Saturday, October 28, 2017

Kvartalsrapport Q3 2017 - Linde



Senast släpptes kvartalsrapport Q3 2017 för Linde.

Förra kvartalsrapporten från företaget var glädjande läsning, då bolaget lyckades bibehålla tillväxten i sina marknadssegment. Omsättning ökade med nästan 5%. EBIT minskade något och man effektiviserade även antalet anställda i koncernen. Båda Gas och utvecklings/ingenjörssegmentet visade tillväxt, där man ökade omsättningen med nästan 12% jämfört med föregående år. Förväntningen är att världsekonomin växer snabbare under 2017 än 2016, och de publikationer som hittills gjorts bekräftar dessa hypoteser. Linde har slagit sig samman med Praxair, och så bildat en av världens största gastillverkare. Den negativa utvecklingen av EBIT var främst på grund av bokföringen av specialposter, som redovisats under Q2.

Denna kvartalsrapporten visar fortsatt tillväxt inom den internationella jätten Linde, som nu slår sig samman med Praxair. Omsättningen ökar med nästan 3% och vinsten ökar med nästan 4%. EPS för företaget ökar med starka 9.2%, vilket betyder att man kanske kan förvänta sig en ökning i utdelning för Linde. Man rapporterar tillväxt i både ingenjörssegmentet samt gaser. Geografiskt växer samtliga segment, men främst nordeuropa och mellanöstern samt Asien.

Beställningar har ökat med nästan 25% på grund av nya projekt som Linde har vunnit runtom i världen och som kommer försäkra bolagets styrka under framtida år. Skuldsättningen inom bolaget har minskat till 1.6x - en väldigt snabb minskning jämfört med 2.3x som var skuldsättningen under 2012. Bolaget har också betalat mindre bolagsskatt.

Inom den strategiska biten går arbetet med omstrukturering och LIFT-implementering vidare, vilket förväntar kapas utgifter med nästan en halv miljard EUR fram till 2019. Bara under 2017 har kostnader minskats med 120 MEUR. Under Q3 har man också bekräftat sina prognoser om en tillväxt på ungefär 3% inom gruppen - en precis och tillförlitlig prognos med andra ord.

Tankar kring Linde och framtiden
I Linde finns inga orosmoln på horisonten - företaget fortsätter att visa starka siffror och arbeta på att uppfylla sina prognoser, samtidigt som man implementerar kostnadsbesparande åtgärder. Utvecklingen kan ses som ensidigt positiv för närvarande. Detta reflekteras också i investeringsbetyget, som från ett starkt B som jag hade i åtanke, uppgraderas till ett "A". Detta, i min mening, reflekterar min bedömning av Lindes nuvarande stabilitet.

Rekommendation kring Linde
För stabilitet, solida finanser, precisa prognoser och en tillförlitlig utveckling i bolaget tilldelas Linde av Aktievargen ett "A" i investeringsbetyg. Rekommenderad storlek på innehavet är 1-3%.


Betyg

A