Wednesday, October 25, 2017

Kvartalsrapport Q3 2017 - Kesko



Senast släpptes kvartalsrapport Q3 2017 för Kesko.

Förra kvartalsrapporten under Q2 var en glädjande läsning. De positiva utvecklingarna i dagligvaruhandeln fortsätter, och bolagets försäljning av mat och liknande produkter går upp med nästan 8% jämfört med Q2 2016. Även bilförsäljning, trots kallare väder, gick positivt.  Kassaflödet från existerande affärsområden karaktäriserdes som bra. Vinsten per aktie ökade med 0.06€ under både Q2- och halvårsperiod. Bolagets räntebärande skuldsättning sjönk med nästan hälften, och relationen mellan skuld och EBITDA förbättrades. CapEx sjönk till -92 från -513.

Förväntan från Kesko är enkel - att kommande 12 månader, och andra halvan av 2017, skall öka i relation till 2016.

Denna kvartalsrapporten var en positiv läsning där företaget implementerar de strategier som man satt. Försäljning i Kesko ökade med 8.7%, en underbar ökning för oss ägare som kommer att ge effekt på utdelningen under 2017 (tror jag!). Företaget förväntar sig att framtida 12 månaders försäljning överstiger förra årets försäljning - en blygsam förväntan som jag bedömer man kommer att uppnå, i min bedömning. Kesko har även öppnat för ett samarbete med AliBaba, vilket likt Axfood och deras onlinelösningar, kommer att täcka e-handeln. Med Alibaba kan det ju dessutom bli väldigt spännande, låter det som!

Kesko bedömer att strategin för matvaruhandeln samt implementeringen av den nya strategin går bra, och att det är detta som lett till ökad försäljning för bolaget.  Man genomför förändringar i K-Citymarkets som ska stärka marknadspositionen som butikerna har. Uppköpet av Suomen Lähikauppa har även detta gått bra, och resulterat i positiva syngergieffekter som dessutom har kommit tidigare än företaget väntade sig, och resulterat i ökade vinster. Alltid positiv utveckling!

Inom byggnadsvaruhandeln samt tekniska produkter sågs även tillväxt, framför allt i Onninen som fortsätter att förbättra sin operativa vinst. Onninen finns även i utlandet, främst Polen där bolaget arbetar starkt för att förbättra lönsamheten (som dock är positiv.) I Sverige har Onninen sjunkit, men arbetet pågår med att göra divisionen mer lönsam.

Inom bilhandeln förbättras försäljningar och och även marknadsandelar för Keskos bilhandlare ökar. Förvärvet av AutoCarrera och goda försäljningar av Porsche som kunde börja säljas av Kesko har förbättrat resultaten. Bilförsäljningen har ökat med hela 10% under kvartalet.

Kesko har också åter igen blivit nominerat till Dow Jones Sustainability Index för världens mest socialt hållbara och ansvarstagande företag, en ärofylld nominering.

Tankar kring Kesko och framtiden
Kesko är ett starkt bolag och stark koncern som arbetar i en konkurrensutsatt och något ekonomiskt utsatt marknad. Ekonomin går inte särskilt bra i Finland just nu, och förhoppningen är att i takt med att köpkraften ökar, så gör även Keskos tillväxt. Trots detta gör Kesko bra ifrån sig, och bolaget skall fortsätta vara ett kärninnehav i den utländska aktieportföljen. Matvaruhandeln med tanke på Keskos andelar av den finska marknaden är väldigt defensivt, och defensiva innehav är bra att ha :).

Rekommendation kring Kesko
På grund av utmanande ekonomi, resultat som först nu under 16/17 verkar bli någorlunda stabila, men goda framtidsutsikter och hög tilltro på bolagets strategi, tilldelas Kesko av Aktievargen ett "B" i investeringsbetyg. Rekommenderat innehav är 1-4% av portföljvärdet.



Betyg
B