Sunday, October 8, 2017

Portföljpresentation - Skanska

Skanska är ett av Aktievargens kärninnehav i den Svenska portföljen. Målet är att bolaget ska ha en 5%-ig portföljvikt och innehavet har ägts sedan Aktievargens sparande påbörjades.

Varför gillar jag Skanska?

* Tillsammans med NCC, Skandinaviens största byggkoncern, och utöver detta även väldigt aktiv internationellt.
* Utvecklar och bygger intressanta projekt världen över. När ett byggbolag får ett projekt, är det vanligt att Skanska är bolaget som utvecklar det.
* Över 10 år av oavbruten utdelningsbehållning eller ökning.
* God bevisad lönsamhet över tid.
* God marknadsanalys omvärldsanpassning
* Väldiversifierade affärsområden

Skanska är ett bolag aktiv över hela världen, då huvudsakligen i USA, Europa och Skandinaviens. Bolagets huvudsakliga inkomstkällor är projekt i Skandinavien och USA, men även utomskandinaviska länder och konstruktion där är på frammarsch. Bolaget handlas på stockholmsbörsen och bygger allt ifrån hyres- och bostadsrättsfastigheter till industri och lager och kommersiella fastigheter. Man bygger även olika typer av infrastrukturprojekt och erbjuder helhetslösningar vad gäller samhällsutveckling och planering världen över.

Historik
Skanska kan spåras ända tillbaka till 1887 när Aktiebolaget Skånska Cementgjuteriet startades. Bolaget fick snabbt en nationell profil, och det tog ett fåtal år, 1897, innan man fick det första uppdraget utanför Sverige. Skanskas grundare var en viktig entreprenör vad gäller utvecklingen av det svenska telefonsystemet och järnvägsnätet. Under 40- och 50-talet växte Skanska snabbt, och man fick första projektet i att utveckla kommersiella fastigheter i Malmö 1954. Första internationella uppdraget utanför Europa kom 1956, då att bygga silos i Irak. Mellan 1960-2000 diversifierades detta ytterligare och man byggde kraftverk, bevattning, infrastrukturprojekt, skolor och sjukhus i många utvecklingsländer, i såväl Asien som Sydamerika, Mellanöstern och Centralamerika. Skanska får sig här en internationell profil. 1964 uppnådde företagets försäljning för första gången 1 miljard.

Företaget börsnoterades 1965, och har således över 60 år av historik på börsen. Skanska var även drivande och i framkant vad gäller konstruktionen av miljonprogrammen - man byggde under 1965 över 10 000 hem - på ett år! Andra större projekt under denna tiden är flytten av Abu-Simbel-templet i Egypten, tunnelbaneprojekt i USA, byggen av lyxhotell i Bagdad samt naturligtvis Öresundsbron mellan Danmark och Sverige. Företagsnamnet ändrades officiellt till Skanska 1984, och under 90-2000-talet köpte företaget upp andra byggföretag i Finland, England, Norge, Polen, Tjeckien och Argentina.

Omsättningen öklade till 165 MDRSEK och man hade 2000 över 80 000 medarbetare. Skanska är även det allra första globala byggföretaget som certifierades enligt ISO 14000. Genom detta, och även andra faktorer, får Skanska uppdrag som kan anses som portfolioprojekt - exempelvis renoveringen av F.N's högkvarter samt bygget av NKS i Stockholm. 2016 introducerades en ny affärsplan - Profit with Purpose. Målet är att skapa värde för aktieägare och investerare samtidigt som man bygger för en hållbar framtid.

Marknaden
Byggnadsmarknaden i Sverige är inne i en högkonjunktur på grund av ränteläge, brist på bostäder och andra därtillhörande faktorer. Omsättningen på bygg i Skandinavien är över 1300 MDRSEK per år, och Skanska har förhållandevis stor andel av denna marknad. Då Skanska är i framkant vad gäller planering, utveckling och byggnation av stora projekt och har i portföljen många projekt att peka på, kan man bedöma att Skanska ligger i en tämligen unik position att fortsätta växa och utvecklas. Få bolag i Sverige har denna typ av historik och goda utvecklingsmöjligheter.

