Friday, October 20, 2017

Kvartalsrapport Q3 2017 - Telia Company



Senast släpptes kvartalsrapport Q3 2017 för Telia.

Förra kvartalsrapporten beskrev en situation där Telia försökte lösa sina ekonomiska problem och de situationer som uppstått i samband med misslyckade satsningar i Asien.I två år har Telia varit i "damage control mode", vilket också syns tydligt på siffror och händelserna under Q2. Försäljningar av Turkcell, nedgångar i EBITDA, hela tiden initiativ för att minska kostnader och CapEx med det uttalade målet att understödja en ständigt växande utdelning över tid.

Inget revolutionerande koncept direkt - problemet är att Telia, som enda bolag i hela portföljen, inte är där just nu. Utöver det finns det även problem på horisonten i form av Fiberutbyggnaden, som inte går så bra som bolaget tänkt sig.

För att fatta det hela kort är Telia ett bolag i förändring, med målet att så snabbt som möjligt bli vinstdrivande. Det är därför av yttersta vikt att hålla kontroll på bolaget och ständigt matcha det mot ambitionerna i portföljen. Den dag må komma som bolaget bedöms som ohållbart, och då måste innehavet avyttras. Omedelbart.

Denna kvartalsrapporten
Kvartalsrapporten var då de flesta håll dyster, tyvärr. Försäljning i lokala valutor minskade med 0.5% och EBITDA minskade 0.4%. Operativ inomst minskade med nästan 20%, då mestadels på grund av försäljningen av Turkcell-aktier.

På den positiva sidan har också lite saker hänt - som tur är. Telia har nått förlikning med domstol gällande sina övertramp och kommer att betala 7.7 mrd SEK i böter, varav 6.129 mdr SEK redan är betalda. Detta är väl lite "ljuset i slutet av tunneln" man brukar prata om. Kanske är det så att hela affären äntligen är på väg att avslutas.

Ytterligare på positiva sidan av Telia så har EPS vuxit till 0.52 SEK från -2.03, och net income ökade till 2.5 mrd SEK.

Telias mål är att vara renodlat aktiva i Norden och Baltikum. Detta har man arbetat mot under Q3, och de initiativ man tagit visar positiva resultat. Kostnaderna minskar och kapitlet med skandalerna i Asien kanske en gång för alla är avslutade. Efter försäljningar blir Telia, enligt Q3, inte problemdrabbat även när utdelningen om 1 SEK är utbetald. OpEx har minskat med 6%, vilket är över målet på 5%.

Siffrorna gällande fiberinstallationer är inte positiva, och antalet nyanslutna hushåll föll med nästan 50%. Den svenska marknaden påverkas starkt av dessa händelser, samt av minskade tjänsteförsäljningar. I Fnland är utvecklingen bättre, och antalet abonnemang stiger i linje med mängd av försäljning. I norge bibehåller företaget sin EBITDA, vilket får anses vara "bra nog". Danmark som annars brukar vara en svår nöt att knäcka för telekombolagen är ett område där Telia håller sig stabilt kvar på ungefär liknande EBITDA med endast en liten minskning. Estland och Litauen går båda uppåt och man håller på att gå ur mindre marknader som Spanien.

Tankar kring Telia och framtiden
Vad ska man säga om ett skandalbolag som Telia? Jag köpte innehavet då aktierna var vid rekordlåg nivå, utifrån förtroende och förhoppning att bolaget kan repa sig. Än så länge har signalerna varit blandade, men med en mer positiv ton än förra kvartalet. Man arbetar på att rätta till de problem som finns, och återgår till en mer renodlad modell. Det är en bra utveckling - Telia är inte på samma spelplan som Telenor, som faktiskt lyckats bra utomlands och har nästan tio gånger så många abonnenter som Telia.

Dock ändrar det inte faktumet att Telia är min ISP hemma, och att min personliga erfarenhet av bolaget är positivt. Jag tror på en vändning, men den kommer komma långsamt. Vid minsta tecken att bolaget inte klarar av att leverera en vettig utdelning under denna tid kommer bolaget att avyttras.

Rekommendation kring Telia
På grund av fortsatta svårigheter, en historik av skandaler och negativa siffror har Aktievargen svårt att på många sätt rekommendera inköp av Telia. Signalerna är blandat positiva, men Aktievargen tilldelar Telia Company investeringsbetyg "D" samt rekommenderat portföljinnehav på maximalt 1-2%.

Vänligen observera friskrivningsklausulen.


Betyg

D