Sunday, October 22, 2017

Portföljpresentation - Telia


Telia kan utan tvekan och utan att måla fan på väggen karaktäriseras som Aktievargens mest ostabila och osäkra innehav i portföljen. Efter ett otal skandaler, misslyckade expansionsplaner och en verksamhet i Sverige som kostar för mycket och inte når målen är frågan hos många - varför ens ha kvar ett bolag som presterar så avgrundsdåligt som Telia i många fall de senaste åren har gjort? Varför ha ett bolag som jämte Telenor ser ut mer som en lekstuga, och inte en särskilt välbyggd sådan?

Varför gillar jag Telia?
* Köptes in till ett mycket gynnsamt pris - aktien behöver bokstavligen krascha för att jag ska ta en förlust.
* Bolaget håller på att i princip omformas från grunden. Om detta lyckas kan vi få en god motpart mot Telenor.
* Faktum är att Telia fortfarande tillhandahåller stora delar av Sveriges digitala infrastruktur och nät - direkt eller indirekt.
* Progressiv utdelningspolicy.

Historik
Historiken i Telia är inte helt olik Telenor. Föregångaren började som Kongl. Electriska Telegraf-werket som bildades redan 1853, och från 50-talet kallades för Televerket. Bolaget var både en myndighet och ett statligt verk. Det fanns aldrig ett lagstadgat monopol för dessa tjänster i Sverige, men företaget hade länge en de facto ensam ställning på marknaden. Sverige har alltid varit ganska moget vad gäller IT-tjänster. Bland annat fick man 1987 det första, heltäckande digitala telenätet. I slutet av 80-talet lade Televerket ut nästan 2000 km fiberoptiska kablar per år. Televerket hade även TV-licenserna, som först 1989 togs över av Sveriges Radio/Radiotjänst.

I samband med bolagiseringen av Televerket överfördes myndighetsrollen till den nya myndigheten Post och Telestyrelsen. Televerket spaltades upp, och affärsverksamheten fördes förutom till Teracom över till det nybildade Telia AB, ett statligt bolag med svenska staten som ensam ägare.

Telia har gått igenom många förvärv och köp av bolag runtom i Skandinavien under sin historik fram till 2000-talet. De flesta av dessa initiativ kan karaktäriseras som lyckade. Det var under 2000 som staten sålde 30% av Telia till privata investerare och aktien noterades som folkaktie på Stockholmsbörsen. 2002 blev man tvungen att vid Sonera-affären avyttra Comhem, som blev ett enskilt bolag.

Driften av Teliasonera kan under denna period karaktäriseras som mycket god.

Så vad hände? 

September 2012: Uppdrag granskning avslöjar de första mutskandalerna i Uzbekistan, då med en diktatorsdotter som misstänks ha tjänat nätta 2 Mdr på att ge Telia en 3g-licens.

Februari 2013: Beställd utredning kan inte belägga eller utesluta mutbrott. VD lämnar Telia. Styrelse byts ut.

April 2013: Ny styrelse med Marie Ehrling ger en annan advokatbyrå uppgiften att gå igenom Eurasien-affärerna.

September 2013: Ny VD, Johan Dennelind, tillträder

November 2013: Fyra höga chefer, inklusive chefen för Eurasien, sparkas.

April 2014: Advokatrapporten visar på brott även i Azerbajdzjan, Kazakstan, Nepal, Georgien och Tadzijkistan. Förre VD'n nekas ansvarsfrihet för affärer i Kazakstan. Det framkommer även under juli månad att de partners man haft i Azerbajdzjan har band till lokala presidentdöttrar.

April 2015: Telia medger utan att nämna namn att den lokala partnern i affärerna antagligen "står makten nära".

Maj 2015: SVT, TT och OCCRP avslöjar att Telia har hjälp till, med pengar och handling, att presidentfamiljen får ägandeskap över stadens del i den lokala teleoperatören i Azerbajdzjan. Affären är värd 6 mdr och är den största mutaffären i Svensk historia. Bolaget utreds i Sverige, Norge, Schweiz, Nederländerna och USA.

Ja. Vad ska man säga? Efter 2015 har Telia befunnit sig i någon typ av förlängd Spa-retreat där man försöker rensa bolaget från gifter i form av mutskandaler, ruttna inköp och annat. Det är i mitten av detta arbete som man nu kan bli ägare i Telia!

Clusterf**k.
Ägarstruktur
Svenska staten äger fortfarande ungefär 36% av aktierna i Telia. En struktur som jag i grund och botten inte har något emot - statliga majoritetsägare är något positivt - men tyvärr är historiken vad gäller Telia och detta inte den bästa. Å andra sidan har ingen ägare blivit oberörd av vad Telia har gått igenom och nu fortsätter att gå igenom.

