Wednesday, October 18, 2017

Portföljpresentation - Fortum



Fortum är ett kärninnehav i portföljen - Skandinaviens största elleverantör och i min mening en av världens bästa el och elnätsföretag.

Varför gillar jag Fortum?
* Fortum ligger i framkant vad gäller investeringar i vattenkraft och miljövänlig eltillverkning.
* Fortum har en väletablerad marknadsposition i framför allt Finland och Sverige, men en stor marknadsandel.
* Fortum har en progressiv och proaktiv marknadsstrategi och är inte statiska i sitt segment. Man köper upp, investerar och vidareutvecklar hela tiden.
* Finska staten är majoritetsägare i företaget - kan man få en säkrare ägarbild?
* God utdelningspolicy och utdelningen är i min bedömning, utifrån bolagets omfattande kassareserver, inte i fara.

Historik
Fortums föregångare hette Imatran Voima och grunadades redan 1932. Detta gör företaget till över 80 år gammalt.  Företaget grundades för att sköta ett vattenkraftverk. IVO byggde sedan flertalet vattenkraftverk runtom i Finland, och även kärnkraftverket i Lovisa. Fortum i sig är ett resultat av sammanslagningen av IVO samt det finska Oljebolaget Neste. Detta gjordes 1998.

Neste finns kvar, i form av Neste oil, men elförsäljning och tillverkning såldes över till Fortum. I samband med skapandet köpte Fortum upp Gullspångs kraft, AB Skandinaviska Elverk samt Stockholms Energi. Fortum har även köpt upp flera kommunala elbolag runtom i vårt land.

Marknaden
Markanden för elproduktion och försäljning av el och värme har flertalet konkurrenter. I och med att Fortum inte längre säljer nät i Sverige konkurrerar man på många sätt inte längre med andra aktörer såsom Vattenfall och EON. På marknaden finns inte många stora aktörer, och mellan de stora aktörer som finns pågår en kamp om uppköp och övertagning. Senast in i denna karusell är EON's kolföretag Uniper, där Fortum har visat stort intresse. Personligen tror jag inte på att det relativt gröna Fortum bör planera att på lång sikt äga en producent som Uniper. Dock är jag ganska övertygad om att företagets planer i denna affär ser annorlunda ut än ett simpelt övertagande av hela Uniper.

Priser på el och elnät samt värme går ganska cykliska. Just nu är priset på själva elen väldigt lågt om man ser historiskt sett. På denna nivå kommer inte priset att hålla sig, vilket ger en stor framtidspotential för Fortums elproduktion när priset stiger igen.

Ägarstruktur
Ägarstrukturen i Fortum är väldigt simpel. Den finska staten äger majoriteten (50.7) av aktierna och rösterna. Väldigt enkelt. Finska staten äger således Fortum och man bör se bolaget som ett företag där staten i Finland har med fingrarna i leken.

Jag tycker om statsägda bolag just ur en säkerhetssynpunkt och gillar det faktum att ägarstrukturen i Fortum är så pass tydlig. Min bedömning är att Finska statens medägarskap gör bolaget en väldigt säker investering.

Produktion/Verksamhet
Fortum producerar och säljer el och värme. Ett enkelt affärskoncept. Den el och den värme som produceras säljs till Nordiska Elbörsen Nord Pool och ej direkt tillslutkund. Produktionen inom fortum består av 30% Kärnkraft, 31% Naturgas och 33% vattenkraft. Det ungår även ungefär 4% kol samt 1% biomassa och sol/vind/avfall.

Vattenkraft
Ganska unikt för ett företag som Fortum är att den faktiska majoriteten utgörs av vattenkraft. Fortum äger 160 vattenkraftverk i Sverige och Finland. Tillsammans producerar dessa ungefär 4600 MW. De största av dessa ligger vid Dalaälven, Ljusnan, Indalsälven och Kemi älv i Finland. Fortum har även utökat och investerat i det norska bolaget Hafslund ASA. Fortum är 14001-certifierade och OHSAS 18001-cerifierade. Varje år görs nyinvesteringar och modernisering av existerande vattenkraftverk.

Kärnkraft
Fortums historia med kärnkraften började 1977. Man äger kraftverket i Lovisa, som på egen hand står för ungefär 10% av landets totala energibehov. I Sverige äger man 43.5% i Oskarshamn kärnkraftsverk samt 22% i Forsmark. Man äger också 26.6% i ett bolag som bedriver två reaktorer vid Olkiluoto där det för närvarande byggs en tredje reaktor.

