Friday, October 27, 2017

Kvartalsrapport Q3 2017 - Handelsbanken



Senast släpptes kvartalsrapport Q3 2017 för Handelsbanken.

Förra kvartalsrapporten bjöd på stigande vinst för handelsbanken, medan EPS och ROE sjönk något. Man rapporterade den högsta inkomsten någonsin för banken, medan samtliga marknader ökade inom samtliga områden (Lån, sparande, etc). I det stora hela var det alltså en väldigt positiv rapport som ställdes, och som visar tydligt varför Handelsbanken utgör ett av kärninnehaven i portföljen. Denna typ av rapporter från just banker är oftast ganska torra, och det finns sällan skäl eller planer för framtiden inkluderade, om det inte krisar eller går åt negativt håll. Hos Handelsbanken är detta inte fallet.

Bolaget visar en ständigt växande tendens, som fortsatt under flera år och som visar väldigt tydligt varför företaget är en del av portföljen.

Denna kvartalsrapport är även den i positiva tonlag och beskriver en bank som fortsätter en redan positiv trend. Vinsten ökade med 1% (dock mycket mer, nästan 10%, om man räknar bort vissa tillfälliga poster) och ränteinkomsterna ökade med 7%.  Marknaden fokuserade för mycket, i min bedömning, på ökande kostnader för handelsbanken, och för lite på de faktiskt positiva delarna som företaget levererade i rapporten.

 Då Handelsbanken genererar största delen av sin inkomst genom räntor och ränteinkomster och dessa steg med cirka 8% respektive 4% för avgifter, är bilden av bankens inkomstrelaterade framtid inte negativ - utan snarare av väldigt positiv karaktär. Anledningen till att det ser ut som banken har ökade kostnader är vinstdelningen med Oktogonen, vilket man ser om man ser till bolaget från ett mer historisk perspektiv.

I rapporten hittas också tydliga tecken för att man som aktieägare av Handelsbanken kan förvänta sig en utdelningshöjning eller en bonusutdelning för år 2017. Alltid positiva nyheter, särskild med en nuvarande DA om 4.2% - detta kommer eventuellt öka till 0.5% under 2018 om utdelningen ökar så som man kan förvänta sig!

Tankar kring Handelsbanken och framtiden
Handelsbanken är en av Sveriges största banker. Man har bland landets största kundbas för bolån, lån och andra bankrelaterade tjänster. På grund av en fortsatt gynnsam marknad och starka finanser kommer Handelsbanken att utgöra ett av mina kärninnehav - inte bara i år, utan förhoppningsvis under flera decennier. Mitt förtroende för Handelsbanken är stort, och jag tror att banken kommer att leverera ett imponerande 2018.

Rekommendation kring Handelsbanken
För starka finanser, goda framtidsutsikter och en stor marknadsandel tilldelar Aktievargen Handelsbanken det högsta investeringsbetyget - ett starkt "A". Det finns i dagsläget i min bedömning inga starkare banker i Sverige.

Betyg
A