Saturday, October 28, 2017

Kvartalsrapport Q3 2017 - Beijer Alma



Senast släpptes kvartalsrapport Q3 2017 för Beijer Alma.

Förra kvartalsrapporten
Förra kvartalsrapporten visade en gynsamm utveckling för koncernen i helhet. De negativa tendenser som fanns i visst dotterbolag vid årsrapport 2016 fanns inte kvar under Q2. Samtliga dotterbolag redovisade positiva trender och ökade försäljningssiffror. Mest gjordes detta i Lesjöfors, vars fakturering ökade med 21%. Bolaget befann sig Q2 således i en tillväxtperiod inom samtliga fronter. Förvärv av Svebab, Svenska Brandslangsfabriken, rapporterades, som jag tror passar väl in i bolaget.

Denna kvartalsrapporten
Beijer Alma fortsätter trenden i positiv riktning. Nyckeltal stiger även under Q3 jämfört med Q3 2016. Faktureringen i bolaget uppgick till 880 MKR jämfört med 840 Mkr under 2016. Resultatet uppgick till 110 jämfört med 109 Mkr under kvartalet. Vinsten per aktie sjönk något med 0.02 SEK, och kassaflödet ökade markant.

I koncernen har Lesjöfors och Beijer Tech fortsatt den positiva utveckling man påbörjat, medan Habia utvecklats sämre. Det är framför allt prispressen inom telekomindustrin som verkar sätta press på Habia, samt minskad volym till kärnkraften. Utöver det har inte bolaget skött sin verksamhet till fullaste grad, och har haft driftstörningar vilket lett till leveranstidsökningar samt kostnadsökningar. Besparingar för Habia planeras. Trots detta ökade orderingången under perioden med 4 procent, men faktureringen minskade med 14 procent.

Lesjöfors och Beijer Tech har å andra sidan levererat starka resultat under perioden. Framför allt Chassifjädrar har ökat markant under kvartalet, med cirka 16 procent.

Tankar kring Beijer Alma och framtiden
Rapporten var positiv på de flesta håll, men blandad för Habia. Jag tror fortsatt på Habia - branschen behöver telekom och specialkablar på alla håll och kanter, men jag hoppas att bolaget kan vända den negativa trend som man gått in i. Kablar för kärnkraft lär inte bli mer eftertraktat i takt med att förnybara energikällor växer, och prispressen och konkurrensen för telekomkablar lär inte heller minska. Frånsett detta är jag inte orolig för utvecklingen i Beijer Alma. Bolaget är väldigt stabilt, och resterande bolag inom koncernen går positivt. Ledningen är fortsatt förtroendeingivande. Bolaget är dock i skrivande stund inte aktuellt för inköp då aktien är något övervärderad.

Jag ser dock fram emot en fortsatt period inom Beijer Alma och hoppas på gynnsam utveckling. Habias utveckling kommer att speglas i Aktievargens investeringsbetyg.

Rekommendation kring Beijer Alma
På grund av fortsatt stabila finanser och positiv utveckling i över hälften av bolagets affärsverksamheter, samtidigt som Habia måste utvecklas för att åter igen bli positivt, tilldelar Aktievargen Beijer Alma ett starkt "B" i investeringsbetyg.

Betyg
B