Thursday, October 19, 2017

Kvartalsrapport Q3 2017 - Atea



Senast släpptes kvartalsrapport Q3 2017 för Atea.

Förra kvartalsrapporten
Förra kvartalsrapporten var en väldigt munter läsning, trots att omsättningen minskade med 0.4%. Detta hade valutakurser som anledning. En pro-formaberäkning angav snarare en tillväxt på 1.1% om Norska kronan hade legat kvar på samma nivå. Valutarisker är en del av en diversifierad värdeinvesterares dagliga liv, och är således inget jag grämas över.

Tillväxten i bolaget var bra. EBITDA ökade med 7.6% i jämförelse med Q2 2016. Ser vi på vilka marknader som gav problem så stack Danmark och hårdvarumarknaden Norge ut. I Danmark hade bolaget redan implementerat kostnadssparande strategier för att möta upp de problem som skapats av lägre vinstmarginaler. I Norge behövdes inga åtgärder, och  i Sverige och Baltikum var utvecklingen positiv.

Det vi behöver ha koll på i jämförelse är således:

* Har bolaget lyckats spara och vända utvecklingen i Danmark?
* Går de andra marknaderna fortfarande bra?
* Hur är tonen i kvartalsrapport Q3?

Denna kvartalsrapporten
Kvartalsrapport Q3 var fortsatt positiv. Nuvarande VD har varit VD under 3 års tid, och under denna tid har bolaget haft en gynnsam utveckling. I webcasten nämnde VD sig väldigt "stolt". Detta bedömer jag också att han kan vara. En ökning av omsättningen av nästan 4%. Den mest imponerande siffran är dock EBIT, som är till 176 MNOK. Detta är en ökning om nästan 35%! Bravo, Atea! Bravo! Precis så ska ett företag se ut! Även det operativa kassaflödet har ökat från 151 MNOK till 189 MNOK.

Resultatet beror framför allt på ökad försäljning av service, tjänster, samt bättre marginaler allt som allt i Norge, Sverige och Finland. Trots en något minskande hårdvaruförsäljning är siffrorna inget annat än fantastiska.

Smolken i mjölkglaset är Baltikum. Atea verkar som andra företag ha slagit sig in på en marknad som är väldigt svår att göra vinst på. Både omsättning och EBITDA föll. Detta förklaras med att man säljer mindre och att de operativa kostnaderna blir högre. Ingen bra kombination. Dock är andelen av affärer i Baltikum så liten att jag inte bedömer det som att det påverkar bolaget i sin helhet. marginalerna "funkar" också fortfarande, och kan ur ett större kontext även till och med ses som "goda" - men det måste till en förändring för att vända denna utveckling till positiv.

Vad gäller Danmark har man inte varit nöjd med vad som skett under förra delen av året. Strategin för att förbättra danmark är att reducera OpEx i Danmark, och att effektivisera organisationen. Senast Januari 2018 ska den nya organisationen vara implementerad, och EBIT-tillväxten ska vara som i resten av länderna i Danmark under 2018.

Uppföljning av mål
* Har bolaget lyckats spara och vända utvecklingen i Danmark?
Ja och nej. Omsättning fortsätter sjunka något, men bolaget har vänt EBIT till positiv om nästan 9%. Detta är en positiv utveckling, även om inte målen är uppnådda än. individuella marknader och försäljningar i Danmark är volatila - vissa går ned, andra går upp. Man har minskat antalet anställda med 80 sedan mars 2017.  Man har också minskat CapEx en ansenlig summa.

Kontentan är dock att bolaget har gjort bättre ifrån sig vad gäller Danmark än man förutspådde under förra rapporten.

* Går de andra marknaderna fortfarande bra?
De andra marknaderna går otroligt bra, och starkare än någonsin.

* Hur är tonen i kvartalsrapport Q3?
Tonen är väldigt positiv - och detta är rättfärdigat.

Finanser, nyckeltal och frågetecken
Finanser och nycketal är av god karaktär, och inger förtroende för både bolaget och för ledningen. Den tydliga utvecklingen som man har påvisat under VD'ns nuvarande styre är något som stärker detta, och det finns få anledningar att tro att utvecklingen i kärnområdena och geografierna skulle utvecklas negativt.

Frågetecknet är väl Baltikum och Danmark, och huruvida ledningen lyckas vända utvecklingen inom dessa områden. Jag tror att ja, det lyckas man med. Min bedömning är att bolaget, med ledning, styrelse och strategi, kommer att kunna möta framtidens utmaningar inom it-branschen.

Tankar kring Atea och framtiden
Tanken är att Atea skall fortsätta att utgöra en kärna i mitt IT-innehav. Bolaget har bland de bästa förutsättningar för att fortsätta vara ledande inom segmentet och inom Skandinavien. Framtiden för bolaget bedömer jag som positivt, både inom projekt och service-sektorn för IT-tjänster. Behoven inom dessa områden kommer att öka snarare än minska, och därför bedömer jag att Ateas resa bara har börjat.

Rekommendation kring Atea
Rekommendationen kring Atea från Aktievargen är ett köp och ett högsta betyg om A. Förutsatt att kursen är gynnsam är bolaget i en väldigt bra position för inköp.


Betyg

A