Friday, October 27, 2017

Kvartalsrapport Q3 2017 - Kone



Senast släpptes kvartalsrapport Q3 2017 för Kone.

Förra kvartalsrapporten visade en ganska neutral bild. Valutakursen ledde en jämförelvis minskad orderingång, och tillväxten i bolaget var 1.7% (dock endast med justerade valutakursnivåer). EBIT sjönk i jämförelse med Q2 2016 och kassaflödet minskade något. Företaget förväntar sig en tillväxt med 1-3% under 2017, men detta är också högst relaterat till valutakurserna, som vi nu vet har fluktuerat kraftigt. Ordrar ökade främst i Kina och Asien samt i Amerika.

Denna kvartalsrapporten
Kones Q3-rapport är en positiv läsning, trots vissa negativa parter. Valutakurser har en stark inverkan på faktorer som orderingång, som vid jämförbara växelkurser faktiskt ökade. Försäljningen ökade med ca 1%, men med 4% vid samma jämförbara växelkurser. KONE förväntar sig att växa med 1-3% jämfört med 2016, en utsikt som man vidhåller i denna rapport.

Beställningar i Kina har vänt och växer åter igen, medan tillväxten i ordrar för Amerika och Europa fortsätter öka. Högre kostnader för råmaterial och R&D samt It-kostnader har påverkat Q3-resultaten framför allt i Kina, och det är endast tack vare den positiva utvecklingen i Europa och Amerika som EBIT inte är ännu lägre. Bolaget är inte nöjda med den utvecklingen man för närvarande har inom just EBIT. Däremot ser man redan positiva effekter från de strategier som implementeras.

KONE säger sig vara i en position att kunna ta marknadsandelar och utnyttja de situationer som uppstår på marknaden, men säger samtidigt att den närmaste tiden och fram till mitten av 2018 kommer att vara utmanande i framför allt Kina. Detta på grund av ökade krav och restriktioner från staten som påverkar företagets vinstmöjligheter. Ingen positiv läsning, och detta inverkar naturligtvis på betyget. Nyckeltal inom KONE om man inte ser till jämförbara valutakurser utvecklas i negativ riktning. Detta är inte positivt, framför allt med en försäljning som nu domineras av den Asiatiska marknaden om nästan 44%.

EPS i Kone minskade med 0.04 EUR jämfört med samma period 2016.

Tankar kring Kone och framtiden
En blandad läsning, kan man säga om Q3-rapporten för KONE. Detta betyder inte att rapporten var en besvikelse, men det betyder att man behöver se över KONE mer noggrannt under framtida rapporter. Företaget genomgår utmaningar inom olika sektorer - inte i en riskposition för en utdelningssänkning eller reducering i portföljen, men kanske inte heller för mer inköp för närvarande, om inte bra priser ges. Företagets något framhävda osäkerhet speglas även i Aktievargens investeringsbetyg.

Rekommendation kring Kone
På grund av relativt stabila finanser, ett företag som bestått i cirka 100 år, ett av Finlands starkaste varumärken på den internationelle marknaden, men dålig utveckling och ett mer utsatt konkurrensklimat utan nuvarande tecken på tydlig vändning tilldelas KONE av Aktievargen ett starkt "C" i investeringsbetyg.


Betyg

C