Thursday, October 19, 2017

Kvartalsrapport Q3 2017 - Tele2



Senast släpptes kvartalsrapport Q3 2017 för Tele2.

Förra kvartalsrapporten
Förra kvartalsrappporten var en ren glädje att läsa, särskilt med tanke på bolagets tidigare monetära svårigheter. Man accelererade tillväxt om 18 procent. Det operationella kassaflödet ökade till 3.1 MdrSek jämfört med 1.1 under Q2/H2 2016. Viktigast av allt, EBITDA växte med 12% jämfört med samma period förra året. Tele2 tog alltså ett stort steg mot sitt mål! Riktigt bra av bolaget.

På nationell basis var Nederländerna helt underbart, och man ökade tjänsteintäkter med över 45% samtidigt som marginalerna i Kazakstan, som jag tidigare nämnt som ett problemområde, ökade till 22%.

Som resultat av denna utveckling ökade man EBITDA-guidningen för verksamhetsår 2017 med 300 Msek, upp till 6.2-6.5 MdrSek.

Frågorna blir:
* Kan bolaget bibehålla positiv utveckling och målfokus?
* Vad kan förväntas kring utdelning 2017/2018?
* Hur går utvecklingen vidare i de nya marknaderna?

Denna kvartalsrapporten
Denna kvartalsrapport var, liksom förra kvartalsrapporten, i väldigt positiv ton. Detta också med all rätt. Resultat i samtliga regioner ökade på ett sätt eller ett annat, med höjdpunkter framför allt i Nederländerna, Baltikum och Kazakstan där stora ökningar rapporterades. I Sverige ökade EBITDA med 2% jämfört med Q3 2016, och även något som kundnöjdhet ökade - något som annars är svårt för framför allt telekomoperatörer att öka. Just Kazakstan kan nämnas som positivt exemepl där försäljning ökade med 14%, och EBITDA-marginaler ökade med riktigt sjukligt imponerande 114%! 

Tele2 fortsätter i min bedömning att leverera ännu en riktigt imponerande Q3-rapport med tillväxt utöver förväntningarna. Bland roliga händelser under perioden är nu även nätverksintegrationen i Kazakstan är klar och att bolaget lyckas ta fler marknadsandelar i Nederländerna. Tele2 har också sålt av den Österikiska verksamheten.

Mobila intäkter ökade totalt med 9%, och kassaflödet uppgick till 2.3 Mdr SEK. Vad betyder detta? Något väldigt viktigt, nämligen att utdelningen eventuellt kan täckas för 2017, vilket skulle vara en väldigt god nyhet, och väldigt tidigt i planeringen.

Uppföljning av mål
* Kan bolaget bibehålla positiv utveckling och målfokus?
Det verkar så för stunden. Positiv utveckling och fokus på relevanta mål i bolaget fortsätter. Ingen oro här i min mening.

* Vad kan förväntas kring utdelning 2017/2018?
Med tanke på dagens utveckling hoppas jag på en icke-sänkt utdelning, vilket är höga förhoppningar på med tanke på vad man har sagt.

* Hur går utvecklingen vidare i de nya marknaderna?
Väldigt bra. Kazakstan, Baltikum och Nederländerna fortsätter köra uppåt. Det verkar som vi kan förvänta oss att dessa länder fortsätter att gå bra.

Finanser, nyckeltal och frågetecken
Den finansiella guidningen gällande EBITDA ökas till 6.4-6.6 Mdr SEK. Detta trots att man inte inkluderat kapitalet från försäljningen av den österrikiska verksamheten om 200 MSEK. Tilläggas ska att alla dessa positiva utvecklingar genereras under en tid där klimatet på marknaden är hårt, med förändrad roamininglagstiftning. Även Kroatien levererade en god tillväxt.

I Q3 rapporterades att bolaget tittar över möjligheten att betala ut extrautdelning då resultatet är så pass bra. Detta är naturligtvis en intressant nyhet som jag kommer att följa.

I dagsläget ser jag inga frågetecken i Tele2

Tankar kring Tele2 och framtiden
Tele2 har visat ordentlig framförhållning och en förmåga att under ny strategi och ledning kunna generera riktigt imponerande resultat. Jag är riktigt nöjd med hur bolaget har visat framfötterna under det senaste året och hoppas på liknande utvecklingar i framtiden. Man har vänt en trend, och jag är spänd att se hur man kommer att fortsätta här.

På grund av hur det har gått har jag ökat min betygsättning för Tele2 från C, då man hade sänkt utdelning och annat, till ett starkt "B".

Rekommendation kring Tele2
Rekommendationen kring Tele2 är ett starkt "köp", förutsatt att aktien har bra pris.


Betyg

B