Thursday, October 5, 2017

Portföljpresentation - Beijer Alma




Beijer Alma är ett nyare innehav i portföljen och utgör för närvarande under 1% vikt. Målet är att vikta bolaget ungefär 2%. Beijer Alma är en internationell industrigrupp/företag som består av giganterna Lesjöfors, Habia Cable och Beijer Tech. Vi pratar alltså om en koncern med tre dotterbolag, varav ett står för merparten av koncernens omsättning.

Varför gillar jag Beijer Alma?

* Välskött bolag med god historik
* God avkastning om 3.5-4%
* Stabilt
* Till stor andel familjeägt bolag.
* Vinsten har ökat med 10-12% om året de senaste åren (sett till per aktie)

Historik
Alma Invest grundades på 80-talet i Uppsala genom ett initiativ där idén var att äga aktieposter i mindre företag i regionen. Detta ändrades dock redan efter två år, varpå 1985 fokuset blev industri och handel. Habia Cable, som är del av kärnverksamheten, förvärvades i samband med detta. Den börsintroducerades 1987, varefter man även förvärvade fjäderfabriken i Stockholm. Ett år efteråt köpte koncernen Lesjöfors, vilket ganska snabbt blir stommen i koncernens tillverkningen.

1992 säljer sparbanken i Uppsala sin andel av bolaget, varpå Anders Wall blir största ägaren av aktier i koncernen. Namnet Beijer Alma kom till 1995. Man har även haft stora motgångar under verksamhetens tidiga år, bland annat 1996 då Lesjöfors fjäderfabrik totalförstörs i en brand. Det tar ett år innan en ny fjäderfabrik öppnas. 1999 konsolideras företagets fokus till just tillverkande industriföretag med hög tillväxtpotential, och koncernen avyttrar andra innehav.

Efter detta har företaget genomgått en resa uppåt och blivit en internationell industrigrupp aktiv på mer än 60 marknader. Fokus är på tillverkning av komponenter och industrihandel, då genom de tre dotterföretagen Lesjöfors, Habia Cable och Beijer Tech.

Marknaden
Marknaden för industriprodukter såsom fjädrar, flödesprodukter, kablar och det som Beijer Alma tillverkar är en konkurrensansatt och hård marknad. Produktionen flyttar i många fall utomlands för att spara kostnader. Kunder har andra typer av köpbeteende idag än man hade för många år sedan, med vilket jag menar att kunder handlar med kort förvarning och förväntar sig snabba leveranser, även av komplicerade produkter. Priset är självklart också en avgörande faktor, och är något som alla företag på marknaden måste slåss mot inom denna bransch.

Marknaden kärnkraftverk/atomindustrin har under de senaste 2 åren mattats av, vilket naturligtvis påverkar en leverantör vars dotterbolags primärkunder består av denna kundgrupp. Detta kan man även se i Habia Cables resultat. Beijer Alma väger upp med de andra bolagens resultat. Den bilden som ges om man ser till historisk utveckling är att om ett dotterbolag går dåligt, så går det andra ofta bra. Om det andra går dåligt, ja då väger de andra två upp det hela. Lesjöfors står dock för den avgörande merparten av omsättningen - om allvarliga problem skulle drabba dotterbolag skulle detta ha betydande inverkan på hela koncernen.

Konkurrenter inom produkterna finns många - men Beijer Alma med dotterföretag har en specialistkompetens och ett förtroendekapital av sina kunder som gör att de inte riktigt behöver slåss i samma division som nykomlingar på marknaden. Kunder vänder sig ofta till Beijer Alma först för att man vet att koncernen producerar övertygande produkter. Detta är naturligtvis ingenting bolaget får lita på i längden. Läser man igenom ekonomiska rapporter genomsyras dessa av denna vetskap.

Framtida marknaden inom dessa segment lär karaktäriseras av ständiga förändringar som kräver konstant anpassning. Det är min bedömning att Beijer Alma är väl rustade för detta och har förberett sig på att möta de marknadsrelaterade utmaningarna som framtiden kan uppvisa.

Ägarstruktur
Beijer Alma är ett familjeföretag. Detta innebär att en familj, eller individer i familjen äger en stor del av aktierna. I detta fallet runt 20-25%. Detta gör att man kan bedöma bolaget som stabilt vad gäller ägandedelen. Verksamheten är inte diffus utan väldigt lätt att förstå - företaget tillverkar industrigummi, fjädrar, kablar och relaterade produkter. Konkurrensen om dessa må vara hård, men koncernen har inom sina områden specialistkompetens som bör väga upp detta.

Jag bedömer ägarbilden för bolaget som gynnsam.

Produktion

Lesjöfors
Koncernens största dotterbolag är Lesjöfors. Bolaget tillverkar stålfjädrar, tråd och bandprodukter för bland annat chassi- och industrisektorn. Man har ett stort stående lager, och Lesjöfors är bland Europas ledande fjäderföretag. Inom Europa bedöms man som marknadsledande, med fördelen att vara en tillverkare som lagerhåller en stor mängd produkter för omedelbar leverans. Verksamheten har 25 produktionsenheter i 12 länder, och över 80% av försäljningen är internationaliserad och baserad utanför Sverige.