Ägarstrukturen kan, enligt mig, inte ses som annan än acceptabel. Det är inte i ägarstrukturen problemen har varit.

Produktion
Telia tillhandahåller, precis som Telenor och Tele2, internet, mobil, data, och relaterade tjänster till privata och företagskunder runtom i Skandinavien och andra delar av världen. I samband med bolagets skandaler runtom i Eurasien har man dragit sig ur marknader där Telenor fortfarande har en aktiv och fungerande närvaro (nej, inte samma länder, men liknande tillväxtregioner), vilket är till fördel för Telenor och nackdel för Telia.

Telia kan inte heller konkurrera med Telenor vad gäller antalet användare. något kring 20 miljoner användare - ungefär en tiondel av vad Telenor har. Det positiva som kan sägas om bolagets tjänster är att man har en hög grad av förtroendekapital hos kunderna i Sverige. Som glesbygdsinvånare finns inga andra bra alternativ jämte Telia, och min kontakt med bolagets representanter och anställda har alltid varit av positiv natur. Bolaget har levererat det man lovat, och även om man nu är i färd att kapa kopparnätet är detta ingenting jag håller emot bolaget som investeringsmöjlighet.

Efter avyttringarna är Telia främst aktivt i Skandinavien och Baltikum och Moldavien. Det är min bedömning att det ska mycket till innan bolaget vågar sig utanför dessa regioner och länder igen efter skandalerna. De närmaste åren kommer att vara fokuserade på att bygga upp ett bra kassaflöde samt att återhämta finanserna efter de skandaler som har hemsökt företaget de senaste åren.

Fiberutbyggnaden i Sverige är ett viktigt område för Telia, och någonstans där bolaget halkat efter. Telia har tagit beslutet att lämna utomeuropeiska marknader och fokusera sig på sin hemregion - ett beslut jag ser som positivt i linje med vad bolaget har gått igenom.

Positiva aspekter/Konkurrensfördelar
* Billigt
* Företaget befinner sig i en ganska övertygande omformningsfas.
* Företaget är främst i Skandinavien - och Telias varumärke i Sverige är trots skandalerna positivt.
* Progressiv utdelningspolicy
* Ett bolag som gått igenom det värsta och lärt sig - nu kan det väl bara bli bättre?

Risker
* Ordentligt smutsig historik
* Betalar fortfarande av böter på olika marknader
* Sänkt utdelning med 33%.
* Bolaget har mycket att bevisa - inte ett typiskt bolag för utdelningsinvesterare?
* Valuta och andra relaterade risker, som andra liknande telekombolag.

Generella finanser
De mål man satt i Telia vad gäller den finansiella utvecklingen har man under verksamhetsår 2016, det första året efter att skandalerna har börjat avverkas ordentligt, uppfyllt. Man sänkte utdelningen till 2 SEK, men uppnådde denna planering om utdelning om 2 SEK med marginal.  EBITDA och Försäljning låg kvar på ungefär samma nivåer, med marginella ökningar och minskningar.  Något som är ganska tydligt när man läser årsrapporterna är tyvärr hur mycket fokus som läggs på vad som "skulle kunna" göras. Det är i min erfarenhet ingen positiv del att bolaget under stora delar av rapporten pratar om hur marknaden skulle kunna utvecklas eller vad tekniska möjligheter kann innebära, istället för att fokusera vad som faktiskt gjorts.

Det är dock ingen hemlighet att Telias finanser efter skandalerna är långt från i gott skick. Det man kan säga, och det jag anser efter de bedömningar av Q3, Q4 och Q2 2016/2017, är att bolaget är i full process med att försöka lösa den problematik som man har försatt sig i.

Det som återstår att se är hur bolaget fortsätter att hantera denna förändring.

Sammanfattning av portföljinnehavet
Det som attrahera mig i Telia är framtidspotentialen. Dock måste man hålla en mycket god och nära koll på hur bolaget presterar fram till 2020. Vid tecken att bolaget glider tillbaka på dåliga vanor bedömer jag att det gäller att avyttra bolaget helt. Då innehavet köptes till ett mycket gynnsamt pris och för tillfället ligger i hög vinst så är detta ingenting jag i dagsläget är orolig för. Dock är Telia det enda bolaget i portföljen man kan säga är ett "experiment". Trots stora marknadsandelar har jag inte för vana att ha bolag jag inte tror starkt på. Faktum är att Telia behöver bevisa att man klarar av att återfå aktieägares och kunders förtroende efter den kavalkad av skandaler som hemsökt Telia de senaste åren.

Planeringen är att bolaget skall ha en 0.5%-ig position i portföljen. Planeringen är inte att utöka denna position förrän bolaget kan ge en tydlig framtidsbild.