Företaget har även egna patent på minimaliseringsmetoder för kärnavfall, och deltar vid rening av Fukushima-Daichii genom dessa teknologier.

Kraftvärme
Fortum äger, producerar och säljer värme i Norden, Baltikum, Ryssland och Polen. Man har 26 värmeverk som producerar såväl fjärrvärme och el i en kombinerad process. Fortum är den femtestörsta producenten i världen på just värme och invigde senast 2013 fyra nya värmeverk Stora delar av beståndet är avfallsvärme, och 2016 invidges ett av värdelns största biovärmeverk i Värta utanför Stockholm.

Solkraft
Solkraft är för Fortum än så länge ett obetydligt litet innehav. Man producerar solkraft bland annat i Indien och Madhya Pradesh. Fortum har satt upp mål för att utöka innehavet inom solkraft. Man säljer också solcellspaket i Sverige.

Vindkraft
Vindkraft är också ett mycket litet innehav för Fortum. Detta är någonting man håller på bygga ut, genom bland anat projekt i Skellfteå och Solberg.

Vågkraft
Helt obetydligt i dagsläget och bedrivs endast i forskningssyfte för att undersöka framtidens komersiella gångbarhet inom vågkraft.

Positiva Aspekter/Konkurrensfördelar
* Företaget kan beskrivas som väldigt "grönt" jämfört med andra elföretag. 64% av företagets energi kom från koldioxidfri produktion och till 32% från förnyelsebara källor.
* Statligt ägt bolag, vilket i min bedömning är en stor konkurrensfördel
* Aktiva i forskning både vad gäller dagens elgeneration och framtidens elutvinning från förnybara källor.
* Stora marknadsandelar i Sverige, som med olika förvärv verkar kunna växa i framtiden.
* Sveriges mest hållbara varumärke 2015 - ingenting negativt där.
* Konkurrenskraftig utdelningspolicy och strategi

Risker
* Framtiden blir grönare. Fortum har fortfarande stora delar i Kärnkraft. Ja, man bygger också förnybara - men varför inte bara förnybara källor och avyttra gamla teknologier?
* Potentiellt inköp av EON's största kolavfallsgruva Uniper rimmar illa. Tänker Fortum spalta upp bolaget och ta åt sig andelen i Oskarshamn? Tänkbart, men fortfarande väldigt dåligt PR.
* Begränsade möjligheter för utveckling för den massiva mängd av likvider som företaget har. Det låga elpriset uppmuntrar inte till utveckling av förnybara källor.
* Ryssland. Östeuropa är svårt affärsmässigt, och Ryssland är något jag är väldigt försiktig med.
* Elpriset - väldigt lågt, och visar inga solida tecken på att stiga.
* Skatterna är förhållandevis höga.

Generella Finanser
Bolaget har väldigt goda finanser med större mängder av likvida medel för investeringar. Det är bland annat av denna anledning man verkar vara intresserad att köpa in sig i Uniper. Företagets vinster och EBIT/EBITDA går uppåt, trots en minskad produktion inom Vattenkraften. Sverige har under 2016/2017 genomfört vissa förändringar i beskattningen av förnybar energi som är av positiv natur för Fortum och deras produktion.

Fortum har genomfört investeringsprogram i Ryssland som fallit finansiellt väl ut - vinsterna här går uppåt, och de nya kapaciteterna inom eltillverkning har varit positiva för företagets finanser.  Fortum förväntar sig att finanserna fortsätter att förbättras, något som styrks av tidigare år och en fungerande investeringsstrategi. Man förväntar sig en årlig tillväxt på 0.5% av efterfrågan på elektricitet, och förväntar sig att Ryssland kommer att visa positiva siffror under 2017-2018 med EBIT som motsvarar det förväntade.

Beskattningsminskningen på vattenkraftverk och innehav kommer att minska från 2.8% till 0.5% under en fyraårsperiod, vilket också kommer att påverka företagets framtida vinster. Kärnkraftsskatten är slopad 2017-2018, vilket även detta kommer påverka företagets finanser positivt.

Sammanfattning av Portföljinnehavet
Fortum är ett kärninnehav inom el och värmetillverkning, där Aktievargens portfölj endast har två innehav. Fortum utgör här det europeiska och nordiska innehavet. Trots orosmoln kring framtidens energimarknader bedömer jag att Fortum, mer än något annat företag, är rustat för att hantera dessa utmaningar på bästa sätt.  Jag ser fram emot ett långsiktigt och omfattande ägande i Fortum i relation till andra portföljinnehavet.

Målet av portföljen är 5% Fortum.