Wednesday, October 11, 2017

Portföljpresentation - Emera Incorporated




Emera Incorporated är dags dato mitt enda innehav från Kanada. Bolaget tillverkar och säljer el  i Kanada, Nordamerika som region samt Karibiska regioner och öar. Emera är ganska enkelt att tycka om av ett antal anledningar.

* Aktien är tydligt undervärderad i relation till P/E och avkastning
* Bolaget har solida finanser och en god historik
* Bolaget har en progressiv utdelningspolicy
* Bolaget handlas för CAD, ej USD, vilket jag i dagens valutaklimat ser som en fördel.

Historik
Emera Incorporated grundades genom primärt av privatisering av Nova Scotia Power Namnet ändrades till Emera under år 2000, och då förvärvades även fler bolag som kom att utgöra grunden för bolaget. Flera av de bolag som användes för att grunda Emera i och med sammanslagningen har funnits på marknaden under flera årtionden. Den äldsta, F.A Tucker Ltd, grundades 1966. I denna kapacitet har Emera arbetat med att tillgodose och erbjuda elförsörjning, underhåll och konstruktion av elnätssystem under nästan 50 års tid.

De senaste fem åren har Emera Inc. fokuserat på tillväxt och utökning av existerande tjänster och utbud. Innan 2007 var fokus främst en kommunikationsunderhållare inom olika segment, men sedan dess har man vuxit och utvecklat nya projekt på kontinuerlig basis såsom vindkraftverk och andra förnybara energikällor. Under denna tillväxttid har företaget, tydligt genom att man ser både till ekonomiska rapporter och andra data, bibehållit en fokus på tillväxt, kvalitet och säkerhet.

2015 förvärvades TECO Electric i Florida, ett av de största förvärven på amerikanska marknaden under 2015/2016.

Marknaden
Marknaden för elproduktion och försäljning har såväl risker som konkurrenter. I USA och Kanada finns flera företag som inom olika regioner kan tänkas konkurrera med Emera. I Kanada är detta främst lokala elföretag, såsom Ontario Power, samt amerikanska nationella konkurrenter såsom TECO, som dock nu Emera har köpt upp.

Marknaden kan karaktäriseras vara i en förändring, då kravet på förnybar energi ökar och företag förväntas producera mestadels förnybar energi i framtida investeringar. Förnybar energi som är dyrare att producera än kommer att ta ett tag att slå igenom på amerikanska marknaden, även om utvecklingen av förnybara källor såsom solceller och andra typer av energikällor är väldigt långt gången i Amerika. Det kommer ta tid att byta ut existerande kol, gas och kärnkraft. Under denna tid är det viktigt att existerande bolag fortsätter att bibehålla ett vinstfokus.

Det är min bedömning att Emera är i en väldigt bra position att göra just detta. Företaget har, som kan utläsas från årsrapporter och relaterade dokument samt andra aktieägares analyser, en fokus på att ligga i framkant vad gäller denna typ av utvecklingar. Min bedömning är således att Emera är bra positionerat på marknaden vad gäller konkurrensen med andra bostadsbolag.

Emera har bland annat sagt att följande saker skall förbättras:

Uppgradering av vattenkraft, distributionsnät och system vid Nova Scotia Power.
Förnybar solkraft/solceller på Barbados
Systemuppgraderingar för Emera Maine
Nya ledningar mellan glesbyggda områden i Labrador.
CNG-farkoster i Florida för en attraktiv miljöprofil
Ekonomiska utvecklingsmöjligheter i New Mexico.

Ägarstruktur
Bolaget ägs av flertalet amerikanska och kanadensiska fonder. En tydlig ägarstruktur med en majoritetsinvesterare finns således inte. Detta påverkar bolagsrisken. Min bild efter att ha tagit del av bolagets styrelse och medlemmar är ändå att bolagets ledning har ett genuint egenintresse i att utveckla bolaget. Dock går det inte att frånkomma det faktum att bolagets ägarbild, satt i relation med andra typer av bolag som är familje- eller majoritetsägda, är ogynnsam.

Produktion
Emera producerar, säljer och underhåller elnät i följande regioner och genom följande företag.

