Saturday, October 28, 2017

Kvartalsrapport Q3 2017 - Skanska



Senast släpptes kvartalsrapport Q3 2017 för Skanska.

Förra kvartalsrapporten
Q2:an från Skanska var en munter läsning! Omsättning ökade med 6%, och trots att inkomsterna sjönk något kan detta härledas till en svagare valutamarknad. EPS ökade med 7%. Resultat i lokala valutor ökade och man bibehöll den starka position som bolaget skaffatt sig. Trots gott resultat inom Residential och Commercial property så sänktes resultat av nedskrivningar i Construction-segmentet. VD Johan Karlström är, som det sig bör, inte nöjd med detta. Man skriver att man påbörjat arbete med att förbättra lönsamheten i USA, England och Polen som framför allt är de regioner som är i riskzonen. I polen rapporteras att dessa åtgärder redan har givit resultat.

Denna kvartalsrapporten
En liknande munter läsning som Q2:an presenterades under Q3. Omsättningen ökade med 6% och vinsten per aktie ökade med 14%. Inom den positiva sidan finns framför allt ökning i Project Development, och då en ökning om 23%. Väldigt bra siffror, kombinerat med en RoE som gått upp till 16.3. Bolaget beskriver sin starka finansiella position som något man lyckats hålla kvar. Tyvärr har lönsamheten i Skanska Construction inte varit tillfredsställande, och detta är något som måste förbättras.

Framför allt har det varit utveckling, nedskrivningar och organisationsproblematik i Europa och USA som påverkat Construction-segmentet. Detta är något som bolaget hanterar, men det är tydligen inte löst ännu.

Positivt i rapporten är Residential Development som går bättre än prognoser, trots att Q3 är ett historiskt lågt kvartal sett till omsättning och order. Till skillnad från andra bolag som Oscar Properties och mer skuldsatta fastighetsbolag har Skanska en väldigt låg grad av icke-sålda fastigheter och lägenheter, vilket naturligtvis ökar den positiva syn man kan ha på bolaget. Även inom utveckling av affärsfastigheter är tendensen positiv, då efterfrågan efter moderna kontor ökar. Skanska har ökat i detta segment och man har flertalet stora pågående projekt inom detta område.

Inom infrastruktur är Skanska selektiva vad gäller nya projekt, då man under föregående månader fått flertalet stora och omfattande projekt som kommer att generera avkastning under många år framåt.

Den sammantagna bilden av Skanska är positiv. Endast inom ett par segment- såsom Tjeckien och England, förväntar sig bolaget en svagare marknad än föregående kvartal.. Byggmarknaden är fortsatt stark. Mitt förtroende för Skanska är starkt, även om jag vill se vad företaget tänker göra åt problematiken inom lönsamheten i Skanska Construction. Min förhoppning är att det kommer till en förändring här som gör att bolaget förtjänar en uppgradering i Investeringsbetyget.

Tankar kring Skanska och framtiden
Det var svårt att avgöra vilket Investeringsbetyg Skanska skulle tilldelas, men valet föll till slut på något logiskt. Jag har stark tilltro till bolaget och hoppas att det går fortsatt framåt, men så länge som Skanska Construction fortsätter påverka resultatet negativt, som detta kvarter, kan inte högsta betyget tilldelas Skanska. Om det vänds och det efter ett antal kvartal börjar gå nedåt igen betyder det inte att investeringsbetyget direkt sänks, men att nå upp till ett "A" i investeringsbetyg skall inte vara något som är enkelt.

Därav blir valet att hålla kvar Skanska där bolaget även tidigare har varit.

Rekommendation kring Skanska 
På grund av starka finanser, god tillväxt inom nästan samtliga segment, strategi för att handskas med de problem som uppstår, men tyvärr en fortsatt svacka inom segmentet Construction, tilldelas Skanska av Aktievargen ett starkt "B" i investeringsbetyg.


Betyg

B