Friday, October 20, 2017

Kvartalsrapport Q3 2017 - Castellum



Senast släpptes kvartalsrapport Q3 2017 för Castellum.

Förra kvartalsrapporten
Att kvartalsrapporterna från Castellum är en rolig läsning är trend snarare än undantag. Få rapporter levererar den stabilitet och säkerhet som Castellum gör. Hyresintäkter under Q2 ökade med nästan 700 mkr jämfört med samma period föregående år, och EPS ökade med 0.30 SEK. Detta var en förbättring med 9%. Fastigheternas värde förbättrades i linje med vår konjunktur och fastighetsmarknad, och periodens resultat fördubblades nästan i jämförelse med Q2 2016.

Uthyrning och finanser slog helt enkelt rekord, och VD H. Saxborn har god anledning att vara väldigt nöjd.

Denna kvartalsrapporten
Rapporten är väldigt positiv och Castellum fortsätter sin trend att leverera stadiga resultat för ett bra och renomerat bolag. VD H. Saxborn berättar att grunden är lagd för ett framgångsrikt 2018, och efter att ha läst igenom rapporten och lyssnat på webcasten samt gjort min egen, amatörmässiga analys, håller jag med ledningen i denna inställning. Vinst per aktie är upp och inkomsten går upp på imponerande vis.

Castellum fokuserar väldigt mycket på egna projekt, och man säger i presentationen att detta kommer öka ytterligare under 2018. Sverige har en mycket stark hyresmarknad, och antalet uthyrda fastigheter ökar samtidigt som graden av icke-uthyrda fastigheter minskar. Det är även en fortsatt stark transaktionsmarknad för fastigheter, vilket stärker Castellums position i relation till andra bolag inom samma marknad då bolaget omstrukturerar för framtida potentiell innehavsstruktur.

Castellums finansieringsvillkor är fortsatt goda, och satt i relation till andra företag aktiva inom samma marknad, mycket goda. Belåningen ligger fortsatt under 50%, vid stadiga 49%, vilket gör att jag känner en väldigt liten oro för eventuella utvecklingar här för tillfället.

Castellums målsättning är även att bli branschledande inom digitalisering innan 2020.

Tankar kring Castellum och framtiden
Den sammantagna bilden av Castellum är ett mycket finansiellt starkt och framtidssäkert bolag i sina bästa år, utan att för den skull indikera att framtida utveckling går nedåt. Snarare tror jag att Castellums marknadsandelar inom relevanta segment kommer att öka och att vi i framtiden får se loggan för Castellum på fler och fler fastigheter. Utvecklingen av egna projekt är något som ger tillförlitlighet - bolaget blir mer självständigt och innovativt. Istället för bara förvaltning vågar man sig på skapande. En väldigt positiv trend, som inte börjar nu, men som ökar.

Rekommendation kring Castellum
På grund av solida finanser, goda framtidsutsikter, ett utmärkt innehav, trovärdig strategi och en ledning som är förtroendeingivande på en hög nivå tilldelar Aktievargen Castellum investeringsbetyg "A" och rekommenderar köp samt rekommenderat portföljinnehav på 5%.

Vänligen observera friskrivningsklausulen.


Betyg
A