Thursday, October 26, 2017

Kvartalsrapport Q3 2017 - NCC



Senast släpptes kvartalsrapport Q3 2017 för NCC.

Förra kvartalsrapporten
Förra delårsrapporten var en ganska positiv läsning. Orderingång sjönk till kvartal, men ökade i halvårsperspektiv. Nettoomsättningen sjönk, men ökade i halvårsperspektiv. EBIT sjönk i kvartal, men ökade i halvårsperspektiv - get the picture?

Orderstocken i allmänhet ökade med nästan 10% jämfört med Q2 2016. Av NCC's verksamhetsområden var det NCC Industry som levererade bäst resultat, medan NCC building påverkades av ett svagt Finland och Danmark (men starkt Sverige.) Orderingången låg på 3 MdrSEK. Tack vare effektivisering ökade rörelsemarginal trots en lägre omsättning.

Fokus i Q2 låg på att följa upp de utmaningar som bolaget har - att förbättra både omsättningstillväxt och marginaler. Man visade genom Q2-resultaten att man sänkt omkosntnader samtidigt som resultat i NCC Industry och NCC property ökade, men den sammanlagda bilden är att lönsamheten måste fortsatt öka i samtliga sektorer. ¨

Norge nämndes som stor tillväxtmarknad, medan Finland nämndes i princip som nollmarknad och Danmark förutspåddes ha negativ utveckling.


Denna kvartalsrapporten
I den här kvartalsrapporten rapporteras en blandad utveckling inom koncernen. Vissa områden går back på grund av olika anledningar, medan områden som Industry går framåt. Just NCC building har haft en lägre nettoomsättning under perioden, och i NCC infrastructure har projektnedskrivningar gjort att resultaten tyvärr under Q3 har gått ned.

Tillväxten för byggproduktion i Norden är fortsatt hög, med framför allt nybygg som segment som ökar väldigt mycket under 2016-2017. Segment inom anläggning och renovering är fortsatt stabila.Tillväxten på stenmaterial för NCC har gått ned, samtidigt som tillväxt för asfalt har gått upp.

Sverige står fortsatt för merparten av koncernens höga omsättning, med nästan 70% av orderingången och över 50% av hela omsättningen. Finland är här på andra plats, med Norge som avlägsen fjärdeplats. Vad gäller segment inom byggandet är det bostadsbyggandet som fortsätter omsätta högst inom koncernen, med renoveringar och ombyggnationer på andraplats.

Inom specifika projekt har bolaget erhållit kontrakt och utveckling för några väldigt intressanta byggnationer. Bland annat skall man bygga polistationen i Rinkeby och Falkoner Center i Köpenhamn. Inom infrastructure står markarbeten och väg för merparten av omsättningen , med industri och drift/underhåll av existerande projekt på tredje och fjärdeplats. Segmentet har också växt med en högre orderingång.

Inom NCC Industry, det segment som gått bäst inom koncernen, har framför allt asfalt och beläggning stått för största delen av produktmixen.

Inom positiva nyheter har rörelsemarginalen ökat till 3.5%. och omsättningstillväxten har ökat med 3.2%.  Även avkastning på eget kapital har ökattill cirka 28%.

Tankar kring NCC och framtiden
NCC har levererat ett något svagt Q3 för 2017. Resultaten för merparten av de olika segmenten går helt klart åt fel håll, och detta behöver korrigeras. Bolaget säger att man är på rätt väg med nya projektstarter, en hög orderstock och gynnsamma marknadsutstikter. Än så länge ser jag inga skäl för oro - NCC går trots viss tapp under Q3 fortfarande bra, med väldigt intressanta projekt och goda underliggande finanser. Dock skulle det vara välkomnat att under Q4 även se korresponderande tillväxt inom de andra segmenten.

Rekommendation kring NCC
På grund av svag utveckling trots en stark marknad, fundamentalt stabila finanser och en ökning inom såväl omsättning som Industry samt en gynnsam framtidsutsikt för företaget tilldelas NCC av Aktievargen ett "B" i investeringsbetyg. Rekommenderad portföljstorlek är 1-4%.


Betyg

B