Friday, October 27, 2017

Kvartalsrapport Q3 2017 - Swedbank



Senast släpptes kvartalsrapport Q3 2017 för Swedbank.

Förra kvartalsrapporten var en glädjande läsning. Bolaget visade ett starkt resultat som drevs av ökning i intäkter. Volymen bolån ökade, och nettoresultatet visade det mest positiva på mycket länge. Banken har en fortsatt stark kapitalisering. Under H1 2016 såldes bland annat Hemnet, vilket gav en intäkt om 680 MKR. Utöver detta har Swedbank förvärvat PayEx, en svensk leverantör av betalningslösningar. Robut har fått högsta betyg när det gäller en undersökning av Climetrics för fonders klimatpåverkan. Företaget ser fortsatt positivt på den makroekonomiska utvecklingen.

Denna kvartalsrapporten
En blandad rapport är det som kommer från Swedbank under Q3 2017. Intäkter ökade, men Q3 är vanligtvis ett något svagare kvartal sett till omsättningen. Räntenettot ökade och även övriga intäkter i olika former ökade. Dessvärre sjönk andra intäkter i Swedbank något under Q3.

Detta smolk i mjölkglaset är dock minimalt sett till bankens helhetsbild.förhållandevis minimalt. Swedbank är fortfarande ett av landets största banker med mycket goda finanser. Under kvartalet har man genomfört flera viktiga förändringar, bland annat förvärvet av PayEx som godkänts och konsoliderats. Swedbanks digitala erbjudanden utökas markant, och man utvärderar nu den konsumentkreditprocess som man påbörjat.

Kundnöjdheten i bolaget har höjts, vilket naturligtvis är en avgörande faktor för Svenska storbanker. Det finns i Sverige mycket kapital, mycket bolån och mycket företag. Vilken bank dessa kunder väljer har en avgörande inverkan på vilken bank som är "mest" lönsam.

Swedbank levererar ett förhållandevis gott kvartalsresultat, där efterfrågan på bolån är fortsatt stark. Trots tecken på inbromsning är detta positiva signaler - hushållens skuldsättning minskar, vilket bidrar till en mer hållbar ekonomisk utveckling snarare än en explosiv sådan. Även inom företagssektorn ökar låneefterfrågan. Förutom i Sverige ökade även utlåningen i Baltikum - i samtliga länder, och både på privata och på företagssidan. I Estland möjliggjorde vinsterna en ökning av utdelningen, vilket naturligtvis är positivt även om skattekostnaden ökade.

Kreditkvalitén är fortsatt god inom Swedbank, inom samtliga länder där Swedbank är aktiva.

Tankar kring Swedbank och framtiden
Mitt förtroende för Swedbank är slaget endast av förtroendet för Handelsbanken. Swedbank är den något mer riskbenägna banken, som dessutom behövde "bailas out" under finanskrisen. Detta gör att Swedbank kategoriskt inte kan rankas lika högt som Handelsbanken i mina ögon, trots att banken är en fin affärsverksamhet. Mitt lägre förtroende för Swedbank kommer att hålla i sig i några år till medan banken bevisar en fortsatt god riskbedömningsgrad och överlevnadskapacitet. jag bedömer att den svenska kommer att mattas av något, och att banker som Swedbank då får hantera detta.

Rekommendation kring Swedbank
För solida finanser, god utveckling och en förtroendeingivande marknadsstrategi, blandat med en något smolkig historik, tilldelar Aktievargen Swedbank ett starkt "B" i Investeringsbetyg under Q3 2017. Det är förhoppningen att detta under nästa kvartal eller under 2018 kan öka till ett "A".


Betyg

B