kommer växa

Generella finanser
Den nya utrustningen som företaget erbjuder utgör den största delen i KONE för närvarande, med 55% av försäljningen. Service och underhåll utgör 31% och Modernisering av existerande system kommer in på tredje plats med 14%.  Trenden är, och så även 2016/2017, att modernisering och underhåll växer något i relation till försäljning. Ser man till geografin är det framför allt Europa och Asien som dominerar försäljningen, medan Nordamerika ligger på blygsamma 19%.

Utvecklingen sjönk dessvärre något under 2016, med minskad orderingång. Dock ska man se till samtliga siffror - och såväl EBIT, Orderboken och försäljning ökade, vilket signalerar att bolaget trots brokigt år 2016 gör bra ifrån sig. Även kassaflödet ökade under 2016, vilket trots minskad orderingång om 4.2% signalerar positivt. Bolaget härleder förlusten framför allt till en svagare kinesisk marknad, vilket är en trovärdig bedömning. Övriga marknader ökade något.

KONE kommenterade att även konkurrensen i Kina ökar, något som går att härleda även till andra företag i liknande position. Dock är det positivt att avbeställning av redan beställd utrustning är något som praktiskt taget inte existerar hos KONE. Under verksamhetsår 2016 har man genomfört strategier för att prissätta KONEs produkter mer konkurrenskraftigt, vilket har gett resultat.

EPS sjönk med 0.01 EUR under 2016, men detta skall inte ses som en varningssignal i min bedömning, utan endast en fotnot. Fortsätter trenden är det något jag kommer att återkomma till.

Sammanfattning av portföljinnehavet
KONE är en av världens största, och definitivt världens mest innovativa tillverkare av hissar och transportmedel i olika former. Bolaget har en lång historik, ett stabilt ägande, progressiv och säker utdelningspolicy och en väletablerad marknad med stora andelar världen över. Det finns få saker att inte tycka om med KONE, och även om marknaden har blivit mer konkurrensutsatt under de senaste åren är detta inget som påverkar i längden. Detta är min bedömning. KONE är ett innehav jag hoppas att ha under många år.

Portföljpresentation - Telia


Telia kan utan tvekan och utan att måla fan på väggen karaktäriseras som Aktievargens mest ostabila och osäkra innehav i portföljen. Efter ett otal skandaler, misslyckade expansionsplaner och en verksamhet i Sverige som kostar för mycket och inte når målen är frågan hos många - varför ens ha kvar ett bolag som presterar så avgrundsdåligt som Telia i många fall de senaste åren har gjort? Varför ha ett bolag som jämte Telenor ser ut mer som en lekstuga, och inte en särskilt välbyggd sådan?

Varför gillar jag Telia?
* Köptes in till ett mycket gynnsamt pris - aktien behöver bokstavligen krascha för att jag ska ta en förlust.
* Bolaget håller på att i princip omformas från grunden. Om detta lyckas kan vi få en god motpart mot Telenor.
* Faktum är att Telia fortfarande tillhandahåller stora delar av Sveriges digitala infrastruktur och nät - direkt eller indirekt.
* Progressiv utdelningspolicy.

Historik
Historiken i Telia är inte helt olik Telenor. Föregångaren började som Kongl. Electriska Telegraf-werket som bildades redan 1853, och från 50-talet kallades för Televerket. Bolaget var både en myndighet och ett statligt verk. Det fanns aldrig ett lagstadgat monopol för dessa tjänster i Sverige, men företaget hade länge en de facto ensam ställning på marknaden. Sverige har alltid varit ganska moget vad gäller IT-tjänster. Bland annat fick man 1987 det första, heltäckande digitala telenätet. I slutet av 80-talet lade Televerket ut nästan 2000 km fiberoptiska kablar per år. Televerket hade även TV-licenserna, som först 1989 togs över av Sveriges Radio/Radiotjänst.

I samband med bolagiseringen av Televerket överfördes myndighetsrollen till den nya myndigheten Post och Telestyrelsen. Televerket spaltades upp, och affärsverksamheten fördes förutom till Teracom över till det nybildade Telia AB, ett statligt bolag med svenska staten som ensam ägare.

Telia har gått igenom många förvärv och köp av bolag runtom i Skandinavien under sin historik fram till 2000-talet. De flesta av dessa initiativ kan karaktäriseras som lyckade. Det var under 2000 som staten sålde 30% av Telia till privata investerare och aktien noterades som folkaktie på Stockholmsbörsen. 2002 blev man tvungen att vid Sonera-affären avyttra Comhem, som blev ett enskilt bolag.

