Monday, October 16, 2017

Portföljpresentation - Swedbank


Swedbank en av Sveriges ledande banker inom konsument och företagsbranschen. Swedbank tillhandahåller bankingtjänster och kredithantering för olika länder, men den största marknaden finns i Sverige.

Varför gillar jag Swedbank?
* "Folkets bank" i Sverige.
* Aktiv i andra länder, där man också visar tydlig vinst
* God historik, trots olika kriser inom finanssektorn
* Progressiv utdelningspolicy om 75%, som fungerar för fjärde året i rad.

Historik
Den första svenska sparbanken grundades i Göteborg under 1820-talet. Det skulle dock ta fram till 1992 innan ett antal lokala banker gick samman och grundade Sparbanken Sverige. Denna bank noterades på stockholmsbörsen under 1995, och gick 1997 samman med Föreningsbanken för att forma bolaget FöreningsSparbanken (FSB). Satsningar i baltikum var tyvärr ingen dans på rosor, och under finanskrisen var Swedbank tvungna att acceptera statlig hjälp för de förluster för lån man gjorde i dessa regioner.

Swedbank AB blev namnet under 2006.


Marknaden
Marknaden för bank och kredit i Sverige har ett fåtal stora aktörer. Konkurrenterna är Handelsbanken, Nordea, Danske Bank, SEB samt ett antal mindre banker. Samtliga banker är aktiva inom samma typ av branscher och erbjuder liknande tjänster. På grund av en väldigt gynnsam räntepolitik och digitalisering av utbudet, samt en generell minskning av kontanthantering är bankernas vinster och tillväxt så bra som aldrig förr.

Många kunder har konton i flera banker - jag är en av dem. Jag har konto i Swedbank, Handelsbanken, SEB och Nordea. Dock kan Swedbank karaktäriseras lite mer som folkets bank, just för att många har sina bolån, debit-kort och andra tjänster knutna till banken. De nyanlända blir också snabbt integrerade i Swedbank då banken har lyckats fånga många inom denna kundgrupp. Samtliga av mina kontakter som kommer utanför Sverige har Swedbank. Inte en vetenskaplig analys, men trenden finns.

Ägarstruktur
De största ägarna i Swedbank är förening för ägarfrågor. Denna förening, Sparbanksgruppen, äger ungefär 9% av bolaget. Detta är en låg andel, och resterande delar av banken ägs av olika fonder och institutionella investerare. Ägarbilden i banken är således inte särskilt gynsamm med en tydlig majoritetsägare, men detta kan man inte heller förvänta sig när det gäller ett bolag som Swedbank.

Produktion
Swedbank erbjuder privat banking, olika typer av lån till privatpersoner och företag, samt relaterade finansiella tjänster. Swedbank följer andra svenska banker i detta vad gäller utbud och andra aspekter. De största segmenten är naturligtvis bostadslån, både svenska och utländska, som företaget har. Swedbank är uppdelat i tre segment.

Finansiering
Swedbank erbjuder olika typer av finansiering och lån för hushåll och företag. Man är störst i Sverige på bolån, och av bankens utlånade 1453 Mdr SEK är över hälften svenska bolån. Räntor ges från rörliga upp till 30 år. För affärskunder erbjuds föreagslån och ränteriskhantering. Majoriteten av företagskrediter är bundna till fastighetsmarknaden och skogsindustrin samt jordbruket. Förändringar i lånereguleringar har gjort att lån har blivit svårare att få, och att amorteringstakten har ökat. Digitaliseringen påverkar starkt finansierningsmarknaden och kommer att fortsätta göra detta under 2017 och framåt.

Störst marknadsandel har Swedbank i Estland, där banken står för nästan 50% av all privat utlåning

Betalning
Swedbank erbjuder olika typer av moderna betalningslösningar. I takt med att fokuset har gått från traditionell kontantbetalning till moderna, digitala betalnings och kortlösningar har även bankerna i Sverige skiftat fokus. Mycket av betalningarna sker via Swish, som används av fem miljoner privatanvändare och nästan 100 000 företagskunder. Man vill snabbt, som andra banker, kunna ge kunder en bild över sina finanser genom appar och andra digitala möjligheter.

Sparande
Swedbank erbjuder olika typer av sparande- och investeringsmöjligheter. Bland annat erbjuder Swedbank som många andra banker investerande i fonder och aktier samt andra finansiella instrument. Swedbank tillhandahåller Robur, vilket är Sveriges storsta fondförvaltningsbolag. Swedbanks andel av privata sparandepengar har sjunkit de senaste åren, i takt med att andra sparmöjligheter har öppnat sig för kunder som av kunderna anses vara bättre. Exempel på detta är Nordnet och Avanza, som jag själv använder istället för att ha pengarna hos min privata bank.

Störst marknadsandel har Swedbank i Estland, där banken står för nästan 50% av all privat utlåning, 55% av allt privat sparande, och nästan 60% av alla privata betalningslösningar.

Positiva aspekter/Konkurrensfördelar
* Stora marknadsandelar i tillväxtländer
* "Folkets" bank i Sverige, med fokus på nya kundgrupper och marknader
* I framkant gällande digitaliseringen
* Störst bank på många områden i Sverige
* Progressiv utdelningspolicy

Risker
* Valutarisker
* Kreditrisker
* Hög andel bolån - höjd ränta är riskabelt
* Har behövt bailout tidigare under finanskrisen
* Ingen tydlig majoritetsägare

Generella finanser 
Swedbank har generellt sett mycket goda finanser och en sund finansiell utveckling. Under 2016 ökade vinsterna med nästan 25%, och RoE ökade med nästan 3%. Bolagets finanser sett till simpel analys av balansräkning går åt positivt håll. Beroendet av statliga räntenivåer och utvecklingen på bland annat bostadsmarknaden gör dock att oavsett hur bra en banks finanser ser ut, finns det alltid risker som andra företag inte har lika stor del utav. Viktigt för mig är således att företaget försöker hålla sig till investeringar, lån och kunder av låg riskprofil. Ser man till Swedbanks riskplanering så är detta något man trots tidigare dubiösa affärer i Baltikum försöker att göra. I takt med att kraven på låntagare i Sverige ökar innebär detta också en ökad säkerhet för bankerna, även om det betyder att vinsterna sjunker då man inte kan låna ut samma fantasisummor som tidigare utan någon som helst säkerhet.

Finanser påverkas positivt av fortsatta optimeringar inom bland annat sektor anställda, där kostnaderna sjunker, och under bl.a. 2016 har man lyckats sänka kostnaderna i bara sverige med över 100 MSEK, samtidigt som volymen av lån och besparingar har ökat. Bolagets CER (Credit Impairment ratio) har också sjunkit från den tidigare 0.04 till nu väldigt positiva 0.00.

I sin helhet har Swedbank AB mycket goda finanser - dock är banker alltid något man bör vara försiktig med.

Sammanfattning av portföljinnehavet
Swedbank är, tillsammans med Nordea-ägandet genom Finska Sampo, kärnan i mitt bank- och finansinnehav. Trots att jag personligen inte låter Swedbank förvalta mina lån eller mina besparingar ser jag banken som folkets bank, där många människor kommer i kontakt med svenska banksystemet för första gången. Banken har enkla låne, betalnings och finansieringslösningar till både privat och företagskunder. Konkurrensfördelarna gör att Swedbank för Aktievargen är ett bra kärninnehav inom Svenska banksektorn.