Tuesday, October 17, 2017

Portföljpresentation - Tieto


Tieto är ett IT-tjänsteföretag som tillhandahåller IT-lösningar och utvecklingstjänster. Bolaget är aktivt i mer än 20 länder med mer än 13 000 anställda. Bolaget är bland det största i sitt slag i Europa och huvudkontoret ligger i Helsingfors.

Varför gillar jag Tieto?
* Bland det främsta i sitt slag
* De produkter företaget erbjuder, och som jag själv har använt, är riktigt bra.
* Goda finanser
* Progressiv utdelningspolicy
* God historik
* Relativt god ägarstruktur

Historik
Tieto grundades i Espoo, Finland, under 1968 med namnet Tietotehdas Oy. Under de första åren i bolagets historik utvecklades och underhölls IT-system främst åt finska banker och skogsbruksföretag. Under 70-talet växte denna kundgrupp för att även omfatta andra industrier och företag. Man ändrade namnet till Tieto - finska för "kunskap" - under 1998. 1999 slogs de två bolagen Tieto och Enator tillsammans, och under en kortare tid på 9 år hette bolaget TietoEnator. Under 2008 ändrades detta tillbaka till endast Tieto.

Ägarstruktur
Bolaget har två huvudägare, som tillsammans äger ungefär en fjärdedel av rösterna i bolaget. En av dessa är finska staten. Ägarstrukturen ger inte en huvud- eller majoritetsägarsituation, men fortfarande en gynnsammare ägarbild än en struktur som endast består av olika fonder.

Ägarstrukturen i Tieto bedöms som acceptabel, och existerande ledning bedöms som trovärdig.

Marknad
Marknaden inom IT är ständigt under utveckling. Jag har gjort valet att inkludera tre av de största aktörerna inom IT i olika storlekar i portföljen. Tieto är en av dessa. Samtliga tre innehav, Tieto, Atea och HIQ, erbjuder liknande tjänster men kanske med lite unik "spin" på sina ideer. Tieto beskriver i Q4 2016, liknande som i de andra två bolagens konkurrensanalyser, att konkurrenterna inom marknaden slåss om samma kunder med liknande typer av tjänster.

Min bedömning är att denna typ av marknad har utrymme för till och med fler än 3 stora aktörer. Samtliga tre, inklusive Tieto, har en mycket god historik med intressant framtidssyn. Samtliga jobbar mot näringslivet och myndigheter, och alla tre uppvisar goda siffror. På samma sätt som jag anser att det är relevant att i portföljen ha både Skanska och NCC anser jag att det är relevant att diversifiera inom IT, med tre av de marknadsledande företagen runtom i Skandinavien. Behovet av utveckling av IT-tjänster kommer att öka, och jag betvivlar att vi de närmaste åren ser en dipp i efterfrågan.


I och med att vårt samhälle når mer och mer grader av digitalisering är det också naturligt att behovet av innotiva lösningar ökar. I min mening är det bättre att äga de företag som tillhandahåller lösningarna än att äga de företag som köper lösningarna.

Produktion
Tieto tillhandahåller tjänster inom IT till näringslivet. Man arbetar i stor utsträckning på projektbasis, och projekten kan därför skilja sig åt markant. Bland annat har företaget CMS-systemet ProCapita som används inom offentlig förvaltning i Sverige för att lagra, hantera och utveckla information i offentliga miljöer. Just arbetet med myndigheter och kommuner kan återfinnas ofta i bolagets kundcase och beskrivningar. Norska kommuner har varit en populär kundgrupp på sistone, och bolaget sysslar där med allt ifrån hela automatiseringsprocesser och digitalisering av arbetsmiljöer, till rena effektiviseringsprojekt inom energi och tjänstesektorn.

Företaget hade vid slutet av verksamhetsåret 2016 ungefär 900 kunder. Fokus är på en stor lokal närvaro inom skandinavien och norra Europa. Stora företag kan ibland outsourca hela sina it-lösningar till Tieto. Ett företag som valde att göra detta under 2016, för att exemplifiera case, är Göteborgs Energi. Under 2016 gav också Bergen, näst-största stad i Norge, Tieto uppdraget att utföra IT-relaterade projekt åt kommunen.

Företaget är således aktivt inom allt som har med IT att göra, från projektlösningar till längre underhållnings och utvecklingsuppdrag. Företagets många medarbetare har en diversifierad erfarenhet med olika typer av uppdrag, och känslan som ges är att Tieto kontaktas för de mest olika typer av uppdrag.

Tieto siktar på tre huvudsakliga kundgrupper - finans, offentlig och industriell/konsumentföretag.

Positiva aspekter/Konkurrensfördelar
* Relativt goda siffror och finanser
* Fötroendeingivande ledning med god framtidsstrategi
* Progressiv utelningspolicy som finansieras av företagets vinster
* Intressant affärsområde med goda projekt och bra kunder som även i framtiden kommer ha en efterfrågan.
* Ett företag som är seriöst om ansvarsfullt och etiskt företagande, sett till företagets planer och implementering av strategier

Risker
* Beroende av nyckelpersonal, kring vilken det existerar hög konkurrens
* Konkurrensen kan tillhandahålla liknande lösningar
* Inte lika långt gångna internationellt som vissa konkurrenter, ex. Atea

Generella finanser
Inom hemlandet Finland är Tieto marknadsledande och ganska ohotat på förstaplats. I Sverige är man på tredjeplats, och i Norge befinner man sig ungefär på sjunde plats. Företager hade senast, under 2016, en tillväxt på cirka 4% under året, vilket är fullt inom ramen för vad andra företag också visade upp under samma tidsperiod. För 2017 förväntar man sig en tillväxt i liknande storlek.

Under 2012 hade man ett rekordår i Tieto. Efter detta har kurvan dalat lite grand, men är sedan 2015 tillbaka uppåt vad gäller bl.a. försäljning. Inom delade områden är det framför allt produktutveckling som tar stryk och backar 17%. Detta förklarar bolaget med att en särskild kund blev klar med ett projekt och valde att insourca kontraktet - alltid en risk.

Finanser inom tjänster sålda till bank- och finanssektorn och offentliga sektorn ser positiva. Åter igen är det ett område, tjänster mot industrisektorn, som tar stryk under den finansiella rapporteringen under 2016. Väldigt tydligt är dock att företagets generella räkneskaper och EBIT/EBITDA, båda är uppåt i en klar, linjär trend trots några av dessa smärre surdegar. EBIT under 2016 når nya rekordnivåer, och utbetalningen av utkastningen täcks helt av vinsten per aktie (EPS). Utdelningsandelen är hög - över 90% - men detta är för marknadssegmentet inte onormalt.

Sammanfattning av portföljinnehavet
Tieto är ett av tre större innehav inom IT-sektorn. Jag känner mig säker på samtliga tre, då de utvecklar samma typer av produkter och tjänster inom samma typer av sektorer, och ofta slåss om samma typer av kontrakt med samma typer av kunder. Marknaden har rum för mer än en aktör, varför jag ser det som ologiskt att begränsa mig genom att bara välja en av mina tre innehav. Tieto är ett välskött, renomerat bolag med en god strategi för de kommande åren, och jag väntar spännande på kommande rapporter för att se hur implementeringen av denna strategi går tillväga.