Friday, October 27, 2017

Kvartalsrapport Q3 2017 - Fortum



Senast släpptes kvartalsrapport Q3 2017 för Fortum.

Förra kvartalsrapporten
Kvartalsrapport Q2 från eljätten Fortum föll i god ton, med stigande elpriser och fortsatt starka resultat i ryska investeringar. EPS inverkades tyvärr av Svensk inkomstskatt och andra faktorer. Till detta noteras också att vattenkraftens produktion sjönk på grund av volymer i i kraftverken. Hafslund i Norge kommer att omstruktureras, och detta torde vara klart under Q3 2017. Företagets besparingsplan som omfattar 100 MEUR har gått bra. Utöver detta har företagets finanser lidit av höga R&D-kostnader, men vi kommer att kunna se resultat från dessa under 2018.

Hafslund kommer att fördubbla antalet nordiska kunder till 2.4 miljoner kunder.

Reaktor 1 i Oskarshamn stängdes av 17 Juni 2017.

Svensk domstol dömde till Fortums fördel - bolaget behöver inte betala 530 miljoner kronor i skatt för vattenkraftsinnehav. Skatteverket kan fortfarande överklaga.

Denna kvartalsrapporten
Hafslund-transaktionen har slutförts, och Fortum har i Q3 kommit överens om en 46.65% andel i Juniper. Fortum har även utökat vindkraften i ryssland och byggt ut ytterligare projekt i Indien.

Under kvartalet rapporterar Fortum att elpriserna fortfarande ligger till en låg nivå, men börjar visa tecken på att gå upp. EBITDA ökade med imponerande 39% jämfört med förra kvartalet. Vinsten har nästan fördubblats, från 58 till 94 MEUR - främst på grund av Ryssland. EPS ökade till 0.4 EUR, från -0.03, även detta en mer än imponerande utveckling under kvartalet.

Vattenkraftsgenerationen har ökat, och så även priserna under Q3. Dock har kärnkraften minskat, främst på grund av avbrott i industrin. Det kallare vädret har positivt påverkat värmeförsäljningen, och den starka EBITDA-utvecklingen har dels att göra med Ekokem.

Fortums resultat i Ryssland har förbättrats avsevärt, och man förväntar sig att efterfrågan på el ökar ungefär med 0.5% per år. Rapporten kan sammanfattas med att elmarknaden återhämtar sig och att vinstutsikterna för Q4 och 2018 har förbättrats. Omsättningen ökade med nästan 26%, och de positiva trenderna för bolaget fortsätter att befästas.

Fortum är således i en säker position, och Aktievargens andel i Fortum är inte på något sätt i fara eller under bedömning för reducering. Snarare är det dags att till bra pris öka innehavet om möjligt.

Tankar kring Fortum och framtiden
Fortum är en av Nordens största el- och värmeproducenter, och man är unikt positionerad för att även serva Norge, Finland och Ryssland. Detta ger Fortum en bra position för att utnyttja marknaden, samtidigt som bolaget, frånsett Uniper, försöker hålla en relativt grön profil. Kombinerat med ett starkt, stabilt ägande gör det Fortum till en "självklarhet" i Aktievargens portfölj.

Rekommendation kring Fortum
På grund av stabila finanser, progressiv utdelningspolicy, goda resultat över tid och en framtidsstrategi som verkar säker, socialt hållbar och miljövänlig frånsett vissa faktorer tilldelas Fortum ett starkt "B" i investeringsbetyg av Aktievargen. Förhoppningen är att kunna förbättra bolagets betyg till ett A genom fortsatt positiv utveckling.


Betyg

B