Då Sveriges befolkning för närvarande, och under de närmaste åren, kommer att öka markant kommer behovet av bebyggelse, renovering av existerande byggnader samt olika typer av infrastrukturprojekt vara fortsatt stort. Världen upplever just nu de högsta graderna av urbanisering någonsin, och mer än hälften av världens befolkning bor i städer. Samtidigt lever man längre och kräver en högre levnadsstandard, vilket förutsätter mer hållbara lösningar för levande och byggande. Dessa förändringar driver investeringar i infrastruktur, hälsa, bostäder och utbildning.

Kort sagt - företag som Skanska behövs onekligen för att bibehålla den utveckling vi har i Sverige idag.

Ägarstruktur
De 10 största ägarna i Skanska, därbland Skanskas eget aktieprogram till anställda, äger över 55% av röstandelen i bolaget. Bland de största ägarna återfinns Industrivärden, Lundberggruppen, Alecta och AMF. Av vad jag kan utläsa finns det inga direkta konflikter inom den nuvarande ägarsammansättningen. Även om Skanska själva inte äger större delen av bolaget bedömer jag, och känns bolaget som stabilt ägandemässigt. Alla ägare har samma typer av intresse för bolaget. Där jag kan se en risk är hur Skanska i Sverige hanterar PPP-projekt såsom Nya Karolinska. Efter fakta som framkommer kan det bli en väldigt sur känsla i magen, vilket kommer att påverka ägare såsom AMF eller andra pensionsfonder. Det kan tyckas vara en PR-fråga, men vi måste åminnas att perceptionen av hur ett bolag hanterar denna typ av frågor är i högsta grad relevant, och kan påverka samstämmigheten bland ägarna.

Produktion/Verksamhet
Skanskas verksamhet är uppdelat i ett antal områden.

Construction
Skanska construction planerar och utvecklar infrastrukturprojekt och konstruktionsprojekt. Verksamheten står för majoriteten av bolagets omsättning, och här ingår projekt som Öresundsbron, LaGuardia Airport och annat. Man har ett mål om en ökning av rörelseresultat om 3.5% eller högre per kalenderår. Under 2016 uppnåddes den högsta orderingången någonsin inom Skanska Construction, över 190 MDRSEK. Huvudsakliga parter här var Sverige och USA.

Residential Development
Residential development är ett av de mindre verksamhetsgrenarna, dock fortfarande väldigt stor sett i relation till andra aktörer på marknaden. Man bygger bostadsfastigheter, och en kombination av ett gynnande marknadsläge och hög grad av effektivitet har lett till att man kunnat uppvisa en stark utveckling ur ett 5-årsperspektiv. Skanska har dags dato cirka 8000 bostäder under konstruktion.

Commercial Propert Development
Inom verksamhetsområdet utvecklas affärsfastigheter och kontorslokaler. Efterfrågan för denna typ av fastigheter är fortsatt hög, vilket även återspeglas i verksamhetens siffror.

Infrastructure Development
Företaget bygger i denna verksamhetsgren infrastrukturprojekt såsom motorvägar, flygplatser, vindkraftverksparker och andra typer av projekt. Dessa projekt är främst i Sverige och USA, men även andra länder såsom England, Danmark och Finland.

Positiva Aspekter/Konkurrensfördelar
Skanska har, i min bedömning, tre primära och väldigt signifikanta fördelar och positiva aspekter.

* Expertis. Med över 100 års erfarenhet av byggnation och över 60 års erfarenhet av internationella projekt ligger Skanska i framkant vad gäller utveckling och expertis av projektspecifika arbetssätt. Om jag hade varit en kommun eller ett företag med intresse för att utveckla ett byggprojekt, hade första telefonsamtalet utan tvekan varit till Skanska.