Driften av Teliasonera kan under denna period karaktäriseras som mycket god.

Så vad hände? 

September 2012: Uppdrag granskning avslöjar de första mutskandalerna i Uzbekistan, då med en diktatorsdotter som misstänks ha tjänat nätta 2 Mdr på att ge Telia en 3g-licens.

Februari 2013: Beställd utredning kan inte belägga eller utesluta mutbrott. VD lämnar Telia. Styrelse byts ut.

April 2013: Ny styrelse med Marie Ehrling ger en annan advokatbyrå uppgiften att gå igenom Eurasien-affärerna.

September 2013: Ny VD, Johan Dennelind, tillträder

November 2013: Fyra höga chefer, inklusive chefen för Eurasien, sparkas.

April 2014: Advokatrapporten visar på brott även i Azerbajdzjan, Kazakstan, Nepal, Georgien och Tadzijkistan. Förre VD'n nekas ansvarsfrihet för affärer i Kazakstan. Det framkommer även under juli månad att de partners man haft i Azerbajdzjan har band till lokala presidentdöttrar.

April 2015: Telia medger utan att nämna namn att den lokala partnern i affärerna antagligen "står makten nära".

Maj 2015: SVT, TT och OCCRP avslöjar att Telia har hjälp till, med pengar och handling, att presidentfamiljen får ägandeskap över stadens del i den lokala teleoperatören i Azerbajdzjan. Affären är värd 6 mdr och är den största mutaffären i Svensk historia. Bolaget utreds i Sverige, Norge, Schweiz, Nederländerna och USA.

Ja. Vad ska man säga? Efter 2015 har Telia befunnit sig i någon typ av förlängd Spa-retreat där man försöker rensa bolaget från gifter i form av mutskandaler, ruttna inköp och annat. Det är i mitten av detta arbete som man nu kan bli ägare i Telia!

Clusterf**k.
Ägarstruktur
Svenska staten äger fortfarande ungefär 36% av aktierna i Telia. En struktur som jag i grund och botten inte har något emot - statliga majoritetsägare är något positivt - men tyvärr är historiken vad gäller Telia och detta inte den bästa. Å andra sidan har ingen ägare blivit oberörd av vad Telia har gått igenom och nu fortsätter att gå igenom.

Ägarstrukturen kan, enligt mig, inte ses som annan än acceptabel. Det är inte i ägarstrukturen problemen har varit.

Produktion
Telia tillhandahåller, precis som Telenor och Tele2, internet, mobil, data, och relaterade tjänster till privata och företagskunder runtom i Skandinavien och andra delar av världen. I samband med bolagets skandaler runtom i Eurasien har man dragit sig ur marknader där Telenor fortfarande har en aktiv och fungerande närvaro (nej, inte samma länder, men liknande tillväxtregioner), vilket är till fördel för Telenor och nackdel för Telia.

Telia kan inte heller konkurrera med Telenor vad gäller antalet användare. något kring 20 miljoner användare - ungefär en tiondel av vad Telenor har. Det positiva som kan sägas om bolagets tjänster är att man har en hög grad av förtroendekapital hos kunderna i Sverige. Som glesbygdsinvånare finns inga andra bra alternativ jämte Telia, och min kontakt med bolagets representanter och anställda har alltid varit av positiv natur. Bolaget har levererat det man lovat, och även om man nu är i färd att kapa kopparnätet är detta ingenting jag håller emot bolaget som investeringsmöjlighet.

Efter avyttringarna är Telia främst aktivt i Skandinavien och Baltikum och Moldavien. Det är min bedömning att det ska mycket till innan bolaget vågar sig utanför dessa regioner och länder igen efter skandalerna. De närmaste åren kommer att vara fokuserade på att bygga upp ett bra kassaflöde samt att återhämta finanserna efter de skandaler som har hemsökt företaget de senaste åren.

Fiberutbyggnaden i Sverige är ett viktigt område för Telia, och någonstans där bolaget halkat efter. Telia har tagit beslutet att lämna utomeuropeiska marknader och fokusera sig på sin hemregion - ett beslut jag ser som positivt i linje med vad bolaget har gått igenom.

Positiva aspekter/Konkurrensfördelar
* Billigt
* Företaget befinner sig i en ganska övertygande omformningsfas.
* Företaget är främst i Skandinavien - och Telias varumärke i Sverige är trots skandalerna positivt.
* Progressiv utdelningspolicy
* Ett bolag som gått igenom det värsta och lärt sig - nu kan det väl bara bli bättre?

