Wednesday, October 25, 2017

Kvartalsrapport Q3 2017 - Tieto



Senast släpptes kvartalsrapport Q3 2017 för Tieto.

Förra kvartalsrapporten innehöll en positiv bild av verksamhetens utveckling under Q2. Under Q4 2016 sade man att en ökad fokus på att utveckla Sverige som marknad för bolaget skulle genomföras. Denna utveckling har givit resultat. Samtliga segment fick under Q2 ökat orderflöde, då särskilt Sverige. Förändringen jämfört med samma period under 2016 var 1.2%. Även om negative valutaförändringar påverkar företaget så karaktäriserades Q2 av viktiga nya kunder över samtliga segment.

Beskrivningen kring de olika segmenten följer den trend som ses i andra företag av samma karaktär. Företag investerar ökade mängder pengar i avancerade IT-lösningar för att förenkla det arbete som utgörs. Ingen sektor är undantagen från detta, utan Tieto ser dessa förändringar i Telekom, Media, Energy, konsument, industri/tillverkning, vård, offentlig sektor samt finans. Bolaget har kunder i samtliga segment och utvecklar projekt och lösningar inom olika storlekar och budgetar.

Kvartalet karaktäriserades något av de omstruktureringskostnader i bolaget relaterade till effektivisering som påbörjades under Januari 2017.

Denna kvartalsrapporten var av positiv art. Man har haft en god utveckling med en tillväxt om över 4% - fortsatt stark efterfrågan efter Tieto's tjänster och produkter. Marginalerna i verksamheten är nära 12%, med förbättringar i alla affärsområden. Industriella lösningar ökar marginalerna under Q3 till 14%. Utöver det har Tieto under kvartalet gjort ett anbud om att förvärva Avega, vilket skulle accelerera tillväxten i Sverige. Avega är ett företag som skapar tjänster, produkter och affärsmodeller genom att erbjuda specialistkonsulter inom IT. Man säljer för ungefär en halv miljard kronor, och har en balancerad och väldiversifierad portfölj med olika kunder - H&M, ICAbanken, Volvo, SKF, Sandvik, Nasdaq och IKEA bland annat. Tanken är att Tieto och Avega tillsammans skall bli marknadsledande i Sverige och Skandinavien.

I Sverige är det fortsatt positiva utsikter med en hög tillväxt, och en bättre utsikt för Finland. Tieto förväntar sig fortsatt en 2-3%-ig tillväxt under 2017. Den svenska marknaden är starkast, och marknaden är driven av investeringar i digitaliseringar och effektiviseringar. Lagstiftning kräver mer och mer av digitala lösningar, och i takt med detta krävs också mer av de IT-lösningar som brukas av företagen.

EBIT för Tieto ökade med 1.3%, med en justerad EBIT om 41.2 MEUR jämfört med 35.4 under föregående period samma år. Vinst per aktie ökade till 0.46 från 0.37, en imponerande ökning. De sektorer jag har mest erfarenhet utav, nämligen offentliga organisationer och välfärd, ökade med 6%. Jag tycker om Tietos produkter och förstår också varför tillväxten är så pass bra.

Förväntningen är att man skall växa 4%, dvs 1-2% snabbare än marknaden - och denna förväntan verkar av bolaget än så länge hållas för Q3

Tankar kring Tieto och framtiden
Tieto är ett spännande företag, och ett av två IT-företag med fokus på mjukvara som jag har valt att ha i portföljen. Tieto utmärker sig med starka finanser, god EBIT och en hälsosam EPS och utdelningstillväxt. Företaget gör ett bra jobb för att erbjuda investerare en god avkastning till god säkerhet - främst genom andelar av produkter inom välfärd och offentliga organisationer, men också genom en diversifierad produktportfölj och stark marknadsställning.

Jag tror på Tieto och kommer ha kvar, samt utöka mitt innehav i företaget.

Rekommendation kring Tieto
På grund av en utmanande marknadsmiljö men en stark marknadsställning samt en god historik av framgångsrikt företagande med vinst och goda framtidsutsikter tilldelas Daimler, trots en utmanande marknad, av Aktievargen ett "B" i investeringsbetyg. Rekommenderat innehav är mellan 1-3% av portföljvärde.

Betyg
B