Friday, October 6, 2017

Portföljpresentation - NCC



NCC är ett av Aktievargens största innehav. Bolaget har varit en del av portföljen sedan denna påbörjades under 2016.

Varför gillar jag NCC?

* Ett av skandinaviens största byggbolag.
* Vasamuseet!
* Relativt transparent och god riskmedvetenhet
* Olika och väldiversifierade affärsområden
* God lönsamhet

NCC är ett byggbolag i huvudsak aktivt inom skandinavien. Den nordiska byggmarknaden omsätter över 1300 MDRSEK/år (2016) och NCC har cirka 4% av denna marknad. NCC, som för övrigt  står för Nordic Construction Company, har fyra affärsområden. Bolaget handlas på Stockholmsbörsen. NCC bygger både affärs- och boendefastigheter, industrier, offentliga byggnader, vägar, ingenjörsprojekt och andra typer av infrastrukturprojekt. Utöver detta tillverkar företaget material för byggnad och aggregat såsom asfalt, betong och erbjuder reparationsarbeten.

Historik
NCC's rötter går tillbaka till 1890, när Axel Johnson etablerade Nordstjernan, en av nordens främsta transportföretag. Det var inte förrän 1987 som Nordstjärnan började köpa aktier inom Armerad Betong Vägförbättringar (ABV) som företaget slog sig in på byggbranschen. 1988 blev ABV ett dotterbolag till Nordstjernan. Företaget JCC (Nordstjernans byggnadsbolag) slogs då ihop till NCC och noterades på stockholmsbörsen.

Sedan företaget blev NCC har man arbetat med konstruktionsprojekt runtom i Skandinavien och Europa.


Marknaden
Byggmarknden har haft en högkonjunktur de senaste åren. Som skrivet omsätter marknaden över 1300 MDRSEK per år. I Sverige finns det en brist på bostäder, och nya byggprojekt startas hela tiden. Genom att NCC inte bara planerar, bygger och underhåller bostäder och lokaler utan täcker hela spektrat av konstruktion och underhåll i samhället säkrar bolaget en bred attraktion på marknaden.

Då Sveriges befolkning för närvarande, och under de närmaste åren, kommer att öka markant kommer behovet av bebyggelse, renovering av existerande byggnader samt olika typer av infrastrukturprojekt vara fortsatt stort. Ett företag som NCC är perfekt positionerat för att ta del av denna fortsatta marknadsutveckling, och eventuella tapp eller nedgångar bedömer jag därför som temporära.

Utöver bostadsbristen har Sverige även för närvarande en väldigt generös räntepolitik och ett gynsammt ränteläge, vilket eldar på denna typen av investeringar ytterligare.

Ägarstruktur
Nordstjernan äger nästan 47% av aktierna i NCC. Utöver dessa är de största ägarna i NCC olika fonder (bl.a. AMF, Handelsbanken, m.fl.). De 20 största ägarna av NCC äger över 60% av rösterna i bolaget, vilket betyder ett "fokuserat" ägande.  Efter vad jag observerat på presentationer, läst i årsrapporter och i olika analyser har man en god och samstämmig styrelse och ägande med få motsättningar. Även om bolaget inte har samma brist på intressekonflikter som ett huvudsakligen familjeägt AB bedömer jag en god karaktär här.


Produktion/Verksamhet
NCC är uppdelat i fyra olika verksamhetsområden.

NCC Industry
Affärsområdet syftar till att arbeta med väg- och vägrelaterade arbeten och uppdrag. Här levererar bolaget stenmaterial, asfalt och liknande produkter. Kunder är privata och offentliga, och det gäller allt ifrån små vägar till komplexa infrastrukturprojekt. Även bygg- och övrigt anläggningsverksamhet omfattas. Den privata marknaden är den största inom segmentet.

NCC Building
NCC building syftar till att bygga privata och kommersiella lokaler. Här ingår även renovering av olika typer av fastigheter. Detta är koncernens största affärsområde som svara för 46% av omsättningen. Viktigaste marknaden är sverige, och man bygger framförallt bostäder, kontor och offentliga lokaler som sjukhus, skolor men även butiker och lager. Renovering är ett annat viktigt koncept inom segmentet.

NCC Infrastructure
Affärsområdet syftar till att leverera hela projekt i paketform, från design och planering till produktion och service. Detta omfattar alla helhetsprojekt oavsett storlek och innefattar även drift och vägservice av olika slag. Segmentets fokus är stora projekt såsom tunnlar, järnväg och komplicerade betonkonstruktioner, men det finns även en division som tar hand om medelstora byggprojekt.

NCC Property Development
NCC Property Development utvecklar och säljer hållbara kontors-, handels- och logistikfastigheter i bra lägen på definierade tillväxtmarknader i Norden, då framför allt storstäder och urbaniserade regioner. Detta affärsområde syftar till att skapa mer unika och skräddarsydda lösningar för kunder med speciella behov eller som önskar en unik arbetsplats.


Positiva Aspekter/Konkurrensfördelar
Positiva delar i NCC är många, som i samtliga av mina portföljinnehav.

* Expertis. NCC byggt och utvecklat under ett par årtionden och har sedan dess tagit täten tillsammans med Skanska i Skandinavien vad gäller byggnation, planering, design och innovation inom fastighetsbranschen.

