Saturday, October 7, 2017

Portföljpresentation - Atea

Atea är ett kärninnehav i Aktievargens portfölj. Bolaget levererar olika typer av IT- och infrastrukturlösningar relaterade till mjukvara och hårdvara runtom i Skandinavien i storeuropa. Innehavet har funnits i portföljen sedan början av sparandet under 2016.

Varför gillar jag Atea?
* Stor marknadsandel
* Mycket gynnsamma finanser och nyckeltal
* Proaktiva framtids och riskanalyser
* God ägandestruktur

Atea servar nästan 18% av marknaden inom IT-infrastruktur runtom i Europa sett till områden där bolaget är aktivt. Nästan 7000 medarbetare gör bolaget till en gigant inom europeisk IT, och det finns representerat i 86 städer i sju euoopeiska länder. Utbudet och erbjudandet kan, enligt företaget själv och även min egen research, inte matchas av ett annat IT-bolag som erbjuder samma typer av tjänster. Företaget är även partner för giganter som Microsoft, Apple, Cisco, Hp, IBM, Lenovo och Dell (bland annat.)

2016 rapporterades en omsättning om 31.2 MDRNOK - det högsta någonsin inom bolaget, och en tillväxt om nästan 12% från föregående år. Jag gillar Atea för att det är en framgångssaga på mer än ett sätt.

Historik
Början till Atea lades 1968, då under namnet Merkantildata. Bolaget arbetade med den växande marknaden för informationsteknologi, och då endast inom Norge. Man blev snabbt Norges största leverantör av IT-infrastruktur och börsnoterade bolag på Oslobörsen under 1985. Bolagets moderna historia (då som Atea) går tillbaka till 2006 när bolaget, då kallat Ementor, slogs samman med Top Nordic som var ledande leverantör av IT-infrastruktur i Danmark. Efter detta köpte gruppen Atea, den största leverantören i Sverige, och 2007 av Sonex, den största leverantören i Baltikum.

Namnet Atea antogs för hela företaget under 2009 och tog initiativ för att konsolidera marknaden ytterligare genom uppköp av över 50 mindre företag. Genom ytterligare uppköp och sammanslagningar har Atea skapat sig en stor position inom hela Norden och Europa.

Marknaden
Marknaden för IT och Infrastruktur relaterad till IT är en ständigt växande marknad. I takt med att nya teknologier styr våra liv mer och mer, blir det också viktigare att offentliga organisationer och förtetag anpassar sig genom att modernisera och bygga fungerande infrastrukturer inom IT. Det finns ingen anledning att tro att denna marknad i framtiden kommer att bli mindre viktig, eller att i Europa domineras av andra aktörer än företag som Atea.

Marknaden är mångfacetterad. Från IT-lösningar som intervjumjukvara och struktur för nationella Migrationsverk, till säkerhetslösningar för lokala företag, skolor och myndigheter så kräver alla typer av organisationer en fungerande och modern IT-infrastruktur. Denna typ av kompetens är för dessa aktörer dyr att anställa, och kan därför vara bättre att köpa in i form av en paketlösning som Atea.

Jag har personligen arbetat inom flertalet organisationer där jag bedömer att man egentligen borde ha anlitat en leverantör såsom Atea för att lösa de strukturella problem som fanns inom organisationens IT, både hård och mjukvara.

Marknade har naturligtvis konkurrens - både prismässig och kvalitetsmässig, och kräver att företaget har en kostant omvärldsanalys för att identifiera och säkra sig mot konkurrenter och nya utvecklingar. Marknaden för IT-infrastruktur har en tillväxt om ungefär 2-3% årligen, och har haft detta sedan ungefär 2007, med endast ett år som undantag innan tillväxten kom tillbaka året därpå.

Ägarstruktur
Jag bedömer Ateas ägarstruktur som säker och tillförlitlig, då VD genom bolag äger ungefär 25% av rösterna inom bolaget. Utöver Ib Kunoe har vi även olika fonder, däribland den norska pensionsfonden, JP Morgan, Odin Norge och andra större ägare. Jag bedömer inte att det finns en otydlighet i bolagets målsättning eller en stor risk för att ägarnas intressen går isär. Naturligtvis är det bättre med ägarstruktur där bolaget innehar en majoritetsposition, men det är otroligt svårt att hitta inom Large-Cap.

Produktion/Verksamhet
Atea syftar till att lösa infrastrukturutmaningar och projekt inom IT. Dessa kan vara otroligt olika i sin karaktär, och det är omöjligt för mig att redovisa samtliga projekt som man genomfört. Jag nöjer mig därför med att säga att bolaget är aktivt inom försäljning, installation och underhåll av Citrix, VMWare, Apple, Cisco, HP, Microsoft, Lenovo, IBM och dell. Utöver detta hittar man lösningar på problem som i en organisation kan uppstå i samband med ett IT-problem eller ett problem som kan lösas med IT.

Företaget har bland annat:

* Hjälpt norska Migrationsverket under flyktingkrisen 2015 genom att effektivisera mottagandet och intervjuprocessen med hjälp av digitala verktyg, webbkameror och infrastruktur.

