Thursday, October 19, 2017

Kvartalsrapport Q3 2017 - Axfood

Idag släpptes kvartalsrapport Q3 2017 för Axfood.

Förra kvartalsrapporten
Under andra kvartalsrapporten kommunicerades ökade försäljningar om 6.4% samt en vinst om 1.81 SEK per aktie, ned med ungefär 2 öre från samma period förra året. Anledning till detta var kostnader för investeringar, då framför allt i stockholmsregionen.

Eurocash Food AB konsoliderades under April månad 2017, och Axfood förvärvade även Middagsfrid, ett företag som tillverkar förpaketerade middagar. Även Matse Holding förvärvades, då Axfood köpte onlinejätten Mat.se. Middagsfrid blev även del av Mat.se.

På chefsnivå förändrades i Axfood bara en sak, nämligen att Anders Lexmon blev permanent anställd som CFO istället för att vara temporär CFO.

Periodens och kvartalets mål var att fortsätta att stärka butikernas och företagens position genom en hög aktivitetsnivå och stora investeringar. Willys rankas som ett väldigt starkt varumärke, och man hoppas även på fortsatt tillväxt inom gränshandeln (då främst mot Norge).
*
I slutet av Augusti skulle Hemköp City Flagship store öppnas, efter en renovering som då påverkade kedjans vinst.

Axfood planerade att öppna fem nya butiker under andra halvan av 2017.

Denna kvartalsrapporten
Kvartalrapport Q3 är i positiva ordalag, med rätt. Man har ökad nettoomsättning med nästan 7%, och samtliga segment och kedjor, då med Willys i spetsen, visar en gynnsam eller acceptabel utveckling.  Endast Axfood närlivs visade en något negativ trend, detta på grund av en kylig sommar. Willys omfattar nu 200 butiker runtom i Sverige, och bolaget ser tydliga tecken på (och även jag) att kunderna uppskattar det sortiment som företaget erbjuder. Inom närlivs har man fokuserat på smärre omstruktureringar. Tempo kommer att börja ingå i Hemköp, och i hemköp som märke har man fortsatt investerat kapital för att förbättra konkurrensförmåga och möjligheter. Citybutiken i Stockholm har fortfarande inte öppnats och tynger fortsatt balansräkningen, men förhoppningen är att denna öppnar igen snart.

Företaget har genomfört vissa pro-forma förändringar, bland annat ett förvärv av en verksamhet i Helsingborg där man tidigare lagerhöll frukt och grönt. I och med att man nu äger verksamheten försvinner bland annat räkningarna, utan verksamheten ingår nu i Axfood. Små förändringar, men jag gillar det faktum att bolaget förändrar sina logistikkanaler utifrån ett så logiskt synsätt.

Axfood har helt övergått till att använda förnybara plastpåsar för frukt och grönt, gjorda av sockerrör. Dessa kommer att levereras till alla butiker nationellt i takt med att de gamla påsarna tar slut helt. En god förändring, om liten, i förnybarhet och socialt ansvarstagande. Detta får tummen upp från Aktievargen. Bra gjort, Axfood!

Övriga intressanta saker som hänt i Axfood under Q3, men av mindre vikt är bland annat:

* Infört pant på Juiceflaskor
* Axfood har startat ett nätbaserat Apotek (Bra för konkurrensen, vet inte om det egentligen behövs)
* Den 200:e butiken öppnas.

Samtliga roliga händelser, som driver bolaget framåt.

Prognosen för helåret är fortsatt oförändrat i positiv riktning.

Finanser, nyckeltal och frågetecken
Axfoods finanser är fortsatt mycket goda, och siffrorna pekar i rätt riktning. Vinsten per aktie har ökat med något enstaka öre under Q3, och samtliga andra nyckeltal pekar i god riktning. Utvecklingen vad gäller framför allt Willys butiker går verkligen i rätt riktning med en väldigt god tillväxt. Investeringarna i Hemköp har gjort att resultaten under Q3 har tyngt i just denna del av verksamheten, men den sammantagna bilden av koncernens resultat går i väldigt positiv riktning.

Det enda frågetecknet som kvarstår är när Hemköp Stockholms City skall återöppnas så att även Hemköp är ett segment som visar inspirerande siffror.


Tankar kring Axfood och framtiden
När jag köpte dagligvaruhandel valde jag mellan Axfood och Ica. Detta val, där jag valde Axfood, har jag inte ångrat för en sekund. Bolaget känns mer nytänkande, mer proaktivt och även ägarbilden är i min mening väldigt gynnsam. Jag är nöjd med mitt val och jag har förtroende för både Axfood som bolag och även ledningen som styr skutan mot en (vad det verkar) väldigt bra framtid. Det ska bli intressant att se hur näthandeln tar sig, men jag är självsäker i min bedömning att Axfood är med i leken.

Rekommendation kring Axfood
Aktievargens rekommendation för Axfood är ett köp, förutsatt att priset för aktien är gynnsamt. Aktievargens högsta betyg, A, tilldelas Axfood.


Betyg

A