Risker
* Ordentligt smutsig historik
* Betalar fortfarande av böter på olika marknader
* Sänkt utdelning med 33%.
* Bolaget har mycket att bevisa - inte ett typiskt bolag för utdelningsinvesterare?
* Valuta och andra relaterade risker, som andra liknande telekombolag.

Generella finanser
De mål man satt i Telia vad gäller den finansiella utvecklingen har man under verksamhetsår 2016, det första året efter att skandalerna har börjat avverkas ordentligt, uppfyllt. Man sänkte utdelningen till 2 SEK, men uppnådde denna planering om utdelning om 2 SEK med marginal.  EBITDA och Försäljning låg kvar på ungefär samma nivåer, med marginella ökningar och minskningar.  Något som är ganska tydligt när man läser årsrapporterna är tyvärr hur mycket fokus som läggs på vad som "skulle kunna" göras. Det är i min erfarenhet ingen positiv del att bolaget under stora delar av rapporten pratar om hur marknaden skulle kunna utvecklas eller vad tekniska möjligheter kann innebära, istället för att fokusera vad som faktiskt gjorts.

Det är dock ingen hemlighet att Telias finanser efter skandalerna är långt från i gott skick. Det man kan säga, och det jag anser efter de bedömningar av Q3, Q4 och Q2 2016/2017, är att bolaget är i full process med att försöka lösa den problematik som man har försatt sig i.

Det som återstår att se är hur bolaget fortsätter att hantera denna förändring.

Sammanfattning av portföljinnehavet
Det som attrahera mig i Telia är framtidspotentialen. Dock måste man hålla en mycket god och nära koll på hur bolaget presterar fram till 2020. Vid tecken att bolaget glider tillbaka på dåliga vanor bedömer jag att det gäller att avyttra bolaget helt. Då innehavet köptes till ett mycket gynnsamt pris och för tillfället ligger i hög vinst så är detta ingenting jag i dagsläget är orolig för. Dock är Telia det enda bolaget i portföljen man kan säga är ett "experiment". Trots stora marknadsandelar har jag inte för vana att ha bolag jag inte tror starkt på. Faktum är att Telia behöver bevisa att man klarar av att återfå aktieägares och kunders förtroende efter den kavalkad av skandaler som hemsökt Telia de senaste åren.

Planeringen är att bolaget skall ha en 0.5%-ig position i portföljen. Planeringen är inte att utöka denna position förrän bolaget kan ge en tydlig framtidsbild.

Saturday, October 21, 2017

Kvartalsrapport Q3 2017 - Daimler



Senast släpptes kvartalsrapport Q3 2017 för Daimler.

Förra kvartalsrapporten visade glädjande siffror för allas vår favorittillverkare Daimler. Omsättning i samtliga storregioner ökad och den totala ökade mer än 7%, och man ökade även antalet anställda med cirka 8000. EPS ökade från 2.27 till 2.28. Trots ökad omsättning var det en brist på tillväxt i faktisk försäljning, mestadels på grund av skatteförändringar i den kinesiska marknaden. Den Europeiska bilmarknaden var något svagare än föregående år, dels på grund av diskussionerna kring dieselns framtid. I indien och Japan såldes mer bilar än föregående period. Efterfrågan på Daimlers lastbilar fortsatte fluktuera från marknad till marknad, medan efterfrågan och försäljningen av skåpbilar och små lastbilar ökade med nästan 7%.

Denna kvartalsrapporten är i liknande positiv anda, med flera milstolpar inom förnybar energi och Daimler. Bland annat släpptes FUSO eCanter, världens första serieproducerade el-lastbil.Car2go, mytaxi och moovel, samtliga tjänster som Daimler underhåller, har ökat med 116% i kunder. Företaget har också tagit fram en plan för dieselmotorer som ska garantera att företagets framtida utvecklade motorer har en väldigt låg inverkan på miljön.

Omsättning och försäljning ökade med 6% och 9% respektive, medan EBIT för bilar och vinst sjönk med 14% och 17% respektive. Detta är inte positiva tecken från ett företag som Daimler. En stor nyhet är att Daimler planerar att separera företag i tre divisioner för att stärka den företagsmässiga strukturen. Summor i storlek av tresiffriga miljoner euro kommer att investeras i de initiala stegen. Ett godkännande för att genomföra dessa steg kommer att sökas tidigast 2019.