* Ledande global ställning. I världen finns det få byggföretag med den renomé och det goda rykte som Skanska har. Detta visas genom de projekt som Skanska vinner och utvecklar - allting ifrån broar till sjukhus till hotell till massiva infrastrukturprojekt. Detta kommer även in i fördelen expertis - vi pratar här om en genomgående känsla av tillitlighet som jag bedömer vara en av Skanskas ledande fördelar.

* Finanser. Skanskas siffror och finanser är otroligt starka, och påeldat av en gynnsamm marknad argumenterar jag att Skanska befinner sig i en bättre situation med större möjligheter än kanske någonsin tidigare.

Risker
Dessvärre karaktäriseras Skanska, som många byggbolag, av ett flertal risker.

* Det generella ränteläget kan förändras, vilket skulle påverka orderingång och ekonomi.

* Branschen karaktäriseras av många konkurrenter, många uppstickare som vill göra vad Skanska kan göra bättre. Skanska medger själva att konkurrensen har hårdnat betydligare de senaste åren, och att upphandlingarna blir tuffare.

* Skanska konkurrerar med dessa även om skickliga medarbetare, en bristvara i byggbranschen.

* Den etiska biten. Skanska har själv identifierat etiska och moraliska överträdanden som en riskfaktor. Vad ska man då säga om skandalen i NKS? En PR-mardröm, oavsett hur många artiklar Skanska publicerar där man argumenterar emot. Detta är något som bolaget måste hantera bättre.

* Transparens inom PPP. Efter att ha läst runt undrar jag om PPP-modellen både ur ett etiskt och ett ekonomiskt perspektiv i det långa loppet är gångbart. Transparens verkar, vad gäller exempelvis NKS, inte vara högprioriterat. Detta kan komma tillbaka mot bolaget vid eventuella granskningar.

Generella Finanser
Skanska befinner sig i en stark, marknadsledande position inom byggbranschen. Skanskas utveckling av projekt, finanser och ekonomi pekar uppåt, och 2016 rapporteras den högsta orderingången någonsin. Bolaget har en oavbruten 10-årshistorik av bibehållen eller ökad utdelning, och har under denna tid vid tillfällen även lämnat bonusutdelning. Vad gäller bolagets finanser ser jag få orosmoln på horisonten som bolaget har kontroll över - man kan inte kontrollera det makroekonomiska läget. Förändras detta så påverkar detta inte bara Skanska, utan företag över hela Sverige inom alla branscher.

Samtliga verksamhetsgrenar inom Skanska går 2016 framåt, även om man kommenterar att marknaden för PPP utanför USA är relativt svag (med Norge på uppgång.) Största delen är självklart Construction, som under året har gått otroligt bra och är den drivande faktorn bakom Skanskas finansiella framgång. Relevanta nyckeltal inom bolaget visar en positiv utveckling sett både till 5- och 10-årsperspektiv.

Aktien tog en smäll under 2017 efter nedskrivningar, men har sedan repat sig. Som utdelningsinvesterare är jag ganska ointrisserad av tillfälliga dippar (annat än köptillfälle), så jag reagerar sällan på nyheter av den art som framfördes.

Sammanfattning av Portföljinnehavet
Orosmoln i form av hur man i framtiden hanterar PPP, och att liknande situationer som NKS-skandalen inte får upprepas påverkar inte min helhetssyn på Skanska som kärninnehav. Bolaget är en stadig och stark aktör på en aktiv marknad både nationellt och globalt. Skanska har en god historik, en marknadsledande ställning, ligger i framkant inom många områden och har bästa förutsättningar för att fortsätta växa i en värld som ständigt behöver byggas vidare. Skanska är ett grundinnehav i portföljen, och mitt mål är att innehavet skall växa i antal aktier genom kontinuerlig investering över de närmaste 5 åren således ingenting händer.