Wednesday, October 18, 2017

Kvartalsrapport Q3 2017 - Investor



Senast släpptes kvartalsrapport Q3 2017 för Investor.

Förra kvartalsrapporten bjöd på sedvanlig positiv läsning. Förändringen inklusive utdelningar motsvarar en ökning om 12.6 Mdr SEK, eller 3%, under Q2. 3% motsvarar också avkastningen i kärninnehaven, medan omsättningstillväxten inom helägda dotterföretag uppgick till 11%. Tio av elva av investors kärninnehav genererade positiv tillväxt, med fortsatt hög aktivitet. Problemen i Ericsson, ett delinnehav, fortsätter. Personligen är mitt förtroende för bolaget kört i botten,  men bolaget är en så liten del  av Investor, så att det inte berör mig särskilt mycket. Jag ser inte Ericsson som något som Investor bör fortsätta investera i eller äga.

Mölnlycke och Aleris framstår som Patricia Industries bolag som behöver mer arbete. Mölnlycke rapporterar en tillväxt om endast 1% i detta börsklimat, vilket inte kan anses som acceptabelt. Aleris slåss med branschspecifik problematik och genomgår omprioriteringar, men gör i dagsläget inte en tillväxt eller vinst. Vårdföretag av denna typ är problematiska i sin karaktär och Aleris är inget undantag. Hur framtiden blir för företaget är oviss.

Investor har ett starkt kassaflöde, en god balansräkning och en väldigt hög investeringskapacatet. Framtiden ser under Q2 fortsatt ljus ut.


Frågorna blir:
* Aleris och Mölnlycke - hur ser Q3 ut för dem?
* Vad tänker Investor kring Ericssson under Q3?


Denna kvartalsrapporten
Kvartalsrapporten har en positiv ton, med all rätta. Investor har givit ett resultat över marknadens utveckling. Utvecklingen i Investor till dags dato är positiv, med en ökning om 14% och en total ökning om 21% jämfört med börsutvecklingen om 12% under samma tid. Under Q3 specifikt ökade värdet med 1%. Mycket av de negativa effekterna kommer, som i många andra kvartalsrapporter, från växelkurser som förändrats väldigt mycket de senaste 6 månaderna. Detta påverkar naturligtvis även Investor. Bolagets hävstång har sänks från 5.3% till 3.4%, vilket jag ser som positivt, att man använder den högt värderade marknaden som tillfälle att reducera skuldsättningen för att ha kapital vid relevanta inköpsmöjligheter.

Stora nyheter för Q3 är det faktum att Investor har köpt en avsevärd summa aktier i Ericsson, över 1 mrd SEK. Detta är ingenting jag tycker om eller bedömer som positivt. Jag förstår att Ericsson för Investor är ett kärninnehav, men jag anser att bolaget har bränt sina broar och bör avyttras. Investor kan inte fortsätta pumpa in aktieägares pengar i detta misslyckade bolag år ut och år in.

Resterande kärninnehav har gått bra.

Wärtsilä har fått in ett stort orderflöde från framför allt tillväxtregioner. Företaget går fortsatt bra.

Atlas Copco tuffar på, med ett ny management, och driver positiv utveckling i koncernen.

ABB har förvärvat GE Industrial solutions för över 20 mdr SEK och därigenom ökat genomslagskraften på amerikanska marknaden.

Nasdaq har genomfört strategiskt förvärv av eVestment, och fortsätter utvecklingen i positiv riktning.

På plussidan är det Atlas Copco, Wärtsilä, SEB, Nasdaq, Eletrolux och Husqvarna som sett till positiv tillväxt. På minussidan är det Saab, Sobi, AstraZeneca, ABB (inköp av GE) och framför allt Ericsson som agerar ankare på bolaget. Framför allt Ericsson är för Investor, i min bedömning, ett stort problem.