Daimler förklarar nedgången inom EBIT med engångseffekter relaterad till reparationer, service och planer för dieselmotorer. Även högre kostnader för avancerad teknik omnämns. Med tanke på ökad försäljning och omsättning är detta en rimlig förklaring - dock kommer detta fortfarande påverka betyget som ges till Daimler. Bilförsäljningen som ökade med 6% var framför allt tack vare E-klassen och SUVar. Även försäljningen inom Lastbilar går väldigt bra, i framför allt Asien och NAFTA. EBIT för lastbilar, till skillnad från bilar, har ökat under Q3. EBIT för både vans och bussar går dessvärre nedåt, trots en ökad försäljning.

Investeringar i nya teknologier har ökat avsevärt - över 5 miljarder jämfört med 2012, och med god anledning. Daimler utvecklar nya motorer, och är på väg mot en framtid med bilar som inte längre behöver en förare. Även om detta säkert är 20-30 år i framtiden, är Daimler fortfarande på god väg, och den nya S-klassen är bland den mest avancerade i sin klass tillsammans med Tesla.

Daimler har byggt en ny, stor fabrik som tillverkar deras batterier i Tyskland. Man har även byggt en i Kina samt i USA.


Tankar kring Daimler och framtiden
Daimler ligger framåt vad gäller utvecklingen av nytänkande elbilar. Företaget har svårigheter med vissa delar av de nya marknaderna. Stora investeringar kommer att krävas, och ingen vet hur elbilen kommer att förändra marknaden, vad som kommer hända och vad som kommer att skilja dem på olika sätt från traditionella bilar (utöver självklara bitar). Livslängden på komponenter är något som måste testas igen och igen, och allt detta kommer att kosta pengar.

Daimler är dock välpositionerade för detta arbete, och är det bilföretag jag bedömer har bäst möjligheter globalt att implementera detta, tillsammans med BMW och VW.. Framtiden får utvisa om detta stämmer, men de nuvarande siffror som kommer från koncernen visar både stora framsteg och smärre bakslag.

Rekommendation kring Daimler
På grund av en utmanande marknad, nya koncept men ett starkt fundament med en lång historik av framgångsrikt bilbyggande tilldelas Daimler, trots de ekonomiska problem som företaget dras med i vissa segment av Aktievargen ett "B" i investeringsbetyg. Rekommenderat innehav är mellan 1-3% av portföljvärde.

Vänligen observera friskrivningsklausulen.


Betyg

B

Friday, October 20, 2017

Kvartalsrapport Q3 2017 - Siemens



Senast släpptes kvartalsrapport Q3 2017 för Siemens.

Förra kvartalsrapporten var även denna, i trenden av en glädjande läsning om ett starkt bolag. Omsättningen ökade med 6 %. Man expanderade sina marginaler inom samtliga industrier (nästan), och kunde bokföra en förbättring om 138 MEUR på grund av förändringar i pensionsplanerna. EPS ökade med 0.01 EUR till 1.79. Stora händelser inom perioden är förvärvet av Mentor Graphics Corporation och sammanslagningen med Gamesa Corporacion Tecnológica S.A. Största vinster kom från tillverkningen av förnybara energikällor.

Denna kvartalsrapporten
Kvartalsrapporten Q3 för Siemens var en bra läsning. Omsättningen i koncernen ökade 8%, framför allt då relaterat till starka bedrifter av affärer med korta cykler. Antalet beställningar sjönk med 6%, främst på grund av minskade beställningar av Siemens Power And Gas och Gamesa. Sammanlagd inkomst ökade 7% och EPS ökade till 1.74 från 1.64 under Q3 2017. Denna ökning var trots negativa effekter från förvärv och försäljning.

I rapporten bekräftade Siemens prognosen för 2017. Man förväntar sig blygsamma tillväxter i omsättningen och att vinstmarginalerna i Industrial blir mellan 11-12%. EPS beräknas ligga mellan 7.20-7.70 EUR.

Tankar kring Siemens och framtiden
Siemens är ett av världens största globala koncerner som sysselsätter ungefär 362 000 människor över hela världen. Man bygger allt ifrån transformatorer, sjukvårdsmaskiner, kraftverk, turbiner och motorer, tåg, magnetiska tåg, förnybar energi och många andra produkter. Efterfrågan på Siemens produkter kommer inte sjunka, utan öka, varför jag till Siemens har ett väldigt stort förtroende för framtiden.

