Thursday, October 12, 2017

Portföljpresentation - Tele 2




Tele 2 är ett av Sveriges och Nordens främsta telekombolag, tillsammans med Telia och Telenor. Ägandeskap i Tele2 kan tyckas vara kontroversiellt, då bolaget meddelat att man troligtvis kommer att sänka utdelningen för finansåret 2017. Trots detta ser jag det som ett starkt bolag med god ledning, och vars senaste förändringar har övertygad mig om att bolaget fortsatt dels kommer vara en stark aktör på marknaden i Sverige, och dels har en stor framtidspotential. Jämfört med jättar som telenor och dess användare kan Tele2's 17 miljoner kunder tyckas vara något blygsamt, men glömma är inte att Tele2 är en av europas snabbast växande operatörer.


Historik
1993 grundades Tele2 av Jan Stenbeck. Bolaget erbjöd till en början lägre samtalspriser än Televerket, vilket fram till denna tidpunkt haft ett monopol på denna marknad.  För att kunna ringa med Tele2 behövdes det ett abonnemang hos Televerket, men då med ett annat prefix än Tele2. Till en början kunde man, förutom Internet via SWIPnet endast erbjuda utlandssamtal, men Tele2 kunde från slutet av 1994 även erbjuda Sverigesamtal.

Comviq och Tele2 slogs samman till ett företag under 1997. Under 2006 förvärvades EON's bredbandsavdelning samt Region Skånes Bredbandsprojekt (BAS). Under 2007 lämnade Tele2 Danmark och sålde verksamheten till Telenor.

Tele2 har legat i framkant vad gäller utvecklingen och utbyggnad av existerande och nya nät. Man var en av fyra aktörer som under 2000 tilldelades en licens för 3G, något som öppnades för allmänheten under 2004. Man var 2008 också en av fem aktörer som tilldelats tillstånd för 4G, och började 2009 tillsammans med Telenor att bygga ett gemensamt 4G-nät. Detta nät öppnades 2010 för allmänheten, och hade initialt endast täckning i storstäderna.

Företaget är dags dato en av Sveriges största operatörer med 4.5 miljoner kunder på endast den svenska marknaden.

Marknaden
Marknaden för telekom, mobil, bredband samt relaterade tjänster är en konkurrensutsatt marknad, om än inte till den grad som i andra länder i Europa. De tre stora aktörerna på marknaden kan sägas vara Tele2, Telenor och Telia (Tre kan även bedömas vara med). Samtliga har ett stort antal kunder, och samtliga företag erbjuder ungefär samma typ av tjänster. Som någon som haft samtliga tre aktörer för leverantör av tjänster kan jag inte säga att jag anser att någon är bättre än en annan, annat än att Telia kan uppfattas ha något bättre täckning i glesbygden (vet dock inte om detta fortfarande stämmer).

De tre aktörerna, inklusive Tele2, har även valt att etablera sig på ett otal olika marknader. Tele2 har valt att erbjuda sina tjänster, förutom i Sverige, även i:

Estland
Kroatien
Lettland
Litauen
Nederländerna
Sverige
Tyskland
Österrike
Kazakstan

Företaget har även en omfattande mängd varumärken och tjänster som marknadsförs under olika namn.

Ägarstruktur
Stenbecks-familjen (samt Klingspor/Horn) äger över 30% av rösterna i Tele2 genom investeringsbolaget Kinnevik. Detta gör inte bolaget till majoritetsägt av Kinnevik eller Stenbeck, men det gör att det finns ett tydligt ägarintresse av Investmentbolaget/investmentfamiljen/familjerna. Jag bedömer ägandeskapet i Tele2 inte vara lika bra som ett majoritetsägt familjeföretag, men bättre än ett företag vars största ägare är en till-5%-ig pensionsfond.

Ägarstrukturen i Tele2 är således acceptabel.

Produktion
Bolagets huvudsakliga marknader där man har etablerat sina verksamheter med ett starkt kassaflöde och fokus är Sverige och Baltikum. Länder som Nederländerna, Kazakstan och Kroatien är tillväxtmarknader, där man utvecklar tjänster och produkter. Andra företag såsom Telenor och Telia har kommit längre med tillväxtmarknader än vad Tele2 har, men utvecklingsarbetet är också påbörjat inom Tele2 med utbyggnad av 4G-nätet inom tillväxtländer. Inom Kazakstan fokuserar man på att integrera två bolag, Tele2 och Altel, till en gemensam, tredjestörste leverantör i landet.

Positiva aspekter/Konkurrensfördelar
* Väletablerad Kundbas i Sverige
* Nederländerna, Österrike och Tyskland är intressanta marknader
* Goda utvecklingsmöjligheter med ny ledning med god track record
* Mitt innehav köptes till stor rabatt, och ligger således ganska säkert även med sänkt utdelning

Risker
* Tele2 är den minsta av existerande operatörer efter Telenor och Telia.
* Tele2 delar ut för stor del av vinsten till utdelning och behöver sänka sin utdelning för att klara detta i det långa loppet.
* Tele2 befinner sig i högriskområden såsom Kazakstan, och har där svårigheter med lokala operatörer om finansiering och andra områden, inte minst etiska.
* Tele2, som andra mobiloperatörer, är beroende av spektrumlicenser, som inte är lätta att få, väldigt dyra och ibland inte tilldelas dem alls.
* Koncernen har inte ett imponerande resultat för 2016.

Generella finanser
På papper kan Tele2 ses som ett något problematiskt innehav på grund av de dåliga resultat som gjorts under 2016 och den alldeles för höga utdelning som bolaget levererar i relation till sin vinst. Vad gäller omsättningen står Sverige för den absolut största delen på 47% och Nederländerna på näst-störst på 21%. De andra länderna finns uppdelade än så länge på små andelar av nettoomsättningen. Vad gäller tjänsterna så omsätter den mobila kommunikationen över 77% av resultatet, med fast bredband på andraplats på 13%.

I Sverige fokuserar verksamheten på att förbättra sitt existerande utbud. Comviq skall vara det naturliga lågprisalternativet för mobilkommunikation, och Tele2 en helhetslösning för ett uppkopplat liv. Företaget har en strategi på att bygga ut utbudet av mobil data, då man tror att detta kommer att öka i framtiden. Det är även just mobil data och kommunikation som står för över tre fjärdedelar av omsättning i Sverige.

Nederländerna är ett område där bolaget fokuserar på att öka redan fungerande verksamheter och även bygga ut existerande nät. Utvecklingen här ur ett historiskt perspektiv ser positivt ut.

Inom resterande marknader är Tele2 fortfarande under utveckling, och det finns här en stor fokus på just Mobiltelefoni och att utveckla existerande utbud. Tele2 har, i min bedömning, behov av att utveckla och innovativt förbättra både existerande och nya tjänster inom existerande och nya marknader.

Sammanfattning av portföljinnehavet
Tele2 är lite av ett innehav som jag ställer mig mest frågande till i min portfölj (tillsammans med Telia). Det ska bli intressant att se hur bolaget hanterar de kommande två åren, och om man lyckas uppnå de mål man i koncernen har satt. I skrivande stund är bolaget en stark del av min portfölj, och planeringen är att detta skall fortsätta, med förutsättningen att bolaget lyckas vända utvecklingen och nå de mål som planerats. Utifall att detta inte sker, är bolaget tillsammans med Telia de två bolag som i Aktievargens portfölj riskerar avyttring.

Just nu planeras ett 1%-igt innehav av Tele2.