På Patricia Industries går framför allt Mölnlycke, Permobil, Tre och Laborie väldigt bra (även om Tre har lite konsumentnöjdhetsproblem, och Mölnlycke slåss med marknadsförändringar i Frankrike och väldigt platt tillväxt i USA). Aleris verkar ha vänt lite grand på steken och går nu uppåt, och BraunAbility har gjort ett kanonkvartal med väldigt bra tillväxt. Fokus för Patricia Industries ligger på organisk tillväxt, ett gott mål, och att göra samtliga företag till marknadsledande inom produkter, tjänster och utveckling Man letar också efter nya plattformar/företag att investera i. Dock är börsens värdering just nu väldigt hög, och därför är det för investor ingen prioritet att investera något förrän man faktiskt hittar ett lämpligt objekt. En sund inställning.

Generella strategiska prioriteringar för kärninnehaven är att fler av företagen ska bli bäst i sin division, och att gradvis öka ägandeskapat i dessa innehav. Genom detta, samt att kombinera EQT's mål där man kontinuerligt investerar, skall man uppnå en ständigt växande avkastning och generera en god utdelning till aktieägarna.

Uppföljning av mål
* Aleris och Mölnlycke - hur ser Q3 ut för dem?
Mölnlycke har haft valutaproblem och en platt tillväxt i USA samt problematiska multipler. Dock ser framtiden god ut för bolaget, och man levererar i övrigt en god avkastning. Hade det inte varit för ändrade ersättningsnivåer i Frankrike och vissa engångskostnader hade resultatet varit bättre.

* Vad tänker Investor kring Ericssson under Q3?
Tydligen tänker Investor fortsatt slänga aktieägares pengar i det svarta hål, det ankare och det immobila isberg (ej positivt) som är Ericsson. Kanske ser ledningen en nergrävd diamant i denna becksvarta klump, men för mig som inte är uppväxt med Ericsson som folkaktie har jag svårt att förstå fascinationen.


Finanser, nyckeltal och frågetecken
Frågetecknet är Ericsson. Ursäkta mig, men hur tänker du, Wallenberg & co? Ett jävligt bra bolag, Investor, men jag tycker det börjar bli dags att successivt avyttra tyngande Ericsson. Ericsson kommer spendera 6-8 Mdr SEK enbart på omstruktureringskostnader. Jämfört med konkurrenten Nokia har man inte lyckats vända den utveckling, som påminner en del om Alcatel-Lucent. Utöver detta är man från Ericsson väldigt otydlig vad gäller övriga kostnader, bland annat en kostnad om 7-9 mdr SEK för vissa projekt, som fortfarande inte tydliggjorts? Denna typ av summor får varningsklockorna att klämta rejält.

Tankar kring Investor och framtiden
Investor är ett kärninnehav. Det finns inget i tänkbar framtid som ändrar på detta, inte ens det faktum att man sprutar pengar till Ericsson som om de knappt brydde sig. Övriga innehav och investeringar går väldigt bra, och det finns tydliga konkurrensfördelar inom alla andra bolag som kan ses ganska tydligt. Problemet i caset Investor är Ericsson.

Vad har bolaget för konkurrensfördelar gentemot dagens andra bolag i samma bransch, såsom Nokia eller Huawei?

Vad är det som säger att bolaget kommer repa sig, när historiken liknar mer en grekisk tragedi än en pålitlig bolagsutveckling?

Hur länge tänker Investor göra detta - fortsätta pumpa in våra miljarder, samtidigt som Ericsson tynger balansräkningen som en klump bly?

Låt mig sätta lite siffror i kontext: Ericssons katastrofala historik har karaktäriserats av prognoser som inte hållits. Förra kvartalet missade företaget sina egna prognoser för sjätte gången i rad med en förlust om 60% eller mer. Ericsson har ett resultat om negativa 288% för de fyra sista kvartalen.

Vad är det Investor ser hos Ericsson som inte jag ser, eller merparten av de analytiker som ser över bolaget?

Avslutande tanke:
Om inte Ericsson producerar resultat de närmaste fyra kvartalen som är i linje med prognoserna eller bedöms som positiva, alternativt Investor påbörjar en uttalad strategi för att avyttra innehavet kommer Investor att degraderas i betyg till B eller lägre. 4 kvartal, från och med detta kvartal.

Rekommendation kring Investor
Rekommendationen för Investor, frånsett katastrofen Ericsson, är en stark köprekommendation, och betyget A, Aktievargens högsta betyg, kvarstår i dagsläget.


Betyg
A