Rekommendation kring Siemens
För innovationer inom flertalet olika industrier, solida finanser, en god anpassningsförmåga, och proaktiv utveckling av nya teknologier som världen kommer att behöva tilldelas Siemens av Aktievargen ett starkt "A" i investeringsbetyg. Rekommenderat portföljinnehav på Siemens är 2-5%.

Vänligen observera friskrivningsklausulen.


Betyg

A

Kvartalsrapport Q3 2017 - Telia Company



Senast släpptes kvartalsrapport Q3 2017 för Telia.

Förra kvartalsrapporten beskrev en situation där Telia försökte lösa sina ekonomiska problem och de situationer som uppstått i samband med misslyckade satsningar i Asien.I två år har Telia varit i "damage control mode", vilket också syns tydligt på siffror och händelserna under Q2. Försäljningar av Turkcell, nedgångar i EBITDA, hela tiden initiativ för att minska kostnader och CapEx med det uttalade målet att understödja en ständigt växande utdelning över tid.

Inget revolutionerande koncept direkt - problemet är att Telia, som enda bolag i hela portföljen, inte är där just nu. Utöver det finns det även problem på horisonten i form av Fiberutbyggnaden, som inte går så bra som bolaget tänkt sig.

För att fatta det hela kort är Telia ett bolag i förändring, med målet att så snabbt som möjligt bli vinstdrivande. Det är därför av yttersta vikt att hålla kontroll på bolaget och ständigt matcha det mot ambitionerna i portföljen. Den dag må komma som bolaget bedöms som ohållbart, och då måste innehavet avyttras. Omedelbart.

Denna kvartalsrapporten
Kvartalsrapporten var då de flesta håll dyster, tyvärr. Försäljning i lokala valutor minskade med 0.5% och EBITDA minskade 0.4%. Operativ inomst minskade med nästan 20%, då mestadels på grund av försäljningen av Turkcell-aktier.

På den positiva sidan har också lite saker hänt - som tur är. Telia har nått förlikning med domstol gällande sina övertramp och kommer att betala 7.7 mrd SEK i böter, varav 6.129 mdr SEK redan är betalda. Detta är väl lite "ljuset i slutet av tunneln" man brukar prata om. Kanske är det så att hela affären äntligen är på väg att avslutas.

Ytterligare på positiva sidan av Telia så har EPS vuxit till 0.52 SEK från -2.03, och net income ökade till 2.5 mrd SEK.

Telias mål är att vara renodlat aktiva i Norden och Baltikum. Detta har man arbetat mot under Q3, och de initiativ man tagit visar positiva resultat. Kostnaderna minskar och kapitlet med skandalerna i Asien kanske en gång för alla är avslutade. Efter försäljningar blir Telia, enligt Q3, inte problemdrabbat även när utdelningen om 1 SEK är utbetald. OpEx har minskat med 6%, vilket är över målet på 5%.

Siffrorna gällande fiberinstallationer är inte positiva, och antalet nyanslutna hushåll föll med nästan 50%. Den svenska marknaden påverkas starkt av dessa händelser, samt av minskade tjänsteförsäljningar. I Fnland är utvecklingen bättre, och antalet abonnemang stiger i linje med mängd av försäljning. I norge bibehåller företaget sin EBITDA, vilket får anses vara "bra nog". Danmark som annars brukar vara en svår nöt att knäcka för telekombolagen är ett område där Telia håller sig stabilt kvar på ungefär liknande EBITDA med endast en liten minskning. Estland och Litauen går båda uppåt och man håller på att gå ur mindre marknader som Spanien.

Tankar kring Telia och framtiden
Vad ska man säga om ett skandalbolag som Telia? Jag köpte innehavet då aktierna var vid rekordlåg nivå, utifrån förtroende och förhoppning att bolaget kan repa sig. Än så länge har signalerna varit blandade, men med en mer positiv ton än förra kvartalet. Man arbetar på att rätta till de problem som finns, och återgår till en mer renodlad modell. Det är en bra utveckling - Telia är inte på samma spelplan som Telenor, som faktiskt lyckats bra utomlands och har nästan tio gånger så många abonnenter som Telia.

Dock ändrar det inte faktumet att Telia är min ISP hemma, och att min personliga erfarenhet av bolaget är positivt. Jag tror på en vändning, men den kommer komma långsamt. Vid minsta tecken att bolaget inte klarar av att leverera en vettig utdelning under denna tid kommer bolaget att avyttras.