* Transparens. Jag uppfattar NCC som ett väldigt självkritiskt och transparent bolag. Genom att gå tillbaka i koncernens siffror och se på en 5- eller 10-årsperiod hittar man ofta en ärlighet vad gäller de siffror som presenteras. I jämförelse med amerikanska storkoncerner höljs inte fakta i komplicerat terminologi, utan i ganska klara termer. Exempel såsom:

"Byggmarknaden stärktes något under andra halvåret 2013 och årets rörelseresultat var starkt främst tack vare flera färdigställda och överlämnade projekt i NCC Property Development. Den norska verksamheten försämrade resultatet till följd av projektnedskrivningar"

För oss som  varken är ekonomer eller professionella börshajar är detta naturligtvis positivt - det ökar vår förståelse och ger oss insikt.

* Ledande marknadsställning. NCC har en ställning som en av Sveriges, och nordens, främsta byggföretag. Vid nya byggprojekt står ofta valet mellan ett fåtal bolag (om vi pratar om projekt i större storleksordning) - däribland Skanska, NCC och Peab. Att vara bland denna grupp av bolag ger NCC en viss "säkerhet". Se exempel från idag, där NCC tilldelades kontrakt i Danmark om 670 MSEK för ett bygge. NCC har en konkurrensfördel helt enkelt på grund av sin storlek, och tilldelas på grund av storleken en hel del uppdrag. Exempel på detta just nu är även det cirkulära kontoret för SCA i Mölndal, samt förvandlingen av Mölndals kärna genom ett samarbete mellan NCC och Mölndals Stad.

* Marknadsanalys. NCC genomför grundlig marknadsanalys för att analysera kommande trender inom bygg- och befolkningssektorn. Utifrån dessa analyser planerar man sedan verksamheten. Exempel på detta är  analyseringen av Sveriges urbanisering, tekniska lösningar, globalisering, etc. Min bedömning är att NCC här ligger i framkant.

Risker
Naturligtvis har även NCC som vilket byggbolag som helst, eller bolag, en hel del risker.

* Ränteläget påverkar bostads- och således även bostadsbyggarmarknaden.

* NCC arbetar i en bransch med tre stora aktörer, där man konkurrerar bland annat med Skanska och PEAB.  Konkurrensen är hård och det är svårt att förutsäga hur eller varför NCC förlorar projekt eller uppdrag till dessa, eller andra, konkurrenter.

* Risken är även att konjunkturen vänder eller att ekonomin går sämre. Detta skulle naturligtvis även påverka NCC och aktien.

* Utanför Sverige konkurrerar NCC med andra, inhemska bolag i Skandinavien. Detta är inte heller en helt lätt marknad.

* Det är hög konkurrens om duktiga medarbetare i byggbranschen. Det är inte säkert att NCC får de medarbetare man behöver.

* Verksamheten befinner sig i en negativ trend, där man från 2015 onekligen har sett en nedåtgående utveckling i nyckeltal. Detta är en utveckling som bolaget hoppas att vända. Huruvida de lyckas med detta är naturligtvis frågan.

Generella Finanser
NCC befinner sig i en negativ trend sedan ungefär 2015, där siffrorna såsom resultat och rörelseresultat visar negativ utveckling. Under 2015 var resultatet för NCC det bästa någonsin. Under 2016 minskade dock rörelseresultatet för samtliga affärsområden, undantaget NCC Industry. Anledningen för detta anges vara projektnedskrivningar och problematik inom Infrastructure och building. Företaget Bonava erhöll även ett aktieägartillskott, vilket också var en del av förklaringen för utvecklingen.

Den sammantagna utvecklingen sedan 2008 är dock positiv. Relevanta nyckeltal, inklusive kassaflöde, resultat och vinst per aktie har gått upp under perioden, bortsett från nedgången under 2016.

NCC's strategi för en lönsam tillväxt är någonting jag kan ställa mig bakom och som jag tror attraherar en hel del kunder. För att tydliggöra, NCC's strategi om lönsam tillväxt utgår ifrån bolagets vision att förnya branschen och att erbjuda hållbara och bra lösningar för problem. Kort sagt - att hela tiden bli bättre. Man kan väl tro att detta är alla företags mål, men efter att ha studerat mer än ett par företag på en intim nivå kan jag säga att denna typ av målstrategi oftare kan vara svårare att uppnå än man tror.

NCC's planer om att använda en synergieffekt mellan de tre största affärsområdena - Industri, Utveckling och Bygg & Anläggning, klingar väldigt korrekt för mig.

Ser vi till aktieutvecklingen under en 5-årsperiod är detta också en (förhållandevis) munter läsning. Från perioden 2012-2015 steg aktien från 136 till 263 SEK. Dock dök den till 172 under 2016, för att nu i skrivande stund ligga kring 200-snåret. Man har en utdelningspolicy att minst 40 procent av resultat efter skatt skall delas ut till aktieägare. Det har höjts röster av oro kring detta med just NCC på grund av Bonava-affären, men under verksamhetsåret kommer NCC att dela ut långt över utdelningsmålet - då 76% av resultatet efter skatt, vilket är glädjande nyheter för aktieägare då det fanns teorier om att utdelning skulle utebli.

Sammanfattning av Portföljinnehavet
Sammanfattningsvis så kan man beteckna NCC som, trots lite motgångar under föregående år, ett väldigt hälsosamt bolag med goda framtidsutsikter och en marknadsledande position. Det är ett av min portföljs kärninnehav, och tillsammans med Skanska min representation inom bygg, anläggning och utveckling av byggnationsprojekt både i Skandinavien och i övriga världen.