Bolaget arbetar till stor del med kundspecifika lösningar, där man bedöms vara ledande inom försäljning på många marknader, och finns representerade inom 60. Just chassifjädrar till person- och lastbilar tycker jag är ett intressant marknadsområde. Största konkurrensfördelen är enligt bolaget själva servicegraden. Man kan leverera hela lagret inom hela Europa, inom 24 timmar, med 99% leveransprecision. Detta är i denna typ av marknad naturligtvis en stor konkurrensfördel.

Habia Cable
Habia Cable levererar kundanpassad specialkabel till krävande applikationsområden. Ofta är användningsområden väldigt högteknologiska och i utsatta miljöer. De har unika egenskaper och tillverkas i högpresterande material. Verksamheterna som går att tydligt utläsa är telekomindustrin, där kablarna används till basstationer, men även områden såsom kärnkraftverksindustrin, och elektronik samt försvarsindustrin. Marknaden är framför allt Skandinavien och Västeuropa i allmänhet.

Utvecklingen inom Habia är blandad. Man är väldigt marknadsberoende, vilket ger fluktuationer i utvecklingen om en marknad går nedåt i exempelvis kärnkraft eller telekom (som är väldigt konkurrensutsatt). Inom Habia bedömer jag det som viktigt att koncernen fortsätter arbeta med konkurrenskraften och utvecklar nya marknader. Kärnkraftsindustrin är inte en framtidsindustri, och företaget bör förbereda sig att detta segment sjunker och förblir på en ständigt sjunkande nivå.

Beijer Tech
Beijer tech säljer industrigummi och produkter inom flödesteknik samt industriell handel. Beijer Tech är aktivt främst i Sverige, där 70% av försäljningen görs. Även här pekar Beijer Alma på sitt stora lagersortiment av vältillverkade produkter som en konkurrensfördel, vilket hjälper såväl lönsamhet som effektivitet. Man försöker ge kundunika lösningar för att åter igen fokusera på service. Uttalat är en strategi som inte är fokuserad på per-produkt pris utan ett fokus på kundens totalekonomi. Sortimentet inom Beijer Tech omfattar över 25 000 produkter.

Positiva aspekter/Konkurrensfördelar
* Bolaget har en gynnsam utveckling över lång tid, där man visat att man kan uthärda både låg- och högkonjunkturer utan att det för den skull påverkar bolagets utveckling och vinst nämnvärt.
* Bolaget arbetar med proaktiv omvärldsanalys och försöker, i min bedömning, hela tiden bemöta dagens utmaningar med moderna lösningar och strategier. Man verkar inte klamra sig fast vid gamla sätt att göra saker på.
* Trots att man arbetar i en väldigt konkurrensutsatt marknad har man visat en uppåtgående trend under en lång tidsperiod, vilket åter igen är Beijer Almas anpassningsförmåga.
* Solida finanser inom bolaget
* God ägarbild med tydlig framtidsstrategi
* Bolagets fria kassaflöde täcker bolagets utdelning
* Utdelningspolicyn är sund.
* Soliditet på över 60%, och en räntetäckningsgrad om nästan 3000%.

Risker
* Konkurrensen inom bolagssegmentet är väldigt hård. Dagens kunder handlar annorlunda än kunder för 10-20 år sedan och kräver snabbare lösningar till lägre pris.
* Konkurrensen framför allt inom Beijer Tech är väldigt hård även lokalt, där bolaget konkurrerar med Trelleborg.
* Beroende av råvarupriser, då främst stål.
* Valutarisker inom vissa områden, då man är väldigt uppspaltad. 85% av försäljning utanför Sverige, och dags dato är merparten av produktionen fortfarande i Sverige. Detta är dock något man håller på att ändra.

Generella finanser
Företagets finanser är en fröjd att läsa. Förutom att ha klarat av den senaste lågkonjunkturen och finanskrisen med bravur, har man även bibehållit en stadig tillväxt inom såväl vinst, omsättning och utdelning utan att för den skull riskera bolagets stabilitet. Man arbetar på en marknad som är väldigt hårt utsatt av modern konkurrens, och där nya företag kan komma upp snabbt. Detta vägs dock upp med att man har stora konkurrensfördelar och även har många argument till kund om varför kunden bör välja just Beijer Alma.

Jag ser fram emot att se om bolaget dels lyckas att hålla de tillväxtmål man satt, men också att följa upp de satsningar som bolaget skrivit i senaste Q2, Q1 samt årsrapport 2016 att man utfört. Framtidsutsikten för innehavet är gynnsam, och innehavet är stabilt - en av de främsta anledningarna varför det är del av portföljen.

Sammanfattning av portföljinnehavet
Beijer Alma är ett spännande innehav. Bolaget tillverkar välbehövda komponenter och har stor expertis inom detta område - inom vissa produkter är man marknadsledande. Denna typ av spetskompetens och soliditet talar väl för framtiden, och min tilltro till koncernen är hög. Det ska bli intressant att följa hur koncernen hanterar framtida utmaningar inom marknaden.