Rekommendation kring Telia
På grund av fortsatta svårigheter, en historik av skandaler och negativa siffror har Aktievargen svårt att på många sätt rekommendera inköp av Telia. Signalerna är blandat positiva, men Aktievargen tilldelar Telia Company investeringsbetyg "D" samt rekommenderat portföljinnehav på maximalt 1-2%.

Vänligen observera friskrivningsklausulen.


Betyg

D

Kvartalsrapport Q3 2017 - Castellum



Senast släpptes kvartalsrapport Q3 2017 för Castellum.

Förra kvartalsrapporten
Att kvartalsrapporterna från Castellum är en rolig läsning är trend snarare än undantag. Få rapporter levererar den stabilitet och säkerhet som Castellum gör. Hyresintäkter under Q2 ökade med nästan 700 mkr jämfört med samma period föregående år, och EPS ökade med 0.30 SEK. Detta var en förbättring med 9%. Fastigheternas värde förbättrades i linje med vår konjunktur och fastighetsmarknad, och periodens resultat fördubblades nästan i jämförelse med Q2 2016.

Uthyrning och finanser slog helt enkelt rekord, och VD H. Saxborn har god anledning att vara väldigt nöjd.

Denna kvartalsrapporten
Rapporten är väldigt positiv och Castellum fortsätter sin trend att leverera stadiga resultat för ett bra och renomerat bolag. VD H. Saxborn berättar att grunden är lagd för ett framgångsrikt 2018, och efter att ha läst igenom rapporten och lyssnat på webcasten samt gjort min egen, amatörmässiga analys, håller jag med ledningen i denna inställning. Vinst per aktie är upp och inkomsten går upp på imponerande vis.

Castellum fokuserar väldigt mycket på egna projekt, och man säger i presentationen att detta kommer öka ytterligare under 2018. Sverige har en mycket stark hyresmarknad, och antalet uthyrda fastigheter ökar samtidigt som graden av icke-uthyrda fastigheter minskar. Det är även en fortsatt stark transaktionsmarknad för fastigheter, vilket stärker Castellums position i relation till andra bolag inom samma marknad då bolaget omstrukturerar för framtida potentiell innehavsstruktur.

Castellums finansieringsvillkor är fortsatt goda, och satt i relation till andra företag aktiva inom samma marknad, mycket goda. Belåningen ligger fortsatt under 50%, vid stadiga 49%, vilket gör att jag känner en väldigt liten oro för eventuella utvecklingar här för tillfället.

Castellums målsättning är även att bli branschledande inom digitalisering innan 2020.

Tankar kring Castellum och framtiden
Den sammantagna bilden av Castellum är ett mycket finansiellt starkt och framtidssäkert bolag i sina bästa år, utan att för den skull indikera att framtida utveckling går nedåt. Snarare tror jag att Castellums marknadsandelar inom relevanta segment kommer att öka och att vi i framtiden får se loggan för Castellum på fler och fler fastigheter. Utvecklingen av egna projekt är något som ger tillförlitlighet - bolaget blir mer självständigt och innovativt. Istället för bara förvaltning vågar man sig på skapande. En väldigt positiv trend, som inte börjar nu, men som ökar.

Rekommendation kring Castellum
På grund av solida finanser, goda framtidsutsikter, ett utmärkt innehav, trovärdig strategi och en ledning som är förtroendeingivande på en hög nivå tilldelar Aktievargen Castellum investeringsbetyg "A" och rekommenderar köp samt rekommenderat portföljinnehav på 5%.

Vänligen observera friskrivningsklausulen.


Betyg
A

Thursday, October 19, 2017

Kvartalsrapport Q3 2017 - Tele2



Senast släpptes kvartalsrapport Q3 2017 för Tele2.

Förra kvartalsrapporten
Förra kvartalsrappporten var en ren glädje att läsa, särskilt med tanke på bolagets tidigare monetära svårigheter. Man accelererade tillväxt om 18 procent. Det operationella kassaflödet ökade till 3.1 MdrSek jämfört med 1.1 under Q2/H2 2016. Viktigast av allt, EBITDA växte med 12% jämfört med samma period förra året. Tele2 tog alltså ett stort steg mot sitt mål! Riktigt bra av bolaget.

På nationell basis var Nederländerna helt underbart, och man ökade tjänsteintäkter med över 45% samtidigt som marginalerna i Kazakstan, som jag tidigare nämnt som ett problemområde, ökade till 22%.