Nova Scotia Nova Scotia Power
Maine Emera Maine
Emera Caribbean
Saint Lucia Light and Power Holdings - LUCELEC
Barbados Barbados Light and Power Company
The Bahamas Grand Bahama Power Company
Emera Energy
New Brunswick Bear Swamp
Massachusetts Bayside Power
New York City Brooklyn Power
Emera Utility Services
New Brunswick Emera New Brunswick
Maritimes and Northeast Pipeline
Newfoundland and Labrador Emera Newfoundland and Labrador
OpenHydro Group Ltd.
Atlantic Hydrogen Inc.

Florida TECO Energy

Företaget finns således representerat på många marknader både inom Kanada och USA, men även på intressanta öregioner där behovet av bra infrastruktur och el är högt - framför allt med tanke på tidigare stormar. Dessa kommer naturligtvis påverka dessa företags budget på grund av behov av återuppbyggnad, men detta betyder ju då kanske att man bygger upp dem bättre om med klimatfokus i åtanke.

Positiva aspekter/Konkurrensfördelar
* Välskötta finanser
* Välskött bolag
* Goda framtidsplaner och framtidsutsikter både investeringsmässigt och finansmässigt.
* Välskött och välutbrett nät av infrastruktur
* Undervärderat

Risker
* Pågående investeringar belastar bolagets kortfristiga finanser
* Bolaget är exponerat mot omfattande klimatrelaterade risker i södra USA och övärlden i Karibien.
* Förvärvet av TECO har inte bara kortfristigt, utan även långfristigt, påverkat bolagets skuldsättning

Generella finanser
Min sammantagna bild av Emera Inc är ett mycket välskött bolag som är i spetsen vad gäller investeringar inom nya energi och strömalternativ. Bolaget har omfattande elnätsinnehav och fortsätter att progressivt förvärva nya möjligheter för att göra bolaget mer konkurrenskraftigt - senast däribland TECO. Trots att företaget är belastat vad gäller skuldsättningen i bolaget, men detta är relaterat till positiva förvärv och investeringar i existerande nät. Jag ser inte detta som något att vara orolig för på sådant sätt, utan mer något att hålla koll på. Detta gör vi genom att se till bolagets kvartalsrapporter samt conference calls och hålla ett öga på uppkommande analyser av andra aktiesparare som också är Long i Emera Inc.

Finanserna och framtiden för ett företag inom eltillverkning, försäljning och underhållning av existerande elnätsinfrastruktur kommer att genomgå förändringar de närmaste årtionden, precis som andra branscher. Till skillnad från klädbranschen, elektronikbranschen och detaljhandelsbranschen så bedömer jag inte att Emera kommer påverkas av detta nämnvärt. I likhet med Matbranschen och bilbranschen bedömer jag att det i framtiden fortsatt kommer vara de stora aktörerna som leder utvecklingen inom dessa industrier. Jag bedömer exempelvis Daimler som troligare än Tesla att leda utvecklingen för Elbilar för "gemene" man, även om Tesla genom sitt innovationsarbete har lagt grunden för denna utveckling.

Precis som Fortum bedömer jag således att det är Emera som har framtiden inom denna bransch.

Sammanfattning av portföljinnehavet
Emera Incorporated är ett av två el/utility-innebav. Tanken är inte att utöka denna kategori med ytterligare innehav, utan att ganska strikt hålla sig till kvalitetsbolag, och två av dessa. I dagsläget, och förhoppningsvis de närmaste 50 åren bedömer jag att Emera kommer att hålla täten vad gäller denna typ av bransch, och ser därför Emera som en långtidsinvestering. Bolagets värdering, finanser och avkastning ser goda ut, och trots en nuvarande hög skuldsättning ser jag inga större orosmoln på horisonten, annat än möjligtvis klimatförändringarna.

Dock är detta någonting som ALLA branscher kommer att få handskas med, och inget unikt för Emera. Folk kommer även fortsatt att behöva el och en välfungerande infrastruktur för elöverföring. Således bedömer jag bolaget och branschen som säker.

Målet med Emera är en halv portföljposition om 2.5%.