Thursday, October 26, 2017

Kvartalsrapport Q3 2017 - Telenor



Senast släpptes kvartalsrapport Q3 2017 för Telenor.

Förra kvartalsrapporten
Telenors rapportering av Q2-resultaten var positivt. EBITDA fortsatte att hålla sig på de högsta nivåerna någonsin med mycket goda resultat i samtliga segment. Man påbörjade en förenklingsagenda som syftar till att i framtiden  spara kostnader ytterligare, och kommer samtidigt att påbörja en återköpningsprocess av 2% av bolagets aktier. Omsättningen under perioden gick upp 2% med jämförd period under föregående år, och man lyckade reducera Operative kostnader med nästan 600 Miljoner norska kronor.

Lite höjdpunkter var att:
* Snabbaste nätverket i Norge med genomsnittlig hastighet om 54mbit/s
* 7000 nya bredbandsanslutningar i Norge.
* 82% 4g-täckning i Thailand.

Denna kvartalsrapporten
Telenor visar i denna kvartalsrapport att bolaget är på rätt kurs för att fortsätta den ekonomiskt framgångsrika bana som bolaget påbörjade för flera kvartal sedan. Tillväxten i omsättning har ökat med 3% i jämförelse med samma kvartal förra året. Koncernen har också lyckats spara pengar i den utsträckning som sparmålen förutsåg - runt 1 mrd NOK har sparats under perioden, och genom att sälja VEON har man fortsatt att simplifiera och effektivisera verksamheten.

Andra nyckeltal är en reducering i operativa kostnader om 4%, och en utmärkt ökning om 9% i EBITDA.  Bolaget fortsätter att bygga ut fiberanslutningar i norge. Över 8 000 kunder har anslutits, vilket betyder att 625 000 kunder i Norge nu njuter av en fiberanslutning. Till skillnad från andra mobiloperatörer har Telenor också lyckats nå framgång på den danska marknaden.  Även Sverige fortsätter att växa.

Growth. Efficiency. Simplification.

Detta arbetar Telenor efter och det verkar som att strategin skördar framgångar efter framgångar. Ser man till siffrorna är det bara Thailand som visar en mindre svacka, men även här går det framåt. Bolaget har visat ett väldigt starkt Q3. Flera av nyckeltalen är rekordhöga och koncernen fortsätter att optimera redan effektiviserade flöden av kapital och tjänster.

Telenor går helt enkelt bra, och fortsätter att visa att man går bättre och bättre.

Tankar kring Telenor och framtiden
Jag bedömer Telenor att vara mitt starkaste Telekom-innehav, starkare än både Tele2 och Telia. Dels har man en större marknadsandel, man har lyckats i områden där de andra två telekom-jättarna har misslyckats, och man har lyckats bli marknadsledande inom flera sektorer. Telenor är starkt nog att jag kommer vilja utöka mitt innehav successivt upp till ett eventuellt kärninnehav.

Rekommendation kring Telenor
På grund av imponerande utveckling, rekordhöga finanser, höga marknadsandelar och fortsatt proaktiv expansionsstrategi reviderar Aktievargen sin tidigare bedömning om Telenor och tilldelar Telenor ett "A" i investeringsbetyg.




Betyg

A