Som resultat av denna utveckling ökade man EBITDA-guidningen för verksamhetsår 2017 med 300 Msek, upp till 6.2-6.5 MdrSek.

Frågorna blir:
* Kan bolaget bibehålla positiv utveckling och målfokus?
* Vad kan förväntas kring utdelning 2017/2018?
* Hur går utvecklingen vidare i de nya marknaderna?

Denna kvartalsrapporten
Denna kvartalsrapport var, liksom förra kvartalsrapporten, i väldigt positiv ton. Detta också med all rätt. Resultat i samtliga regioner ökade på ett sätt eller ett annat, med höjdpunkter framför allt i Nederländerna, Baltikum och Kazakstan där stora ökningar rapporterades. I Sverige ökade EBITDA med 2% jämfört med Q3 2016, och även något som kundnöjdhet ökade - något som annars är svårt för framför allt telekomoperatörer att öka. Just Kazakstan kan nämnas som positivt exemepl där försäljning ökade med 14%, och EBITDA-marginaler ökade med riktigt sjukligt imponerande 114%! 

Tele2 fortsätter i min bedömning att leverera ännu en riktigt imponerande Q3-rapport med tillväxt utöver förväntningarna. Bland roliga händelser under perioden är nu även nätverksintegrationen i Kazakstan är klar och att bolaget lyckas ta fler marknadsandelar i Nederländerna. Tele2 har också sålt av den Österikiska verksamheten.

Mobila intäkter ökade totalt med 9%, och kassaflödet uppgick till 2.3 Mdr SEK. Vad betyder detta? Något väldigt viktigt, nämligen att utdelningen eventuellt kan täckas för 2017, vilket skulle vara en väldigt god nyhet, och väldigt tidigt i planeringen.

Uppföljning av mål
* Kan bolaget bibehålla positiv utveckling och målfokus?
Det verkar så för stunden. Positiv utveckling och fokus på relevanta mål i bolaget fortsätter. Ingen oro här i min mening.

* Vad kan förväntas kring utdelning 2017/2018?
Med tanke på dagens utveckling hoppas jag på en icke-sänkt utdelning, vilket är höga förhoppningar på med tanke på vad man har sagt.

* Hur går utvecklingen vidare i de nya marknaderna?
Väldigt bra. Kazakstan, Baltikum och Nederländerna fortsätter köra uppåt. Det verkar som vi kan förvänta oss att dessa länder fortsätter att gå bra.

Finanser, nyckeltal och frågetecken
Den finansiella guidningen gällande EBITDA ökas till 6.4-6.6 Mdr SEK. Detta trots att man inte inkluderat kapitalet från försäljningen av den österrikiska verksamheten om 200 MSEK. Tilläggas ska att alla dessa positiva utvecklingar genereras under en tid där klimatet på marknaden är hårt, med förändrad roamininglagstiftning. Även Kroatien levererade en god tillväxt.

I Q3 rapporterades att bolaget tittar över möjligheten att betala ut extrautdelning då resultatet är så pass bra. Detta är naturligtvis en intressant nyhet som jag kommer att följa.

I dagsläget ser jag inga frågetecken i Tele2

Tankar kring Tele2 och framtiden
Tele2 har visat ordentlig framförhållning och en förmåga att under ny strategi och ledning kunna generera riktigt imponerande resultat. Jag är riktigt nöjd med hur bolaget har visat framfötterna under det senaste året och hoppas på liknande utvecklingar i framtiden. Man har vänt en trend, och jag är spänd att se hur man kommer att fortsätta här.

På grund av hur det har gått har jag ökat min betygsättning för Tele2 från C, då man hade sänkt utdelning och annat, till ett starkt "B".

Rekommendation kring Tele2
Rekommendationen kring Tele2 är ett starkt "köp", förutsatt att aktien har bra pris.


Betyg

B

Kvartalsrapport Q3 2017 - Atea



Senast släpptes kvartalsrapport Q3 2017 för Atea.

Förra kvartalsrapporten
Förra kvartalsrapporten var en väldigt munter läsning, trots att omsättningen minskade med 0.4%. Detta hade valutakurser som anledning. En pro-formaberäkning angav snarare en tillväxt på 1.1% om Norska kronan hade legat kvar på samma nivå. Valutarisker är en del av en diversifierad värdeinvesterares dagliga liv, och är således inget jag grämas över.