* Hjälp Danske Bank att skapa ett modernt IT-center i Vilnius, Litauen. Där ingår träning genom interaktiva skärmar, en gigantisk, väggintegrerad LCD på över 2 meter i höjd och konferensrum med "monokabellösning", där man genom en innovativ lösning förenklar kabelhärvan som annars kan finnas i denna typen av rum.

* Smedjebackens kommun tog hjälp av Atea för att skapa framtidens Datacenter. Man stod inför valet att antingen hantera och underhålla ett föråldrat datasystem på egen hand, inklusive välbehövda och komplicerade uppdateringar av molntjänster, eller så kunde man outsourca till en extern part. Smedjebackens bedömning är att man sparade tid och pengar genom att outsourca lösningen, och har kunnat göra mycket mer med sin IT-lösning än tidigare. Genom integration och expertis kunde kommunen inte bara förbättra arbete inom skola och äldrevård, utan sänka antalet servrar som behövdes till under 80, vilket sparade ungefär 30 000 SEK/månad för kommunen.

Positiva Aspekter/Konkurrensfördelar
* Atea har en stor marknadsandel inom sina aktiva marknadssegment. Få konkurrenter i Skandinavien och Europa kan mäta sig med vad företaget kan erbjuda - inte bara som leverantör av hård och mjukvara, utan av helhetslösningar. Att installera en dator är en sak. Att lösa ett problem genom att integrera en infrastruktur är något annat - Atea gör det senare.

* Innovation. Något som är tydligt när man läser runt bland kvartals- och årsrapporter är att Atea inte bara letar kunder och faktureringspartners, utan utmaningar. Från att bygga smarta LED-system till att revolutionera sjukvård och asylmottagande genom IT, företaget integrerar lösningar som andra företag inte skulle göra. Innovation måste därför ses som en stor konkurrensfördel.

* Finanser. Bolagets finanser och nyckeltal är i god ordning. Trots ett tufft 2015 har bolaget bibehållit en stadig tillväxt med goda marginaler.

* Proaktivitet. Atea har visat historiskt att när ett bolag uppfattas som en möjlighet för bolaget att köpa upp, antingen för att minska konkurrensen, eller för att förbättra bolagets egen ställning så görs detta - och det görs proaktivt. Detta förbättrar inte bara bolagets framtidsutsikter, utan är även tecken på en mycket proaktiv riskbedömningsstrategi.

* Hälften av omsättningen kommer från offentlig sektor - vilket kan karaktäriseras som säkra och återkommande kunder med kontrakt på 3-5 år.

* Många av bolagets kontrakt är inte "korta", på endast några månader, utan längre service och projektkontrakt på 1-5 år.

Risker
* Marknadsrisk. IT är en marknad med hög volatilitet både relaterad till hårdvara, till valuta och till andra faktorer. Atea försöker hantera denna risk genom bland annat användning av mer än en grossist för varje produkt, men detta är fortfarande en risk.

* Atea är beroende av högt utbildad personal, vilket är en bristvara på dagens marknad. Konkurrensen kring personal är således hög, och konkurrensen är även internationell. Attraktiva jobb finns såväl i Amerika som i Kina, och rekryteringen är global.

* Atea arbetar i ett segment där ett misslyckande i ett projekt skulle påverka företagets rykte hårt. Det är därför viktigt för företaget att man inte misslyckas eller gör ett dåligt arbete - oavsett projekt.

Generella Finanser
Företaget har tydliga finansiella mål relaterade till omsättningstillväxt, marknadsandel och goda marginaler med ett positivt och växande kassaflöde. Dessa mål har man, sett till bolagets förra årsrapport, även till stösta del uppnått. Tillväxten i bolaget är dels organiskt men även genom uppköp av specifika bolag som kan tillföra Atea olika fördelar. Under de senaste åren har Atea haft en mycket god tillväxt, med ökad EBITDA, omsättning och OpEx som ökar i en lägre takt än vad omsättningen gör.

Företaget förväntar sig, enligt årsrapport 2016, inte en lika lysande tillväxt under 2017. Med detta är inte sagt att tillväxten för detta komer att vara dålig. Bolaget förväntas att fortsätta vara stabilt, och förväntar en ökning inom samtliga segment. Företagets traditionella affärsstrategi genom traditionell konsulting omorienteras mot en högre grad av service, som har högre timlön/fakturering. Utöver detta kan man även från tidigare kvartals- och årsrapporter utläsa att Atea kraftigt ökar sitt produkt och serviceutbud. Man  vill öka vinsten inom VAP (Value-added products) såsom avancerade nätverksprodukter - och tjänster, säkerhetslösningar och datahanteringstjänster.

Ateas finanser och tillväxt, med Sverige som största marknad, är en imponerande läsning, och jag ser fram emot att läsa om vad 2017 har att ge för företaget. Det finns få företag där jag bedömer den typen av fundamental säkerhet som jag känner i just Atea.

Sammanfattning av Portföljinnehavet
Atea är Aktiveargens främsta IT-innehav och utgör tillsammans med HIQ portföljens representation inom tjänste- service och mjukvaruutvecklingslösningar. Av de två företagen bedöms Atea som det starkare helt enkelt på grund av storlek och historik. Målsättningen är att Atea skall ha en permanent plats i portföljen.