Tillväxten i bolaget var bra. EBITDA ökade med 7.6% i jämförelse med Q2 2016. Ser vi på vilka marknader som gav problem så stack Danmark och hårdvarumarknaden Norge ut. I Danmark hade bolaget redan implementerat kostnadssparande strategier för att möta upp de problem som skapats av lägre vinstmarginaler. I Norge behövdes inga åtgärder, och  i Sverige och Baltikum var utvecklingen positiv.

Det vi behöver ha koll på i jämförelse är således:

* Har bolaget lyckats spara och vända utvecklingen i Danmark?
* Går de andra marknaderna fortfarande bra?
* Hur är tonen i kvartalsrapport Q3?

Denna kvartalsrapporten
Kvartalsrapport Q3 var fortsatt positiv. Nuvarande VD har varit VD under 3 års tid, och under denna tid har bolaget haft en gynnsam utveckling. I webcasten nämnde VD sig väldigt "stolt". Detta bedömer jag också att han kan vara. En ökning av omsättningen av nästan 4%. Den mest imponerande siffran är dock EBIT, som är till 176 MNOK. Detta är en ökning om nästan 35%! Bravo, Atea! Bravo! Precis så ska ett företag se ut! Även det operativa kassaflödet har ökat från 151 MNOK till 189 MNOK.

Resultatet beror framför allt på ökad försäljning av service, tjänster, samt bättre marginaler allt som allt i Norge, Sverige och Finland. Trots en något minskande hårdvaruförsäljning är siffrorna inget annat än fantastiska.

Smolken i mjölkglaset är Baltikum. Atea verkar som andra företag ha slagit sig in på en marknad som är väldigt svår att göra vinst på. Både omsättning och EBITDA föll. Detta förklaras med att man säljer mindre och att de operativa kostnaderna blir högre. Ingen bra kombination. Dock är andelen av affärer i Baltikum så liten att jag inte bedömer det som att det påverkar bolaget i sin helhet. marginalerna "funkar" också fortfarande, och kan ur ett större kontext även till och med ses som "goda" - men det måste till en förändring för att vända denna utveckling till positiv.

Vad gäller Danmark har man inte varit nöjd med vad som skett under förra delen av året. Strategin för att förbättra danmark är att reducera OpEx i Danmark, och att effektivisera organisationen. Senast Januari 2018 ska den nya organisationen vara implementerad, och EBIT-tillväxten ska vara som i resten av länderna i Danmark under 2018.

Uppföljning av mål
* Har bolaget lyckats spara och vända utvecklingen i Danmark?
Ja och nej. Omsättning fortsätter sjunka något, men bolaget har vänt EBIT till positiv om nästan 9%. Detta är en positiv utveckling, även om inte målen är uppnådda än. individuella marknader och försäljningar i Danmark är volatila - vissa går ned, andra går upp. Man har minskat antalet anställda med 80 sedan mars 2017.  Man har också minskat CapEx en ansenlig summa.

Kontentan är dock att bolaget har gjort bättre ifrån sig vad gäller Danmark än man förutspådde under förra rapporten.

* Går de andra marknaderna fortfarande bra?
De andra marknaderna går otroligt bra, och starkare än någonsin.

* Hur är tonen i kvartalsrapport Q3?
Tonen är väldigt positiv - och detta är rättfärdigat.

Finanser, nyckeltal och frågetecken
Finanser och nycketal är av god karaktär, och inger förtroende för både bolaget och för ledningen. Den tydliga utvecklingen som man har påvisat under VD'ns nuvarande styre är något som stärker detta, och det finns få anledningar att tro att utvecklingen i kärnområdena och geografierna skulle utvecklas negativt.

Frågetecknet är väl Baltikum och Danmark, och huruvida ledningen lyckas vända utvecklingen inom dessa områden. Jag tror att ja, det lyckas man med. Min bedömning är att bolaget, med ledning, styrelse och strategi, kommer att kunna möta framtidens utmaningar inom it-branschen.

Tankar kring Atea och framtiden
Tanken är att Atea skall fortsätta att utgöra en kärna i mitt IT-innehav. Bolaget har bland de bästa förutsättningar för att fortsätta vara ledande inom segmentet och inom Skandinavien. Framtiden för bolaget bedömer jag som positivt, både inom projekt och service-sektorn för IT-tjänster. Behoven inom dessa områden kommer att öka snarare än minska, och därför bedömer jag att Ateas resa bara har börjat.

Rekommendation kring Atea
Rekommendationen kring Atea från Aktievargen är ett köp och ett högsta betyg om A. Förutsatt att kursen är gynnsam är bolaget i en väldigt bra position för inköp.


Betyg

A